Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mečíř: Tých 1:1 sa čakalo, definitíva na debla nepadla

Bez prekvapenia sa odohral úvodný deň stretnutia Poľsko - Slovensko v Gdyni v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov (18. - 20. septembra).

19.09.2015 08:34
Miroslav Mečíř Foto: ,
Miloslav Mečíř.
debata

Na tvrdom povrchu v Gdynia Arene sa presadili singlové jednotky oboch tímov. Ak by Jerzy Janowicz proti Norbertovi Gombosovi neotáľal za stavu 7:6 (1), 6:4 a 5:3 alebo využil jeden z mečbalov na príjme v dvanástej hre onoho dejstva, obaja favoriti by uspeli bez straty setu. Martin Kližan prekonal Michala Przysiezného trikrát 6:4. Janowicz uspel 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2.

„Tých 1:1 po piatku bolo očakávateľných. Dúfali sme v malé prekvapenie v podobe skóre 2:0 pre nás, ale zároveň som mal aj miernu obavu, aby to nebodaj nebolo 0:2. Terajší stav považujem za zodpovedajúci. Martin zahral dobre. Som rád, že Noro predviedol pekný výkon. Žiaľ, napokon to nestačilo na bod. Definitívu v súvislosti so štvorhrou ešte nemám. Keď prídem do hotela, urobíme si poradu,“ predznamenal na tlačovej besede kapitán hostí Miloslav Mečíř, ktorý na sobotňajšieho debla (13.00 h) predbežne nahlásil Andreja Martina a Igora Zelenaya. Šéf realizačného štábu domácich Radoslaw Szymanik sotva upustí od páru Lukasz Kubot, Marcin Matkowski.

Gombos premenil setbal v dueli s Janowiczom azda životným úderom, forhendovým obhodením z pohybu: „Bojoval som naplno o každú loptičku. Pri tejto som len bežal zo všetkých síl a hovoril som si, že to nejako musím stihnúť a zmestiť do dvorca.“ Janowicz spätne vyzdvihol protivníkov zákrok, ale podotkol: „Jedna loptička nevyhráva zápas.“ V úvode štvrtého setu dosiahol poľský semifinalista predvlaňajšieho Wimbledonu brejk a odvtedy bol neochvejný.

„Výkonnostne som sa dnes cítil dobre. Žiaľ, po pauze, ktorá bola pred tou štvrtou časťou, mi odišlo tempo, zbytočne som si prehral podanie. Janowicz v závere servoval o triedu lepšie ako v tej fáze predtým, ťažko sa s tým niečo robilo a on to už doklepol do konca,“ rekapituloval Gombos.

„Začal som pomerne dobre. Často som si pomáhal podaniami, išli mi aj údery od základnej čiary. Mali sme dobré výmeny, držal som krok. V tom prvom sete som mal aj šance na príjme, ale on v dôležitých momentoch kvalitne zaservoval. Škoda, že sa mi potom nevydaril úvod tajbrejku. Navyše, hneď na začiatku druhého setu som prišiel o servis, Jerzy sa dostal na koňa. Stále som do toho dával všetko, v treťom sete som poodvracal mečbaly a dokázal som ho získať. Bolo vidieť, že súper už je trošku nervózny. Mrzí ma, že som ho nepotrápil ešte viac,“ povzdychol si Gombos.

„Bol to veľmi ťažký zápas, súper mi kládol veľký odpor nad pomery renkingového postavenia. Nečakal som, že zahrá až takto kvalitne, dlho som sa nevedel prispôsobiť jeho štýlu. Pohyboval sa blízko základnej čiary, hral rýchlo a agresívne, loptičky z jeho rakety napospol mali nízky odskok. Mal som problémy preberať iniciatívu a presadzovať sa. Gombos väčšinu zápasu dobre podával a dostával ma do náročných výmen. Našťastie, v úvode štvrtého setu po tom vzopätí z koncovky tretej časti mal hernú krízu a ja som to dokázal využiť,“ uviedol Janowicz.

Kližan, ktorý v tejto sezóne má daviscupovú bilanciu 17:0 na sety, povedal: „Bol to dobrý zápas. Super som servoval a bol som vynikajúci na returne, hoci Michal podával veľmi dobre. Zahral som bez výkyvov, on nie – mal kvalitné momenty, ale aj tie slabé. Myslím si, že celkovo som bol lepším hráčom na kurte. Súper ma ničím neprekvapil. Hral to, čo sme očakávali.“ Víťaz označil za kľúčový okamih odrazenie náporu Przysiezného v závere druhého setu: „Bol som za stavu 4:3 dolu 0:40 pri mojom podaní, ale napokon som si ho udržal. Bol to veľmi dôležitý gem. Po ňom som sa cítil ešte lepšie a sebavedomejšie. V prvých setoch bolo povzbudzujúce, že som brejk dosiahol pomerne skoro. Ten tretí set už bol o čosi ľahší.“

„Martin odohral skvelý zápas. Nečakal som, že mu to pôjde až takto dobre. Ja som si nepočínal takticky práve najlepšie. Spätne je mi jasné, že som sa mal pokúšať o kratšie výmeny a častejšie si nabiehať k sieti. Navyše, nevyšli mi začiatky setov – vždy som rýchlo inkasoval brejk a súperovi sa potom už hralo ľahšie. V druhom sete som mal 40:0 na možný rebrejk. Mohol to byť zlomový moment, ale nezvládol som to,“ uznal Przysiezny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Mečíř #Davisov pohár 2015 #Poľsko - Slovensko