Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvitová sfúkla Schmiedlovú, US Open bez Slovákov

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová nasadená ako tridsiata druhá prehrala v sobotňajšom stretnutí 3. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) s jasne favorizovanou 25-ročnou ľavorukou českou päťkou tohto podujatia Petrou Kvitovou v ich premiérovom vzájomnom súboji za 65 minút hladko 2:6, 1:6.

05.09.2015 18:43 , aktualizované: 19:25
debata
zväčšiť Karolína Schmiedlová počas zápasu proti Petre... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová počas zápasu proti Petre Kvitovej.

Schmiedlová na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium nezachytila úvod. Na loptičky ho prehrala 1:9, čo znamenalo manko 0:2 na gemy a 0:15 na podaní (potom aj 15:30). Slovenka síce znížila na 1:2 a príjem, ale Češka si odvtedy pripísala tri hry v rade. V piatom geme premenila od stavu 40:0 tretí brejkbal. „Poistku“ potvrdila v pohode na 15. Schmiedlová upravila na 2:5 a potom sa dostala z 0:30 na 30:30 na returne, ale ďalej nie.

V otváracom geme druhého dejstva odvrátila Slovenka jeden brejkbal a za stavu 1:0 mala na príjme nádejných 30:0. Nedokázala však z toho ťažiť a namiesto črtajúceho sa vedenia 2:0 čoskoro bola dolu 1:3, keďže v tretej hre prišla o servis a Češka tento únik v pohode potvrdila. V podstate už hotovo bolo po tom, ako Kvitová zobrala Schmiedlovej aj podanie v piatej hre. V šiestom geme Češka klesla z 30:0 na 30:30, ale dala na 5:1 a patril jej aj nasledujúci gem. Od skóre 40:15 premenila druhý mečbal.

Na esá to bolo 6:1 pre Kvitovú, na dvojchyby 1:3. Češka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 29:18, Slovenka 10:6. Víťazka využila 5 z 9 brejkbalov, zdolaná sa neprepracovala k žiadnej takejto šanci. Postupujúca zvládla 12 z 15 zákrokov pri sieti. Po svojom prvom podaní získala 86 % takto rozohraných fiftínov v porovnaní s 56 % (po druhom servise 59 %, resp. 25 %).

Dvadsaťročná Košičanka Schmiedlová, premiérovo nasadená na veľkej štvorke, si odnáša prémiu 120 200 USD pred zdanením a 130 bodov do renkingu. V tejto chvíli, ak sa nič extrémne nestane, napriek nezdaru proti dvojnásobnej wimbledonskej šampiónke môže v podstate už bez zábran myslieť na olympijské Rio de Janeiro 2016. Fedcupová reprezentantka SR Schmiedlová má za sebou vydarené obdobie: presadila sa v 15 z najčer­stvejších 18 zápasov. Tento týždeň prekonala hranicu 1 milióna USD hrubého zárobku tenisom.

zväčšiť Petra Kvitová odvracia úder v zápase 3. kola US... Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Petra Kvitová Petra Kvitová odvracia úder v zápase 3. kola US Open proti Karoline Schmiedlovej.

Finalistka súťaže dievčat na parížskom Roland Garros 2012 Schmiedlová len druhý raz v kariére čelila niektorej členke Top 10, znova neuspela. V marci v Miami na Floride podľahla Poľke Agnieszke Radwanskej, vtedy ôsmej v systéme. Kvitová teda bola najvyššie postavenou súperkou, ktorej dosiaľ čelila.

Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC „Kajka“ Schmiedlová figuruje v prepočtovom neoficiálnom online svetovom rebríčku WTA na 29. poste, ale do 14. septembra sa ešte môžu udiať viaceré zmeny v závislosti od výsledkov iných hráčok.

Hrdinka tohtoročných turnajov WTA v Katoviciach a v Bukurešti a štvrťfinalistka prestížneho prípravného podujatia v Cincinnati „Kajka“ Schmiedlová si vyrovnala maximum z veľkej štvorky. V 3. kole bola aj na parížskom antukovom Roland Garros 2014. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows predvlani pri debute v „main draw“ prehrala v 2. kole s Estónkou Kaiou Kanepiou. Minulý rok sa lúčila už na úvod, keď v rámci vtedajšieho chabého obdobia nestačila na bieloruskú kvalifikantku Alexandru Sosnovičovú.

Vychádzajúca hviezda WTA za júl Karolína Schmiedlová je po Dominike Cibulkovej druhou Slovenkou, ktorá neuspela v 3. kole. V pondelok prehrali v 1. kole Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková, minulotýždňovou kvalifikáciou neprešli Jana Čepelová a Kristína Kučová.

Štvorka aktuálneho hodnotenia Kvitová je dobyvateľkou minulotýždňového prípravného turnaja v New Havene. Zverenkyňa Davida Kotyzu ťahá sériu siedmich zápasových úspechov. V osemfinále sa pokúsi predĺžiť ju proti postupujúcej z duelu Andrea Petkovicová (Nem.-18) – Johanna Kontová (V. Brit.). Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických si už vyrovnala osobný rekord zo sezón 2009 a 2012. Na ostatných dvoch ročníkoch skončila práve v 3. kole.

„Som nadšená, že si tu po troch rokoch konečne zase zahrám aj počas druhého týždňa turnaja. Minulý týždeň som získala v New Havene sebavedomie a dnes som to ukázala. Cítim sa uvoľnene, tenis si užívam a som veľmi rada, ako som dnes hrala,“ povedala Kvitová podľa iDnes.cz.

Dvojhra žien – 3. kolo:
Petra Kvitová (ČR-5) – Karolína Schmiedlová (SR-32) 6:2, 6:1 za 65 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Petra Kvitová #Karolína Schmiedlová
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...