Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénera nahradila mama. Priniesla šťastie

Pred necelými dvoma mesiacmi siahala na premiérový titul z profiokruhu. Exotická Brazília jej však nepriala. Vytúženú trofej jej prinieslo až neďaleké Poľsko.

13.04.2015 20:30
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová s prvou trofejou z profi okruhu.
debata

Keď v pondelok vstúpila Karolína Schmiedlová do jednej z miestností Národného tenisového centra, nechýbal na jej tvári úsmev. V rukách zas lesknúca sa trofej. Košická rodáčka sa vrátila na Slovensko s vizitkou víťazky turnaja v Katoviciach. Vo finále si poradila s Taliankou Camilou Giorgiovou 6:4, 6:3.

„Keď som odchádzala do Poľska, nečakala som, že sa mi čosi podobné môže podariť. Po americkom turné som bola značne unavená a premýšľala som dokonca o tom, že do Katovíc vôbec nepôjdem,“ prezradila talentovaná tenistka na stretnutí s médiámi.

Najlepšie zápasy v kariére

Košická rodáčka sa však – našťastie – rozhodla inak. „Keď som sa pozrela na žreb, neverila som vo výraznejší úspech. V prvom kole som mala naraziť na veľmi nepríjemnú francúzsku súperku,“ rozhovorila sa Schmiedlová. „Napokon sa však odhlásila, a tak sa mi do cesty postavila kvalifikantka. Aj tak boli úvodné dva zápasy veľmi náročné, vytrápila som sa v troch setoch. Najmä duel s Češkou Siniakovou ma poriadne preveril.“

Podľa vlastných slov predviedla Schmiedlová v ďalších dueloch najlepší tenis v kariére. Napriek tomu, že v Katoviciach ju nemalo pod kontrolou pozorné oko trénera Milana Martinca. „Po dlhých a náročných turnajoch v Amerike som mu dala voľno, a tak so mnou cestovala mama,“ uviedla Schmiedlová.

Staršej z dvojice tenisových dcér (17-ročná Kristína je juniorskou osmičkou sveta) priniesla šťastie. Vo finále sa totiž vyhla domácej Agnieszke Radwanskej – deviatej hráčke rebríčka WTA, ktorá nezvládla semifinále s Giorgiovou.

„Pomohlo mi to najmä po psychickej stránke. Radwanskej som sa určite obávala viac. Giorgiová mi zas nesedela štýlovo. Hrá totiž veľmi agresívne. Myslela som si, že keď bude triafať údery, nebudem mať šancu. Presvedčila som sa však o tom, že môžem konkurovať aj naozaj kvalitným súperkám,“ tešila sa Schmiedlová, ktorá nestihla najväčší úspech v doterajšej kariére osláviť.

„S mamou, ktorá zrejme ešte ani teraz nemôže uveriť, čo som dosiahla, sme sa vrátili domov až o polnoci. Zvítala som sa so sestrou, s otcom som telefonovala ihneď po zápase, na oslavy však nebol a zrejme už ani nebude čas.“

Esemesky s Kližanom

Okrem osobných gratulácií od rodiny si 46. hráčka rebríčka (najvyššie umiestnenie v kariére) našla v telefóne aj desiatky esemesiek. „Písala som si aj s Martinom Kližanom. Vzájomne sme si blahoželali k titulom,“ pousmiala sa Schmiedlová, od pondelka slovenská dvojka.

V rebríčku preskočila Danielu Hantuchovú i Magdalénu Rybárikovú. Pri dlhodobom zranení Dominiky Cibulkovej bude počas blížiaceho sa stretnutia Pohára federácie so Švédskom (najbližšiu sobotu a nedeľu v bratislavskom NTC) najvyššie postavenou členkou tímu Mateja Liptáka. „Neprikladám tomu veľký význam. O týždeň či dva predsa môže byť všetko inak. Pokojne by som mohla byť aj slovenskou štvorkou. Len nech sa darí aj ostatným dievčatám,“ želá si Schmiedlová.

Napriek úspechu z tvrdého katovického povrchu zostáva jej najobľúbenejšou aj naďalej antuka. „Predsa len, vyrastala som na nej. Práve v rodných Košiciach som na nej stavala tenisové základy. Ďalej ma posunul až prechod do NTC. Bez neho by som to nikdy nedotiahla tak ďaleko,“ myslí si skromná a nesmierne pracovitá tenistka.

Aj vďaka dobrým povahovým vlastnostiam neustále napreduje a v rebríčku stúpa. „Cítim, že som lepšou hráčkou ako pred polrokom. Posunula som sa dopredu po psychickej stránke, hrám agresívnejšie, získavam čoraz väčšiu istotu.“

Všetky prednosti predviedla Schmiedlová aj v Katoviciach. A po prehratom finále v Riu de Janeiro si dokázala, že s patričnou sebadôverou môže vyhrávať aj veľké zápasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová