Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer odvrátil v dráme štyri mečbaly a je vo finále. Čaká ho Djokovič

Finále Turnaja majstrov v Londýne bude mať očakávané obsadenie - stretnú sa v ňom Novak Djokovič a Roger Federer. Srbský tenista postúpil do boja o titul tretíkrát za sebou a môže získať celkovo štvrtý triumf, Federer po strhujúcej bitke s krajanom Stanom Wawrinkom môže vyhrať záverečné podujatie sezóny už po siedmykrát.

15.11.2014 17:20 , aktualizované: 16.11.2014 00:28
Roger Federer, Stan Wawrinka Foto: ,
Roger Federer objíma Stana Wawrinku po mimoriadne dramatickom semifinále Turnaja majstrov v Londýne.
debata

Federer prekonal víťaza januárových melbournských Australian Open 2014 Stana Wawrinku nasadeného ako tretieho za 169 minút veľmi tesne 4:6, 7:5, 7:6 (6). Za stavu 4:5 v treťom sete odvrátil tri jednotlivé mečbaly na príjme, potom ešte jeden pri vlastnom servise v tajbrejku. V štatistike zvýšil na 15:2.

„Dnes som mal šťastie. Stan hral od základnej čiary lepšie, čo obvykle na tomto kurte vedie k úspechu. Ja som však neprestával bojovať. Bolo to ťažké, som nadšený z môjho prieniku do finále. Čaká ma v ňom Novak, ktorý predvádza skvelý tenis. Zo mňa však vždy dostáva to najlepšie. Budem to náročné, ale skúsim uspieť,“ citovala BBC Federera.

Dvadsaťdeväťročný zverenec Magnusa Normana Wawrinka dosiahol v úvodnom sete brejk v treťom aj siedmom geme. Za stavu 5:2 síce sám prišiel o servis, ale v desiatom geme v pohode zvládol reparát. V druhom dejstve odvrítil Wawrinka tri brejkbaly v šiestej hre, z nich dva za sebou. Následne sa na príjme dostal na 30:30 aj dve zhody, ale zostal bez čo i len brejkbalu – 3:4. Úplne rovnaký popis – akurát v obrátenom garde – sa týkal ôsmej hry (4:4). Na returne v desiatej sa Federer dostal z 0:30 na 30:30, vyzývateľ však odolal. Nepodarilo sa mu to v dvanástom geme – 6:4, 5:7 z Wawrinkovho pohľadu.

Outsider sa však nenechal vyhodiť z konceptu: Wawrinka hneď v otváracom geme rozhodujúcej časti dosiahol trochu kontroverzným spôsobom brejk (Federer prepočul verdikt empjarového rozhodcu a sťažoval sa prineskoro) a potvrdil ho cez nepríjemných 30:30. Dokonca z 15:30 išiel na 3:1, približoval sa k prekvapeniu.

Ešte viac to platilo, keď hladko zvýšil na 4:2. Na returne v siedmej hre viedol Wawrinka 30:0, ale Federer sa predsa len posunul aspoň na 3:4. Vzápätí si utvoril dva jednotlivé brejkbaly, ale nepremenil ich a ďalšia možnosť už neprišla. Bekhendový volej Wawrinku presne na bočnú čiaru pri tretej zhode znamenal gembal a súperovo nezvládnuté bekhendové obhodenie znova stanovilo rozdiel dvoch gemov.

Federer išiel na 4:5 a cez tri mečbaly aj vyrovnal. Wawrinka si v strhujúcej desiatej hre dovolil dva divoké forhendy o decimetre mimo, napriek tomu doputoval k mečbau. Inkasoval forhendové obhodenie do naivného útoku a potom vyhodil bekhend v neutrálnej výmene, ale vzápätí vypálil víťazný bekhendový kros (zhoda) a bekhendovým volejom ukončil zložitú situáciu. Pri druhom mečbale pokazil náročný bekhendový volej – opäť zhoda.

Wawrinka sa dočkal aj tretej možnosti: Federer po zbytočnej chybe neuspel u Jastrabieho oka, ale pri protiútoku sa mu nezachvela ruka, takto povzbudený si vypracoval druhý brejkbal a Wawrinka poslal prípravný bekhendový slajz do siete – 5:5.

Presne vo chvíli, keď vyvstával pocit, že Federer nastoľuje obrat, klesol na 0:30 a po veľmi hrubej forhendovej chybe zblízka z dobre utvorenej pozície dokonca mal manko 15:40. Dvoma podaniami však dal na zhodu, Wawrinku mohol mrzieť najmä lacný forhendový return do siete po druhom servise. Navyše, pokazil ešte jeden forhend a potom neodvrátil Federerov útok – 5:6. Navyše, aj vinou dvojchyby 15:30 v rámci úsilia aspoň o tajbrejk. Wawrinka však bol agilný, odvážny a presný, v zložitej situácii obstál – 6:6.

Federer v „lotérii“ šikovným forhendom popri čiare do protipohybu nastolil minibrejkových 2:0 a potom viedol 3:1, keď mal aj šťastie pri nepresvedčivej ofenzíve zblízka. Ďalšia takáto už mu nevyšla, Wawrinka bekhendovým krížnym obhodením išiel na 2:3. „Hawk-Eye“ však odhalil Federerovo forhendové obhodenie na čiare – 4:2, po rezolútnom Wawrinkov podaní 4:3 a servis.

Federer si však ani tentoraz „nepreniesol“ obe podania, vyhodil bekhend v prestrelke. Následne jeho forhendová kontra pod tlakom zaletela mimo – 5:5. Wawrinkovi potom pomohla páska siete, ktorá zastavila súperov bekhendový príjem druhého podania. Štvrtý mečbal, rýchlo bolo po ňom. Úplny finiš ukázal skúsenosti. Federer zužitkoval hneď premiérovú možnosť.

Wawrinka teda napokon predsa len neprekonal svojho partnera pri zisku zlatej medaily vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu a 21. – 23. novembra spoluhráča vo finále Davisovho pohára na antuke pod strechou v Lille proti Francúzom. Federer v piatok prišiel o šancu stať sa šiesty raz – premiérovo od sezóny 2009 – koncoročnou jednotkou hodnotenia. V sobotu však 33-ročný bazilejský rodák nestratil nádej presadiť sa na „Masters“ siedmykrát po edíciách 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 a 2011. Zverenec Stefana Edberga a Severina Lüthiho už 12. prienikom do semifinále vyrovnal takýto rekord Čecha Ivana Lendla.. Zároveň sa stal najstarším hráčom medzi najlepšími štyrmi od sezóny 2003 (Američan Andre Agassi).

Prvý hráč svetového rebríčka Djokovič síce prvýkrát na turnaji stratil set, Japonca Keia Nišikoriho ale nakoniec v Londýne zdolal 6:1, 3:6, 6:0.

Tri tituly za sebou dokázal naposledy na Turnaji majstrov vybojovať Ivan Lendl, ktorý kraľoval v rokoch 1985–1987. Djokovičovi sa v nedeľňajšom finále postaví do cesty víťaz druhého semifinále medzi Švajčiarmi Rogerom Federerom a Stanom Wawrinkom.

Srbský tenista v základnej skupine stratil len deväť hier a aj proti Nišikorimu sa zdalo, že pôjde o jasnú výhru. Djokovič od stavu 1:1 v prvom sete vyhral päť hier v rade a druhý odštartoval ďalším brejkbalom. Nišikori, prvý ázijský tenista, ktorý sa na Turnaj majstrov kvalifikoval, ale dokázal odpovedať a v druhom sete dominoval.

V treťom sete však opäť naplno zabral dvadsaťsedemročný Djokovič. V prvej hre odvrátil dva brejkbaly a Nišikorimu už nedal šancu.

„Kei hral výborne a toto bolo najlepšia sezóna v jeho doterajšej kariére, ale dnes doplatil na dvojchyby v treťom sete. Samozrejme, že si večer pozriem zápas Rogera Federera so Stanom Wawrinkom. Zoberiem si nejaké pukance a vychutnám si to z postele,“ povedal Djokovič podľa BBC.

Ak získa titul, odnesie si 1500 bodov do počítačového poradia a prémiu 2,075 milióna USD. Dvadsaťštyriročného zverenca Michaela Changa a Danteho Bottiniho Nišikoriho uteší 400 bodov a 465 000 amerických dolárov. V štatistike z rozhodujúcich setov v tejto sezóne klesol na 21:3.

zväčšiť Novak Djokovič sa teší z vítazstva nad Keiom... Foto: Reuters, TOBY MELVILLE
Novak Djokovič Novak Djokovič sa teší z vítazstva nad Keiom Nišikorim.

„Povedal by som, že som bol blízko. V poslednom sete to síce napokon bol ‚kanár‘, ale v jeho úvodných dvoch gemoch som mal šance. V prvom sete súper zahral pridobre. Ja som však od druhého setu išiel nahor a on hral trochu nesúrodejšie. Viac som riskoval a dobre mi to fungovalo. Ešte aj na začiatku tretieho setu sa mi zdalo, že to môže byť moje, potom sa mi však votrel do podvedomia Novakov post jednotky a už som do toho chodil až prehnane. Porobil som chyby, čím som ho posadil nazad na koňa. Som veľmi sklamaný, ale celkovo to bol dobrý týždeň,“ citovala Nišikoriho ATP.

Dvojhra – semifinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Kei Nišikori (Jap.-4) 6:1, 3:6, 6:0 za 88 minút
Roger Federer (Švaj.-2) – Stan Wawrinka (Švaj.-3) 4:6, 7:5, 7:6 (6) za 169 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Turnaj majstrov #Kei Nišikori #Stan Wawrinka