Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan je neistý. Na hviezdy nie sú peniaze

Bývalý hráč z elitnej svetovej desiatky a minimálne dvojica slovenských daviscupových reprezentantov. Najväčší tenisový turnaj na Slovensku - Slovak Open (3. - 9. novembra) - bude mať aj tento rok zaujímavé obsadenie.

16.10.2014 17:20
Lukáš Lacko Foto:
Lukáš Lacko.
debata

V pavúku sa predstaví osem členov súčasnej Top 100. Spomedzi všetkých mien patria k najatraktívnejším Rakúšan Jürgen Melzer (niekdajšia svetová osmička) a Srb Viktor Troicki (bývalá svetová dvanástka). Obhajcom titulu je Slovák Lukáš Lacko, ktorý vyhral bratislavské podujatie dvakrát (ako jediný) a tento rok sa pokúsi o zavŕšenie hetriku.

„Tak, ako počas predošlých štrnástich ročníkov, aj teraz máme veľmi dobrý termín. Dá sa povedať, že v tomto čase je náš turnaj najväčším v Európe. Prichádza naň mnoho hráčov, ktorí si chcú vylepšiť postavenie v rebríčku pred úvodným grandslamom budúcej sezóny – Australian Open,“ vyhlásil na včerajšej tlačovej besede Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Turnaj, ktorý získal pred šiestimi rokmi ocenenie pre najlepší challenger sveta, má v tejto sezóne dotáciu 85-tisíc eur. V minulosti na ňom štartovali také hviezdy ako Marc Rosset, Juan Martin Del Potro či dokonca Novak Djokovič. Na prilákanie hviezd najvyššej kategórie však organizátori peniaze nemajú.

„Je to otázka financií. Žiadnemu hráčovi nemôžeme garantovať konkrétnu odmenu. Takou cestou ani nechcem ísť. Napokon, nikto vám nezaručí, že sa najväčšia hviezda dostane až do záverečnej fázy turnaja. Je lepšie, keď podporíme mladé talenty,“ vysvetlil Moška.

Otázny je stále štart Martina Kližana. Slovenská jednotka sa dávnejšie vyjadrila, že v Bratislave sa predstaví len v prípade, že jej budú chýbať v rebríčku body a nebude mať istotu nasadenia na Australian Open. „Pre Kližana i Čecha Lukáša Rosola sme si odložili divoké karty,“ uviedol Moška.

S Mečířom budú rokovať, Lipták s podmienkou
Jediným kandidátom na post nehrajúceho kapitána slovenského daviscupového tímu je Miloslav Mečíř. Na včerajšej tlačovej besede to oznámil Igor Moška. „Zatiaľ sme sa na novej zmluve nedohodli, k rokovaniam príde koncom októbra,“ uviedol generálny sekretár STZ, ktorý sa vyjadril aj k okolnostiam dohody s Matejom Liptákom – staronovým kapitánom fedcupového tímu.

„Po tom, ako sa porozprával s hráčkami, pristúpil na naše podmienky. Do zmluvy sme mu však zakomponovali klauzulu o tom, že je povinný na stretnutia nominovať tie najlepšie hráčky,“ prezradil Moška. Zväz tak chce predísť podobnej situácii, aká nastala pred súbojom v Kanade, keď v tíme chýbala Liptákova zverenkyňa Dominika Cibulková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Slovak Open #Jürgen Melzer