Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Suverénny Kližan vyrovnal proti Rumunsku na 1:1

Po prvom dni davisupového súboja Rumunsko - Slovensko na antuke v Konstanci je stav nerozhodný 1:1.

17.07.2015 16:20 , aktualizované: 19:55
Martin Kližan Foto: ,
Slovenský tenista Martin Kližan.
debata

V úvodnej piatkovej dvojhre získali Rumuni prvý bod zásluhou svojej jednotky Mariusa Copila, ktorý zdolal Norberta Gombosa v štvorsetovej dráme za 3:49 h 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10). Vyrovnané stretnutie rozhodli nepremenené šance Gombosa v prvom aj štvrtom sete, keď si vypracoval náskok 4:1 aj 5:3 na gemy a neskôr aj 5:2 v tajbrejku, ale nevyužil ho vrátane troch setbalov. „Som sklamaný. Bolo to aj o maličkostiach, ktoré som nezvládol. Vo štvrtom sete, keď som viedol, súper bol už nalomený, ale diváci ho zakaždým dostali naspäť do hry. Marius navyše výborne podával. Škoda, že som nedotiahol zápas aspoň do piateho setu,“ skonštatoval Norbert Gombos pre RTVS.

V druhej dvojhre potom slovenská jednotka Martin Kližan nedal šancu domácej dvojke Adrianovi Ungurovi a zdolal ho 6:4, 6:2, 6:0. Zápas trval iba 93 minút a Kližan ho dohrával v exhibičnom štýle. V celom stretnutí neprehral ani raz svoje podanie a nečelil brejkbalu.

Kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř po piatkovom dianí v klube IDU pre server Sloveského tenisového zväzu povedal: "Cítili by sme sa lepšie, keby to bolo 2:0 pre nás, ale musím uznať, že Copil zahral veľmi dobrý zápas. Čakal som, že to pôjde rýchlejšie. Copil a Gombos hrali pomerne rýchlo, aj dobre podávali, napokon hrali až štyri hodiny. O každý gem sa ťahali veľmi dlho. Na konci mal viac psychických síl Rumun poháňaný domácim publikom. To aj rozhodlo. Noro Gombos mal svoje šance, spravil však pár chýb a postavil Copila na nohy. A ten to dokázal využiť. Martin Kližan zahral výborný zápas, podal sústredený výkon a svojho súpera deklasoval. Od stavu 4:4 jasne dominoval na dvorci, ukázal, že je hráčom stovky. Hral veľmi efektívne a na Ungura to platilo. Mrzí ma stratený bod. Keby bolo 2:0, bolo by to pre nás veselšie.“

Pred sobotňajšou štvorhrou, v ktorej budú Rumuni Horia Tecau a Florin Mergea vysokými favoritmi proti predbežne nominovaným Andrejovi Martinovi a Igorovi Zelenayovi, Mečíř realisticky poznamenal: "Vyzerá to tak, že musíme vyhrať obe dvojhry. Netvrdím, že vo štvorhre nie sú šance, ale v nej to bude oveľa ťažšie, Rumuni majú silný pár.“

Na otázku, či neuvažuje s nasadením Martina Kližana do štvorhry, Mečíř odpovedal: „Musíme počkať až sa Martin zregeneruje. Je v dobrej forme, musíme to prebrať na porade. Vypúšťať bod zo štvorhry za tohto stavu by nebolo rozumné. Budeme sa snažiť urobiť všetko pre víťazstvo.“

V Konstanci sa hrá rozhodujúce 2. kolo I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov a víťaz tohto súboja bude 18. – 20. septembra účinkovať v play-off o svetovú skupinu 2016 týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej skupiny, v ktorej finalista ročníka 2005 Slovensko je nepretržite od sezóny 2007.

RUMUNSKO – SLOVENSKO 1:1 po piatkových dvojhrách

Marius Copil – Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10) za 3:49 h
Adrian Ungur – Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6 za 1:33 h

Marius Copil – Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6 (10) za 3:49 h

Gombos vo vstupnej časti neťažil z povzbudzujúceho náskoku 3:1 na gemy a ešte sľubnejšieho vedenia 4:1 s jedným minibrejkom v neskoršom tajbrejku. Súpera posadil na koňa dvojchybou za stavu 4:3. Pri skóre 6:4 pre Copila (po ese) spáchal Rumun dvojchybu, lenže potom Slovák výrazne prehnal forhendovú kontru. Domáci hráč si v prestávke nechal ošetriť pravú nohu v oblasti chodidla či členka.

Gombos mal po sérii bekhendových chýb Copila brejkbal hneď na 1:0 v druhej časti, ale protivník ho odstránil rezolútnym servisom a dokonca opakovane to platilo, keď bol pod hrozbou straty podania v siedmej hre. Rumuna celkovo držalo najmä podanie, už počas tohto dejstva sa dostal na dvojcifernú hodnotu počtu es, zatiaľ čo Slovák sa k nej blížil v štatistike dvojchýb. V medzihre bol Gombos aktívnejší, istejší a pohyblivejší, ale nedokázal si utvoriť rozhodujúcu prevahu a občas prichádzali aj hrubé zlyhania v „nabitých“ situáciách. Slovák štyri razy vyrovnal pri vlastnom podaní na gemy na 30, potom na 15 a napokon sa k ďalšiemu tajbrejku prepracoval hrou znova na 15.

V „lotérii“ Slovák vďaka šikovnému forhendovému kraťasu po dobre skonštruovanom útoku odskočil na 3:1 a podobne aktívnou hrou odpovedal za stavu 4:3 na minirebrejk. Pri skóre 6:4 však nezvládol dočahovaný bekhendový volej a následne jeho return zaletel tesne za – 6:6. Vzápätí však Copil pod tlakom prepálil obehnutý forhend a pri treťom setbale Gombosa nemal odpoveď na kvalitný servis: táto zložka začala hosťovi fungovať v pravý čas. Prípadné manko 0:2 by pre Slováka vzhľadom na dianie na kurte bolo nespravodlivé, skôr by si zaslúžil byť 2:0 hore.

Gombos akoby – pomerne pochopiteľne – nemal v otváracej fáze tretej časti potrebnú koncentráciu a pri Copilovom okamžitom brejkbale ani dostatok pokoja. Rumun sa potom poľahky posunul na 2:1 a za stavu 3:1 zvládol manko 15:30. Slovák síce pri svojom servise bojovne zaberal, stále však bol o brejk pozadu. Po dvoch hodinách boja sa pritom zdalo, že Rumunovi postupne predsa len ubúda para. Úspešne sa však vyhýbal dlhším prestrelkám najmä pri svojom servise. Už 17. esom išiel na 5:3 a v desiatom geme sa k náskoku 2:1 na sety doservoval na nulu. Setbal premenil bodom priamo z podania: Gombos pokazil zvládnuteľný bekhendový return.

Keď sa Slovákovi nepodarilo preklopiť vývoj na svoju stranu, hoci nastavenie pred treťou časťou to pocitovo zďaleka nevylučovalo, priebežne opadala jeho energia i sebadôvera. Premietlo sa to hneď do začiatku štvrtého setu. Gombos klesol dvojchybou na 15:40, prvú hrozbu ešte aj so zhovievavosťou čiar vymazal, ale pri druhej vyhodil krížny bekhend. V kritickej situácii však Slovák odskočil na 30:0 a Copilova pomalosť mu dodala brejkbal. Rumun ho síce eliminoval presvedčivou stupňovanou ofenzívou, následná dvojchyba však znamenala nevýhodu a domáci hráč nebol nohami včas pri obehnutom forhende – 1:1. Pookriaty Gombos sa bleskovo posunul na 2:1.

Slovákovi sa vrátila zanovitosť a Rumunov útlm sa nekončil. Za stavu 15:40 si po rezolútnom podaní mohol dovoliť smeč exhibičného typu, ale s druhou hrozbou si už neporadil – 1:3 a čoskoro 1:4, hoci približne štvrť hodinky predtým to pre Gombosa nevyzeralo ružovo. Slovák sa dostal aj na 5:2, ale v ôsmej hre nepridal nadstavbu k stavu 30:30 na príjme a v deviatom geme inkasoval brejk aj zo setbalu. Z 15:30 preklopil na 40:30, Copil však vytiahol svoj obľúbený bekhendový dropšot, pridal parádny forhendový „winner“ popri čiare a mohol sa radovať po pridlhej Slovákovej forhendovej kontre – 4:5 a bez drámy 22. esom aj 5:5. Rumun po akoby oddychovej fáze ponúkal vzopätie. Gombos vstúpil do jedenástej hry dvojchybou, na 15:30 spadol ďalšou, skvostným bekhendom popri čiare vyrovnal na 30:30, rovnako kvalitným forhendom inside out dal na 40:30 a zaistil si aspoň tajbrejk číslo tri.

V ňom Copil spáchal dvojchybu na 0:2 a Gombos zažiaril forhendovým returnom s dokonalým tajmingom. O jeden minibrejk prišiel aj vinou pásky siete (4:1), ale Rumun mu ho vrátil chabým forhendom do siete – 2:5. Slovák sa však nechal vystrašiť súperovým nábehom (5:3), potom trestuhodne zlyhal z forhendovej strany (5:4 a príjem) a vyprodukoval chybu ako cez kopirák (5:5). Copil si vstúpeným forhendom vynútil mečbal na returne, ale zaútočil pri ňom až príliš nepripravene a nemal na forhendové obhodenie – 6:6. Gombos aj so šťastím išiel na 7:6, ďalšie forhendové obhodenie mu však nevyšlo – 7:7. Rumun si opäť veľmi pomohol servisom (8:7), Slovák tiež (8:8). Copila si disciplinovane povodil po dvorci (9:8), ten odpovedal esom na „téčko“ (9:9). Malo poradové číslo 25. Nasledujúce 26. eso dodalo hostiteľovi tretí mečbal, prešustroval si ho zvládnuteľným bekhendovým returnom druhého podania do siete (10:10). Gombos však výrazne prestrelil forhend v neutrálnej výmene (10:11) a Rumun sa presadil štýlom servis – volej.

„Som rád, že som pre našu krajinu získal tento bod. Po dvoch týždňoch výluky a zranení nohy som totiž neoplýval priveľkou sebaistotou. Som rád, že sa mi podarilo uspieť, hoci som aj nepredviedol môj optimálny tenis. Vedel som, že Gombos máva ťažkosti v dôležitých situáciách. Poznám ho z turnajov a tušil som, čo od neho očakávať. Teší ma, že som sa napokon vyhol piatemu setu,“ povedal Copil pre TVR1.

Adrian Ungur – Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6 za 1:33 h

Ungur (199. v renkingu ATP) v tomto roku až dosiaľ nehral zápas proti hráčovi z prvej stovky rebríčka, ale Kližana (38.) sa nezľakol. Už v treťom geme viedol pri podaní súpera 30:0, ale k brejkbalu sa nedostal. V úvodných ôsmich gemoch skúsený Ungur nepustil Kližana k ničomu vážnejšiemu, ale ten akoby vyčkával na svoju šancu. V deviatom a desiatom geme potom predviedol smršť víťazných úderov, súperovi nepovolil ani jeden „fiftín“ a prvý setbal za 31 minút premenil istým volejom pri nábehu k sieti.

Kližan sa dostal do potrebného herného tempa a Ungur začal viditeľne zaostávať. Úvod druhého setu bol už plne v réžii slovenského hráča. Za stavu 2:0 slovenský tenista odvrátil gembal pri súperovom servise a zvýšil na 3:0. Nasledovala „čistá hra“ na 4:0 a ďalšia dávka sebavedomia navyše. Potom sa dostal k slovu aj rumunský hráč, ale koncovka setu patrila Kližanovi. Za stavu 5:2 pri svojom podaní povolil súperovi len jeden „fiftín“ a po vyše hodine hry zvýšil na 2:0 na sety.

Aj úvod tretieho setu patril v pohode hrajúcemu slovenskému tenistovi. Po identickom priebehu ako v druhom sete Kližan odskočil na 4:0 a na dvorci absolútne dominoval. Slovenský tenista ukončil zápas, v ktorom nečelil ani jednému brejkbalu, v exhibičnom štýle. Skúsenému Rumunovi napokon zaspieval „kanár“.

„Od stavu 4:4 v prvom sete som sa zlomil, Zrazu bolo cítiť, že proti sebe mám hráča z Top 40 na svete a ten bol herne niekde inde. Už som nemal šancu,“ konštatoval Ungur pre TVR.

Bilancia vzájomných zápasov týchto dvoch hráčov bola pred piatkovým súbojom vyrovnaná 1:1. Po Kližanovom triumfe vo finále challengerového turnaja v Marrákeši 2012 /3:6, 6:3, 6:0/ prišiel o rok neskôr Slovákov skreč v 1. kole na bratislavskom turnaji Slovak Open za stavu 3:5 v I. sete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Norbert Gombos #Marius Copil #Davisov pohár 2015