Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal hľadá mentálnu silu. Djokovič vďaka nej víťazí

O jeho výnimočnosti nik nepochybuje. Forma, vďaka ktorej ničí jedného súpera za druhým, vyráža v posledných týždňoch dych.

20.04.2015 16:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič bozkáva trofej za víťazstvo na turnaji v Monaku.
debata

Pohľad na tohtosezónne výsledky Novaka Djokoviča naznačuje, že srbský velikán je nezastaviteľný. Suverénna svetová jednotka vládne tenisovému svetu s mimoriadnou suverenitou. V tomto roku odohral belehradský rodák šesť turnajov, zo štyroch odchádzal s majstrovskou trofejou. Naposledy zažiaril zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera na prestížnom podujatí v Monte Carle. Vo finále si po trojsetovej bitke poradil s Čechom Tomášom Berdychom.

„Bol to veľký boj, v ktorom ma súper veľmi potrápil. Vyhral som vďaka bojovnosti a srdcu. Ale aj mentálnej sile. V krízových situáciách som zostal pokojný,“ hodnotil svoj výkon Djokovič, ktorý zvíťazil na štvrtom turnaji série Masters 1000 v rade. V závere lanského roka nedal súperom šancu v Paríži, v tejto sezóne triumfoval postupne v Indian Wells, Miami a teraz v Monte Carle.

Rovnaký úspech pred ním dosiahol jediný hráč – Rafael Nadal v roku 2013. Práve víťazstvo nad veľkým rivalom bolo pri ceste Djokoviča za úspechom v Monte Carle kľúčové. V semifinále nedal antukovému kráľovi šancu a zdolal ho vo dvoch setoch (6:3, 6:3).

„Ak hráte na antuke s niekým, kto je na nej najlepší na svete, musíte využiť všetky nazbierané skúsenosti. Jediná cesta, ako nad Rafom zvíťaziť, je hrať odvážne a agresívne,“ uviedol Djokovič, ktorý upravil vzájomnú zápasovú bilanciu s aktuálnou svetovou štvorkou na 20:23.

Antukový úspech v súboji s Nadalom naznačuje, že Djokovičove myšlienky na triumf na tohtoročnom Roland Garros (od 19. mája do 7. júna) nemusia byť márne. Parížsky grandslam je jediným, ktorý v jeho zbierke chýba. Predošlých päť (a zároveň deväť z desiatich) ročníkov totiž ovládol práve rodák z Mallorcy.

Napriek tomu, že Nadal stále hľadá ideálnu formu, bude zrejme pre Djokoviča na parížskej antuke opäť najvýraznejšou prekážkou na ceste za prelomovým titulom. „V Monte Carle som prežil najlepší týždeň v sezóne. Mám pocit, že som urobil veľký pokrok v mentálnej oblasti. Na ďalšie turnaje odchádzam s dobrým pocitom,“ vyhlásil Španiel pre oficiálnu stránku ATP.

Jeho bilancia na antuke je dychvyrážajúca. Z 350 duelov vyhral 325. Lepšími číslami sa nemôže pochváliť nik. Za povšimnutie však stojí aj Djokovičova aktuálna zápasová bilancia. V tejto sezóne odohral 32 stretnutí a premožiteľa našiel len dvakrát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Novak Djokovič