Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan narazí na malého Federera. Vyzve aj veľkého?

Dva zápasy. Štyri tajbrejky. Šesť odvrátených mečbalov. Martin Kližan má za sebou mimoriadne náročný, ale aj úspešný vstup do novej sezóny.

07.01.2015 16:00
Kližan, Nadal Foto: ,
Forhend Martina Kližana.
debata

Po tom, ako si slovenská tenisová jednotka poradila v úvodnom kole turnaja v Brisbane s Rakúšanom Jürgenom Melzerom (6:7 (5), 7:6 (6), 6:1), zdolala po dramatickom priebehu aj mierne favorizovaného Alexandra Dolgopolova (1:6, 7:6(6), 7:6(7)). Bratislavský rodák strávil na kurte v oboch dueloch takmer dve a pol hodiny.

Najmä záver duelu s Ukrajincom, ktorému patrí vo svetovom rebríčku 23. priečka, bol veľmi dramatický. Kližan (34.) sa predral k postupu cez šesť odvrátených mečbalov. „Koniec dobrý, všetko dobré,“ napísal na svojej oficiálnej facebookovej stránke 25-ročný víťaz, ktorý uhral v zápase o 25 lôpt menej ako Dolgopolov. Na ceste do štvrťfnále ho nezastavilo ani 16 es súpera (Kližan zaznamenal 4).

Obaja tenisti sa dosiaľ stretli len raz v kariére a aj pred štyrmi rokmi sa na antuke v Casablance tešil Kližan. Zaujímavosťou je, že aj vtedy prehral prvý set.

Na zverenca českého trénera Martina Damma čaká vo štvrťfinále vskutku náročná skúška. Do cesty sa mu v noci zo štvrtka na piatok postaví jeden z najväčších talentov posledných rokov – Grigor Dimitrov. Bulhar zažiaril najmä v minulej sezóne. Prenikol do štvrťfinále na Australian Open, zahral si semifinále slávneho Wimbledonu, triumf si odniesol z troch turnajov. V renkingu ATP mu momentálne patrí jedenásta priečka.

„Má mimoriadne vyrovnané výkony. Stane sa mu raz, možno dvakrát za sezónu, že prehrá s outsiderom. Práve stálosť z neho robí svetového hráča,“ vyhlásil Kližan v rozhovore pre denník Pravda o Dimitrovovi, ktorý sa pýši prezývkou Malý Federer.

Práve s legendou svetového tenisu sa môže Kližan popasovať hneď na začiatku roka. V prípade víťazstva nad Dimitrovom by totiž slovenský tenista s veľkou pravdepodobnosťou narazil v boji o finále na sedemnásťnásobného grandslamového šampióna a súčasnú dvojku svetového rebríčka.

Švajčiar vo štvrtok dohrá zápas druhého kola, v ktorom vyzve domáceho držiteľa divokej karty Johna Millmana. V prípade postupu by sa vo šťvrťfinále stretol s úspešnejším z duelu Jarkko Nieminen (Fín.) – James Duckworth (Aus.).

Kližan sa dosiaľ s Federerom nikdy nestretol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan