Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový kráľ sa nestratí na žiadnom povrchu

Mal to byť jeden z vrcholov tenisového roka. Finále snov. Súboj dvoch najlepších hráčov planéty. Tešili sa naň tisíce v hale a milióny fanúšikov pri televíznych obrazovkách. Hviezdne údery však nahradili ospravedlňujúce slová.

17.11.2014 17:50
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata

K prestížnemu finále londýnskeho Turnaja majstrov medzi Novakom Djokovičom a Rogerom Federerom neprišlo. Napriek tomu, že svetová jednotka i dvojka si účasť v ňom zabezpečili. Švajčiarsku legendu však na kurt nepustilo zranenie. Vypredanej O2 Arene tak predniesla v nedeľu večer iba zopár slov, v ktorých vysvetlila dôvod svojho odstúpenia zo zápasu, ktorý mal priniesť prvotriedne tenisové predstavenie, emócie a možno i drámu.

„Nesmierne ma mrzí, že nemôžem nastúpiť. Verte, nechcel som, aby sa to takto skončilo. Nie som však fit a na tejto úrovni sa s bolesťami chrbta dá hrať naozaj len veľmi ťažko,“ vravel 17-tisíc divákom v hľadisku Federer, ktorý by mal už tento víkend ťahať Švajčiarsko vo finále Davisovho pohára za vysnívaným triumfom. Či však napokon sedemnásťnásobný grandslamový šampión na stretnutie s Francúzmi nastúpi, je otázne.

Federerovu neistotu potvrdil v rozhovore s novinármi aj Djokovič. Srb, ktorý prezimuje na čele svetového rebríčka, si odniesol trofej z Turnaja majstrov po tretí raz v rade. Pred ním siahli na víťazný hetrik len dvaja velikáni tenisovej histórie – Ilie Nastase (1971 – 1973) a Ivan Lendl (1985 – 1987).

Možno aj vďaka Federerovmu zlému zdravotnému stavu stratil Djokovič na turnaji jediný set, o ktorý ho v semifinále obral Japonec Kei Nišikori. V základnej skupine dominoval a trojica súperov ho pripravila len o deväť hier. „Napriek tomu nechcem tento titul oslavovať. Radšej sa budem tešiť z celej sezóny. Trofej z Londýna je však korunou roka,“ tvrdil zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera.

Sezónu zakončil na poste svetovej jednotky už po tretí raz za posledné štyri roky. Za pozíciu najlepšieho hráča sveta vďačí siedmim titulom z okruhu ATP (nastúpil na osem finálových duelov, nezvíťazil len na Roland Garros). Okrem Londýna uspel aj na Masters v Paríži, Ríme, Indian Wells a Miami. Nezastaviteľný bol tiež v Pekingu a na grandslamovom Wimbledone. Djokovič tak potvrdil, že je mimoriadne univerzálnym hráčom – triumfoval na tvrdom povrchu (5-krát), tráve i antuke.

Prvenstvo na každom povrchu zaznamenal dosiaľ len v jednej sezóne. V roku 2011, ktorý je jeho najúspešnejším. Ovládol počas neho desať turnajov, z toho tri grandslamové (Australian Open, Wimbledon a US Open).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Stan Wawrinka