Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédky sa musia spoľahnúť na mladú krv

Tri blondínky, jedna bruneta. Všetky vo veku od 19 do 20 rokov. Po tom, ako odriekla pre zdravotné problémy účasť vo víkendovom stretnutí Pohára federácie medzi Slovenskom a Švédskom skúsená Johanna Larssonová, musel siahnuť hosťujúci kapitán Lars-Anders Wahlgren po inej alternatíve.

17.04.2015 07:00
tenistky Švédska, Ellen Allgurinová, Rebecca... Foto: ,
Zo švédskeho kádra majú fedcupové skúsenosti len Ellen Allgurinová (vľavo), ktorá sa predstavila v šiestich zápasoch, Rebecca Petersonová odohrala tri.
debata

Do tímu povolal Corneliu Listerovú. K dispozícii tak má mimoriadne mladý káder. V Bratislave totiž chýba aj 31-ročná Sofia Arvidssonová. Pred niekdajšou členkou najlepšej svetovej tridsiatky uprednostnil šéf švédskej lavičky Ellen Allgurinovú.

„Sme v situácii, ktoré je úplne odlišná, ako bola pred týždňom. Po strate Larssonovej sú naše šance na víťazstvo podstatne nižšie, no kožu ani tak nepredáme lacno. Pokúsime sa Slovenkám pozíciu jednoznačného favorita skomplikovať. Našou devízou môže byť tímový duch,“ vraví Wahlgren.

Skúsenosti jeho zvereniek sú v prestížnej tímovej súťaži chabé. Štvorica mladých tenistiek v nej odohrala dokopy deväť zápasov. Najväčším počtom sa pýši Allgurinová, ktorá sa predstavila v šiestich (4:2), o zvyšné tri sa postarala Petersonová (2:1). Celiková s Listerovou možnosť zatiaľ nedostali. Len pre porovnanie – najskúsenejšia spomedzi Sloveniek Daniela Hantuchová má v kolónke odohraných duelov v Pohári federácie číslo 54 (Jana Čepelová 8, Karolina Schmiedlová 4, jej sestra Kristína 1).

V prospech tímu Mateja Liptáka hovorí aj rebríčkové postavenie. Zatiaľ čo najlepšia zo Švédok Susanne Celiková okupuje až 221. miesto svetového rebríčka, slovenská jednotka Karolína Schmiedlová sa v pondelok posunula už na 46. priečku. Spomedzi domácich tenistiek sa mimo elitnej stovky nachádza len Kristína Schmiedlová (578.), ktorá je však momentálne ôsmou najlepšou juniorkou planéty a v ženskom tenise zbiera prvé skúsenosti.

„Keď sa pozrieme na renking, sme jednoznačným outsiderom. V Pohári federácie však často zohráva dôležitú úlohu psychika. Pod tlakom budú domáce hráčky, nie my. Navyše, môže dôjsť aj k podceneniu súpera,“ spolieha sa na rôzne okolnosti Wahlgren.

Slovensko sa dosiaľ so Švédskom nikdy nestretlo. Premiérové vzájomné stretnutie v bratislavskom Národnom tenisovom centre rozhodne o tom, ktorá z krajín si aj na budúci rok zahrá v II. svetovej skupine. Švédky sú jej členkami nepretržite od roku 2012. Predvlani sa prebojovali do play off o postup do I. skupiny, no podľahli Američankám na čele s hviezdnou Serenou Williamsovou.

Slovenky nechýbali medzi elitnou šestnástkou od sezóny 2006.

Káder Švédska
Susanne Celiková 221. miesto 20 rokov
Rebecca Petersonová 235. miesto 19 rokov
Ellen Allgurinová 366. miesto 20 rokov
Cornelia Listerová 681. miesto 20 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup #slovenská fedcupová reprezentácia