Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybáriková: Ako jednotka sa necítim

Zo siedmich slovenských tenistov, ktorí sa predstavili na tohtoročnom Wimbledone, zostala v hre najdlhšie. Odmeny za dobré výkony na londýnskej tráve sa dočká na budúci týždeň.

08.07.2015 11:00
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková počas Wimbledonu.
debata

Po prvý raz v kariére si užije pozíciu slovenskej jednotky. „Zvýšený tlak však nepociťujem. Rozhodne nie od seba ani od blízkeho okolia,“ vraví piešťanská rodáčka Magdaléna Rybáriková (25).

Na tohtoročnom Wimbledone ste uhrali tretie kolo. Vďaka tomu prerušíte trinásťročnú nadvládu Dominiky Cibulkovej a Daniely Hantuchovej a vo svetovom rebríčku budete spomedzi slovenských tenistiek najvyššie. Čo má pre vás väčšiu cenu?
Určite úspech z Wimbledonu. Po dlhom čase som prešla cez úvodné kolo. Predtým sa mi v Londýne nedarilo, neprial mi žreb a sužovali ma aj zranenia. Teraz mi všetko vyšlo. Mala som šancu dostať sa aj ďalej, no v zápase s Bieloruskou Govorcovovou sa mi nedarilo podľa predstáv. Každopádne, keby mi niekto pred turnajom povedal, že postúpim do 3. kola, bola by som spokojná.

Na papieri budete najlepšou slovenskou tenistkou súčasnosti. Cítite sa tak?
Rozhodne nie. Takto nad tým vôbec neuvažujem. Určite by bolo lepšie, keby som bola, povedzme, slovenskou trojkou, no zároveň aj vo svetovom rebríčku o niekoľko miest vyššie. Každopádne je fajn, že po rokoch prišlo k zmene a Hantuchovú s Cibulkovou niekto vystriedal. Veľkú úlohu zohralo samozrejme zranenie Dominiky a jej dlhšia pauza, počas ktorej v renkingu výrazne klesla. Pre mňa je dôležité len to, ako sa mi bude dariť na ďalších turnajoch.

Prináša vám nová úloha líderky viac tlaku?
Neviem, od koho by som ho mala pociťovať. Určite nie od seba ani od blízkeho okolia. Záleží mi len na tom, aby som bola zdravá, užívala si tenis a dosahovala dobré výsledky.

Nemrzí vás s odstupom času, že ste po zdolaní favorizovanej Rusky Jekateriny Makarovovej neuhrali na londýnskej tráve ešte aspoň o kolo viac?
Govorcovová, ktorú som vyzvala v 3. kole, určite nie je slabou hráčkou, v Londýne predvádzala dobrý tenis. Napriek tomu ma mrzelo, že som cez ňu neprešla. Pohľad na praznivý žreb pritom naznačoval, že by som sa mohla dostať o jedno, možno dve kolá ďalej. Navyše, Govorcovová bola hrateľnou súperkou. Tak, ako mnohé iné tenistky na okruhu. Jedinou výnimkou je hádam len Serena Williamsová.

Zaradíte tohtoročný Wimbledon v osobnom rebríčku medzi najúspešnejšie grandslamové turnaje?
Tráva je môj najobľúbenejší povrch. Preto mám spomedzi grandslamových turnajov najradšej práve Wimbledon. Navyše, ten tohtoročný mi konečne vyšiel.

Spomenula ste si po príchode do tenisového areálu vo Wimbledone aj na pamätný rok 2006, keď ste dokráčali až do finále juniorskej dvojhry?
Už nie. Juniorský tenis je úplne iný ako seniorský. Vtedajší úspech bol pekný, no často naň nespomínam. Predsa len, viacerým hráčom sa darilo na juniorskej úrovni a medzi seniormi nič nedosiahli. Dôležitý je práve prechod medzi profesionálov, čo som si uvedomovala už vtedy.

Ako by ste zhodnotili doterajší priebeh sezóny?
Jej začiatok mi veľmi nevyšiel, neuhrala som body, problémy mi robili rakety, ktoré som musela neustále meniť. K zmenám pritom nepristupujem rada, čo tiež neprispelo k mojej pohode. Viacero zápasov som síce odohrala na dobrej úrovni, v Mexiku som potrápila aj Mariu Šarapovovú, no nedokázala som v nich zvíťaziť. Spokojná môžem byť až s trávnatou časťou sezóny, počas ktorej sa mi väčšinou darí.

S príchodom trávnatej sezóny sa začal aj boj o olympijské miestenky do Ria 2016. Uvedomujete si to?
Niekde v pozadí som mala, že už hráme o miestenky do Ria, no v podstate ani nepoznám systém kvalifikácie. Ruky mi to teda rozhodne nezväzuje.

Kto podľa vás vyhrá tohtoročný Wimbledon?
Stavila by som na Serenu Williamsovú. V 3. kole síce mala v súboji s Watsonovou namále, no odteraz sa už bude koncentrovať na každú loptu. Má obrovskú motiváciu. Určite túži po tom, aby zavŕšila sezónny grandslam a uspela na všetkých štyroch turnajoch veľkej štvorky. Je to v jej silách.

Aký vás čaká najbližší program?
Zopár dní si oddýchnem, potom pocestujem na turnaj do Istanbulu. Nasledovať bude zámorská séria v Cincinnati, Toronte, New Havene a New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2015