Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič, Murray, Federer, Nadal? Sú lepší než ja, priznáva Wawrinka

V nedeľu sa zaradil medzi hráčov, v ktorých vitríne nie je granslamový pohár iba ojedinelým "výstrelom". Napriek tomu zostáva skromný. Švajčiar Stan Wawrinka sa po Australian Open 2014 stal minimálne na jeden rok aj antukovým kráľom.

08.06.2015 14:22
Stan Wawrinka Foto: ,
Stan Wawrinka pózuje s trofejou v Paríži.
debata (1)

"Nie som však tak dobrý, ako oni,“ ukazuje prstom víťaz Roland Garros na štyroch najlepších, Novaka Djokovića, Rogera Federera, Andyho Murrayho, či Rafaela Nadala. Podľa neho nič také, ako "veľká päťka“ neexistuje.

"Stále za nimi zaostávam. Som však dostatočne dobrý na to, aby som vyhral už dva grandslamové turnaje. Môžem ich zdolať na veľkom podujatí v semifinále, či finále, napriek tomu elitu tvoria stále iba oni štyria,“ tvrdí Wawrinka.

V Paríži predvádzal svoj najlepší tenis v kariére, jeho jednoručný bekhend mnohým vyrážal dych, údery k základnej čiare už vari nemohli byť ani presnejšie. "Prosím, neporovnávajte ma s nimi. Chcem sa stále zlepšovať, zdolávať ich. Ale to je všetko,“ prízvukoval.

Rodák z Lausanne bol vždy kvalitným hráčom, z tmavého tieňa legendárneho Rogera Federera sa mu podarilo vymaniť až v čase, keď už mnohí iní hráči uvažujú nad koncom kariéry. Wawrinka má tridsať rokov, ale v jeho prípade platí: je ako víno, čím starší, tým lepší.

Finále mužskej dvojhry na Roland Garros Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Novak Djokovic (vpravo) a Stan Wawrinka pózujú...

Sympatický Švajčiar prehral vlani na French open už v prvom kole, v aktuálnej sezóne sa mu darilo lepšie. Na úvodnom grandslame sa prebojoval až do semifinále, neskôr triumfoval na turnaji v Rotterdame. V apríli a máji však jeho forma ruka v ruke so správami o jeho manželskej kríze padali strmhlav dolu.

"V športe je mimoriadne dôležité, aby ste nastupovali na svoj zápas s čistou hlavou. A mne sa to podarilo. Po turnaji v Monaku som sa upokojil, začal sa plne koncentrovať na to, čo robím. Napriek tomu som prekvapený, ako dobre som hral v Paríži,“ priznal.

Mečíř dával šancu Wawrinkovi vo finále

Napriek slabšej forme Wawrinku tenisový expert a bývalý trojnásobný parížsky víťaz Roland Garros Švéd Mats Wilander označil na začiatku turnaja práve tohto Švajčiara za potenciálne najväčšiu hrozbu pre Novaka Djokoviča na jeho ceste za očakávaným prvým titulom pri Seine.

„Má hru na Djokoviča a na rozdiel od mnohých hráčov sa súpera nezľakne len preto, že je to svetová jednotka a naťahuje šnúru zápasov bez prehry,“ povedal Wilander vo svojej tenisovej relácii na Eurosporte a ešte pridal dôležité podotknutie: „Wawrinka sa však najprv musí dostať do zápasu proti Djokovičovi a cestou do finále prekonať vysoké prekážky.“

„Keď sa Wawrinka dostal do finále, tušil som, že Djokovič to nebude mať jednoduché. Títo dvaja odohrali v poslednom čase proti sebe viacero vyrovnaných aj päťsetových zápasov a Novak sa mohol právom obávať. Majú rôzny štýl, je to hra na hru. Wawrinka mi v Paríži svojimi výkonmi pripomínal vlaňajší Australian Open, kde sa tiež nečakalo jeho celkové víťazstvo. Odvtedy, čo zdolal v osemfinále hladko Simona, mal proti sebe už len zvučné mená a vyrovnal sa s touto výzvou majstrovsky,“ zhodnotil Wawrinkov triumf Miroslav Mečíř.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stan Wawrinka