Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o slávu a milióny sa môže začať. Svetové jednotky budú skladať reparát

Vlani im úvod novej sezóny priniesol sklamanie. Prvý z vrcholov roka nezvládli a od naplnenia úlohy veľkých favoritov zostali na míle vzdialení. Obstoja v reparáte?

17.01.2015 11:32
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Novak Djokovič a Serena Williamsová. Dve mená, ktoré bude opäť sledovať celý tenisový svet. Tak, ako minulý rok, aj tentoraz sú Srb s Američankou najväčšími favoritmi na triumf na Australian Open (odštartuje hlavnou súťažou v noci z nedele na pondelok). Obe svetové jednotky majú čo naprávať – zatiaľ čo Djokovič sa minulý rok lúčil s Melbourne po štvrťfinálovej prehre s neskorším víťazom Stanom Wawrinkom, Williamsová nestačila už v osemfinále na Anu Ivanovičovú.

„Novak je hlavným adeptom na trofej. Predurčujú ho k tomu viaceré fakty. Dlhodobo má najlepšiu výkonnosť, v príprave na veľké turnaje nemá konkurenciu. V Melbourne bude stopercentný po mentálnej aj fyzickej stránke,“ tvrdí britská tenisová legenda Tim Henman.

Na zverenca Mariána Vajdu a Borisa Beckera však čaká v Austrálii tvrdá konkurencia. Na prvenstvo si robia zálusk Roger Federer, Rafael Nadal či Stan Wawrinka, ktorý bude po prvý raz v kariére v úlohe obhajcu. „Prekvapiť však môžu aj ďalší. Najmä nastupujúca generácia na čele s Grigorom Dimitrovom či Keiom Nišikorim verí, že elitná štvorica hráčov nie je nezdolateľná,“ upozorňuje Henman.

Pre Djokoviča je Australian Open najúspešnejším grandslamom. Z deviatich triumfov na turnajoch veľkej štvorky dosiahol štyri práve v Melbourne (2008, 2011, 2012, 2013). Ak by zvíťazil aj v tomto roku, osamostatnil by sa na čele historického rebríčka v rámci Open éry. Rovnakú motiváciu však má aj Federer, ktorý zvíťazil v rokoch 2004, 2006, 2007 a 2010. Štyrikrát sa tešil z prvenstva taktiež Američan André Agassi (1995, 2000, 2001, 2003).

Už tradične bude v pozícii jednoznačnej favoritky aj Serena Williamsová. Osemnásťnásobná grandslamová šampiónka síce ovládla dvorce v Melbourne už päťkrát, naposledy však pred piatimi rokmi. Cestu za prerušením nepriaznivej série jej môžu prekaziť najmä Maria Šarapovová, Simona Halepová či kanadská hviezdička Eugenie Bouchardová. V hre tentoraz nebude obhajkyňa trofeje. Číňanka Na Li totiž ukončila uprostred minulej sezóny kariéru.

Okrem slávy a bodov do svetových rebríčkov budú na Australian Open v hre aj veľké peniaze. Celková dotácia turnaja je 40 miliónov austrálskych dolárov. Víťazi zinkasujú po 3,1 milióna, finalisti o polovicu menej. Vlani si noví šampióni polepšili o 2,6 milióna. Súboje z prvého tenisového vrchola roka vysiela v priamych prenosoch Eurosport.

Slováci v 1. kole dvojhry
Muži: Kližan (SR-32) – Ito (Jap.), Lacko (SR) – González (Arg.). Ženy: Cibulková (SR-11) – Flipkensová (Belg.), Rybáriková (SR) – Konjuhová (Chor.), Čepelová (SR) – Svitolinová (Ukr.-26), Hantuchová (SR) – Čeng Saj-saj (Čína), Kar. Schmiedlová (SR) – Scheepersová (JAR).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Serena Williams #Australian Open 2015