Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy zradilo zdravie. Kližan je v Melbourne nasadený

Čiastkový cieľ, s ktorým vstupoval do novej sezóny, splnil. Na prvom grandslamovom turnaji sezóny bude medzi vybranou spoločnosťou.

14.01.2015 15:52
Kližan, Nadal Foto: ,
Zaťatá päsť Martina Kližana.
debata

Slovenský tenis bude mať na blížiacom sa Australian Open (štartuje 19. januára) dvoch nasadených hráčov. K Dominike Cibulkovej sa pridal aj Martin Kližan, ktorého zaradili organizátori na 32. priečku.

Slovenskej jednotke pomohla k nasadeniu neúčasť dvojice veľkých tenisových hviezd – k svetovej dvanástke Jo-Wilfriedovi Tsongovi sa pridal aj deviaty hráč rebríčka ATP Marin Čilič. Oboch zradilo zdravie.

Najmä Francúz prežíva veľmi nevydarené obdobie. So zranenou rukou pauzuje od konca novembra. Poranil si ju počas finále Davisovho pohára, v ktorom odohral len úvodnú dvojhru. Do ďalšieho priebehu už nezasiahol. „Začiatok sezóny musím ešte posunúť. Čaká ma trojtýždňová rehabilitácia. Neúčasť v Melbourne je pre mňa obrovským sklamaním,“ vyhlásil začiatkom januára finalista Australian Open z roku 2008 (v štyroch setoch nestačil na Novaka Djokoviča).

Vlani sa 29-ročný rodák z Le Mans prebojoval v Austrálii do štvrtého kola. V ňom ho zastavil v trojsetovom zápase Roger Federer. Pre zranenie prišiel aj o účasť na Hopmanovom pohári, kde mal spolu s Alizé Cornetovou obhajovať trofej z minulého roka.

O niečo kratšie ako Tsonga sužujú zdravotné problémy Čiliča. Chorváta trápi už viac ako mesiac pravé rameno. Pre bolesti vynechal aj turnaj v Brisbane a pred piatimi dňami oznámil tenisovému svetu, že ho fanúšikovia neuvidia ani na dvorcoch v Melbourne.

„Deň za dňom sa cítim lepšie. Nie však natoľko, aby som mohol hrať tenis na tej najvyššej úrovni. Navyše, držím sa rád lekárov, ktorí mi odporučili, aby som bol opatrný a vyhýbal sa nadmernej záťaži,“ uviedol 26-ročný rodák z Bosny a Hercegoviny.

Čilič si vlani užil životnú sezónu. Vo svetovom rebríčku sa vyšplhal na ôsmu priečku, najkrajšieho okamihu sa dočkal na poslednom grandslame sezóny – US Open. V New Yorku šokoval všetkých favoritov a dokráčal až k trofeji pre víťaza. Na ceste za obrovským úspechom nezastavil niekdajšieho dopingového hriešnika ani Roger Federer.

V mužskej časti Australian Open budú chýbať aj ďalšie zaujímavé mená. Českého veterána Radka Štěpánka (73. na svete) nepustia do Melbourne svalové problémy na pravej nohe. Účasť odriekol aj Nemec Tommy Haas (75.), ktorý na kurtoch chýba od júna minulého roka a v Austrálii si trikrát (1999, 2002, 2007) zahral v semifinále.

Na návrat do profesionálneho tenisu si musí počkať aj Srb Janko Tipsarevič, ktorý sa po operácii nádoru na nohe neobjavil na kurtoch od októbra 2013.

Medzi ženami nechýba žiadna tenistka zo širšieho okruhu favoritiek. Dominika Cibulková tak vstúpi do Australian Open z pozície jedenástej hráčky turnaja. Znamená to, že finalistka z minulého roka nemôže naraziť na vyššie postavenú súperku skôr ako v osemfinále (4. kolo).

Jednotkami úvodného grandslamu sezóny sú lídri svetových rebríčkov – Srb Novak Djokovič a Američanka Serena Williamsová. Prvenstvo medzi mužmi bude obhajovať Švajčiar Stan Wawrinka, medzi ženami víťazka z vlaňajška chýba. Číňanka Na Li ukončila kariéru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Martin Kližan #Jo-Wilfried Tsonga