Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbská skala udivuje svet historickou dominanciou

Je ako stroj. Naprogramovaný len na víťazstvá. Vo svete športu by ste len ťažko hľadali dominantnejšiu osobnosť, akou je v súčasnosti Novak Djokovič.

18.05.2015 16:28
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Cristiana Ronalda naháňa Lionel Messi. Sidney Crosby sa naťahuje o post najlepšieho hokejistu s Alexandrom Ovečkinom. S basketbalovým kráľom LeBronom Jamesom súperí Kevin Durant.

Srbský tenista však akoby nemal konkurenciu. Nezáleží na tom, či na druhej strane kurtu stojí hráč z druhej svetovej stovky, alebo dvojka rebríčka. Vždy ide len o to, ako rýchlo sa zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera so svojím súperom poráta. Výsledkom obdivuhodnej formy je séria 22 víťazných zápasov v rade. Celkovo ich odohral Djokovič v aktuálnej sezóne 37, vyhral 35!

Päť z nich pridal na prestížnom turnaji v Ríme. Vo finálovom zápase opäť nedal šancu na úspech Rogerovi Federerovi. Legendárneho Švajčiara zdolal po hodine a štvrť 6:4, 6:3 a získal už štvrtý titul z rímskej antuky.

„Roger na mňa vyvinul v závere prvého setu veľký tlak. Odolal som a ujal sa vďaka niekoľkým výborným úderom vedenia. Išlo zrejme o rozhodujúce okamihy celého zápasu,“ vravel po poslednej loptičke pre oficiálnu stránku turnaja belehradský rodák, ktorý si dal predčasný darček k 28. narodeninám (oslávi ich v piatok).

Svetová jednotka potvrdila v talianskej metropole, že je vo výnimočnej forme (vďaka nej zarobila v tomto roku na prémiách takmer šesť miliónov amerických dolárov). Premožiteľa našla naposledy koncom februára, keď vo finále podujatia v Dubaji nestačila práve na Federera. Odvtedy však zbiera skalpy jedného súpera za druhým a dokráčala už k štvrtému turnajovému titulu v rade. Okrem Ríma uspel Djokovič aj v Indian Wells, Miami a Monte Carle. Celkovo ovládol v aktuálnej sezóne už päť turnajov – hneď v úvode roka oslavoval trofej pre víťaza grandslamového Australian Open.

„Novak je momentálne odolný ako skala. Nemá veľké výpadky, formu si udržiava na konštantnej úrovni. A čo je najpodstatnejšie, robí nesmierne málo chýb,“ vraví o svojom rivalovi Federer. Slovami chvály nešetria ani tenisoví experti. Objavili sa dokonca úvahy o tom, že Djokovič je najdominantnejším hráčom od čias legendárneho Roda Lavera (podľa webu tennisworldusa­.org). Austrálčan si podmanil tenisový svet v šesťdesiatych rokoch, keď nazbieral jedenásť grandslamových titulov a suverénne kraľoval svetovému rebríčku.

Zdá sa, že odvážne slová nemajú ďaleko od pravdy. Napriek tomu, že tenisti nemajú za sebou ešte ani polovicu sezóny, je s najväčšou pravdepodobnosťou jasné, kto bude na konci roka na poste svetovej jednotky. Djokovičov náskok pre Federerom je takmer 5-tisíc bodov. Pred mesiacom bol dokonca 5,5-tisíca – výraznejší nikdy dovtedy v histórii nebol.

„Momentálna forma mi pridáva na sebavedomí. Uvedomujem si, že som skvele pripravený. Výborné výsledky však zo mňa ešte nerobia dokonalého šampióna. Dôležitý je predovšetkým charakter, správne hodnoty a pokora. To je pre mňa charakteristika ozajstného šampióna,“ uviedol s veľkou dávkou skromnosti Djokovič, ktorý má pred sebou ďalšiu veľkú výzvu. Možno najväčšiu v sezóne.

Už o päť dní odštartuje druhý grandslamový turnaj sezóny – Roland Garros. A Djokovič bude v pozícii najväčšieho favorita. Ak ju potvrdí, splní si veľký sen – v Paríži triumfuje premiérovo a skompletizuje zbierku grandslamových titulov.

Podarí sa mu to?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič