Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kamaráti i rivali. Švajčiarsku bitku sprevádza smiech

Za posledné desaťročie sa v súťažnom zápase stretli už devätnásťkrát. Sily si zmerali po celom svete. V Paríži, Londýne, Madride, Melbourne, Šanghaji, Bazileji, Štokholme, Rotterdame či Dubaji. V New Yorku však zažijú premiéru.

11.09.2015 13:00
Roger Federer, Stan Wawrinka Foto: ,
Roger Federer a Stan Wawrinka vo finále Davisovho pohára.
debata

Roger Federer a Stan Wawrinka. Dvojica švajčiarskych hviezd. Priateľov i rivalov. Tridsiatnikov, ktorí si podmanili tenisový svet. Poznajú sa dokonale. Z najlepších turnajov sveta i daviscupového tímu. Jeden z nich si na tohtoročnom US Open zahrá vo veľkom finále.

„Vždy, keď sme spolu, zabávame sa. Iné to nebude ani tentokrát. Keď sa pred zápasom posadíme v šatni, nebude v nej opäť chýbať smiech,“ vraví Wawrinka pred očakávaným semifinále v rozhovore pre denník New York Times. „Mám nesmiernu radosť z toho, že švajčiarsky tenis bude mať zastúpenie vo finále. Je to skvelá reklama. Veď US Open je jedným z najprestížnejších turnajov sveta, ktorý sa pýši najväčšou tenisovou arénou,“ pridáva sa Federer.

Predzápasové reči druhého a piateho hráča rebríčka pôsobia uvoľnene. Niet divu. Obaja prešli cez štvrťfinále až nečakane hladko. Nestratili ani set. Wawrinka si poradil s juhoafrickým dlháňom Kevinom Andersonom, Federer nedal šancu Francúzovi Richardovi Gasquetovi.

Na dvorci Arthura Ashea to dnes v noci bude kamarátsky, no i neľútostný boj. O každý gem i fiftín. „Viem, ako potrebujem hrať. Dostatočne agresívne a rýchlo. Musím Rogera zatlačiť za základnú čiaru. Len tak ho môžem zdolať,“ uvedomuje si náročnosť duelu rodák z Lausanne. Na vzájomnú bilanciu so slávnejším krajanom sa zrejme pred duelom pozerať nebude.

Z devätnástich zápasov vyhral len tri. Uspel síce v dosiaľ poslednom (vo štvrťfinále tohtoročného Roland Garros), no Federera ešte nikdy nezdolal na tvrdom povrchu. V New Yorku dostane ďalšiu možnosť.

Miernym favoritom je sedemnásťnásobný grandslamový šampión. Pred víťazom lanského Australian Open a tohtoročného Roland Garros má však veľký rešpekt. „Mám pocit, že so Stanom rozmýšľame rovnako. Niekedy je to až neuveriteľné. Obaja vieme predvídať, kam ten druhý pošle loptičku. Aj preto sú zápasy so Stanom pre mňa veľmi nepríjemné,“ hovorí Federer.

Bazilejský rodák triumfoval na US Open už päťkrát – v rokoch 2004 až 2008. Spolu s Američanmi Jimmym Connorsom a Petom Samprasom je v modernej ére najúspešnejším tenistom na poslednom grandslamovom turnaji sezóny. V prípade šiesteho titulu by sa na čele historického rebríčka osamostatnil. Wawrinkovým maximom je semifinále z roku 2013.

V druhom semifinále uvidia fanúšikovia balkánsky súboj. Svetovú jednotku a najväčšieho favorita na titul Novaka Djokoviča vyzve chorvátsky obhajca trofeje Marin Čilič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Stan Wawrinka #US Open 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...