Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Kližan vyhral turnaj v Maroku. Vo finále zmietol španielskeho súpera

Slovenský tenista Martin Kližan získal svoj tretí singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni. V nedeľňajšom finále dvojhry proti nenasadenému Španielovi Danielovi Gimenovi-Traverovi na turnaji ATP World Tour 250 Grand Prix Hasan II. v marockej Casablance (dotácia 494 310 eur, antuka) potvrdil papierové predpoklady a ako osmička tohto podujatia zvíťazil za 78 minút 6:2, 6:2.

12.04.2015 16:34
debata
Martin Kližan s víťaznou trofejou na turnaji v... Foto: SITA/AP, Abdeljalil Bounhar
Martin Kližan Martin Kližan s víťaznou trofejou na turnaji v marockej Casablance.

Kližan sa v otváracom dejstve presadil na príjme v úvodnej aj piatej hre. Sám odvrátil štyri brejkbaly za stavu 2:1, z nich dva v rade. V druhom sete odskočil na returne na 2:1 a v koncovke sa vyhol vážnejšiemu váhaniu. Na returne v siedmej hre zužitkoval druhý brejkbal na upokojujúcich 5:2. K triumfu sa dopodával cez tri brejkbaly vrátane skóre 15:40.

Zverenec Martina Damma Kližan v bilancii zo vzájomných súbojov s 29-ročným debutantom v takto významnom finále Gimenom-Traverom (95. v renkingu, už bol aj na 48. pozícii) zavŕšil obrat z 0:1 na 2:1. Pred piatimi rokmi prehral v talianskom San Benedette 4:6, 0:6, začiatkom februára 2015 sa revanšoval – tiež na antuke – v ekvádorskom Quite (6:3, 5:7, 7:5).

Trojnásobný a úradujúci Tenista roka v SR Kližan v osemfinále v Casablance zdolal Nemca Dustina Browna tesne 6:4, 4:6, 7:6 (5), pričom v rozhodujúcom sete prijímal na odvrátenie prehry a v neskoršom tajbrejku mal nepríjemné manko 2:4. V sobotňajšom semifinále proti Damirovi Džumhurovi z Bosny a Hercegoviny sa dostal zo 4:6, 2:6 (na 4:6, 6:4, 6:0).

Gimeno-Traver sa prebojoval do finále až na svojom 147. turnaji v 10-ročnej kariére, na trofej si však musí počkať. Na konte má 14 challengerových titulov (Kližan 6).

Dvadsaťpäťročný Bratislavčan Kližan hral na tomto podujatí štvrtý raz. Pri premiére v sezóne 2010 ako kvalifikant potrápil v osemfinále hlavnej singlovej súťaže jasne favorizovaného Švajčiara Stana Wawrinku, predvlani v semifinále nestačil na Juhoafričana Kevina Andersona. V Maroku sa mu tradične darí. V sezóne 2010 získal práve v Casablance trofej na úrovni ITF Futures a v roku 2012 triumfoval na challengeroch ATP v Rabate aj Marrákeši.

Nováčik roka 2012 na úrovni ATP World Tour Kližan dosiaľ bol držiteľom dvoch singlových primátov s hodnotou ATP World Tour (Petrohrad 2012, Mníchov 2014). Stále platí, že vždy, keď postúpil do finále, vybojoval si trofej (dokonca aj pri zohľadnení troch deblových finále).

V predchádzajúcich prípadoch vo finále zhodne zdolal Taliana Fabia Fogniniho. Aktuálne 41. hráč svetového rebríčka Kližan si odnáša prémiu 80 000 eur brutto a 250 bodov do svetového rebríčka. Gimena-Travera uteší 42 100 eur pred zdanením a 150 bodov.

Energický ľavák Kližan prepočtovo neoficiálne vychádza na 29. mieste v hodnotení k 13. aprílu. Už bol aj na 26. pozícii. Teraz výrazne prospel ambícii prepracovať sa medzi nasadených tenistov v súvislosti s parížskym antukovým grandslamovým Roland Garros (24. mája – 7. júna).

Kližan do tohto týždňa naposledy bol aspoň v semifinále v októbri, a to v čínskom Pekingu na ešte významnejšom „hardovom“ turnaji ako kvalifikant. Podarilo sa mu to tam aj prostredníctvom prekonania Španiela Rafaela Nadala, vo štvorke nestačil na Čecha Tomáša Berdycha.

Daviscupový reprezentant SR Kližan sa budúci týždeň predstaví na prestížnom podujatí ATP World Tour Masters 1000 Rolex v monackom Monte Carle. Začne proti Srbovi Viktorovi Troickému, v 2. kole by ho čakal úspešný z amerického derby medzi Stevom Johnsonom a John Isnerom nasadeným ako pätnástym.

Dvojhra – finále: Martin Kližan (SR-2) – Daniel Gimeno-Traver (Šp.) 6:2, 6:2 za 76 minút (38, 38)

Cesta Kližana za titulom:
1. kolo: voľný žreb
2. kolo (osemfinále): Dustin Brown (Nem.) 6:4, 4:6, 7:6 (5) za 127 minút
Štvrťfinále: Nicolás Almagro (Šp.) 6:4, 7:6 (3) za 95 minút
Semifinále: Damir Džumhur (Bosna a Herc.) 4:6, 6:4, 6:0 za 111 minút
Finále: Daniel Gimeno-Traver (Šp.) 6:2, 6:2 za 76 minút

Hlasy:
Igor Moška (generálny sekretár STZ): „Veľmi sa teším, že konečne zabrali v tomto roku aj naši muži. Hladké víťazstvo vo finále je skvelý výsledok. Dokazuje, že ak Martin hrá disciplinovane, je ťažko zdolateľným súperom pre každého tenistu. Čaká ho náročná obhajoba víťazstva v Mníchove, ale on tie body triumfom v Casablance vlastne vykompenzoval vopred. Samozrejme, takýto výsledok je veľký prísľub pred celou antukovou sezónou. Treba pripomenúť aj to, že Norbert Gombos sa dnes kvalifikoval v Monte Carle do hlavnej súťaže a ak by sa mu tam ešte niečo podarilo uhrať, mal by veľkú šancu dostať sa do prvej stovky rebríčka. Bolo by to skvelé, ak by sme mali troch mužov v elitnej stovke svetového renkingu vo dvojhre.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan