Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O útok na tenisový trón oberie Nadala slepé črevo

Patrí k najlepším hráčom tenisovej histórie. Jeho kariéru možno označiť za výnimočnú. V ešte výraznejšom rozlete ho však brzdia zranenia.

16.10.2014 15:28
Rafael Nadal Foto: ,
Sústredený Rafael Nadal.
debata

Na tele Rafaela Nadala nájdete len málo miest, ktoré by ho v minulosti na nejaký čas nevyradili zo súťažného kolotoča. Bývalú svetovú jednotku trápili kolená i zápästie. Mal žalúdočné problémy. Najnovšie robí španielskemu ľavákovi problémy slepé črevo, ktoré ho s najväčšou pravdepodobnosťou nepustí na záverečný Turnaj majstrov do Londýna.

„Rafa pôjde na turnaj do Bazileja a až potom sa rozhodne, aký bude jeho ďalší program. Hlavné slovo budú mať, samozrejme, lekári,“ vyhlásil pre britský denník The Guardian hráčov hovorca Benito Pérez – Barbadillo.

O niečo viac prezradil v rozhovore pre španielsky denník Marca Toni Nadal, strýko a tréner štrnásťnásobného grandslamového šampióna. „Operácii sa môj synovec nevyhne. Otázkou zostáva, či na ňu pôjde ešte pred alebo až po Masters v Paríži,“ uviedol 53-ročný rodák z Mallorcy, čím vylúčil, že by sa jeho zverenec mohol predstaviť na Turnaji majstrov v Londýne (9. – 16. novembra).

Zápal slepého čreva pripustil aj Nadal. „Nemôžem povedať, že by som sa cítil zle. Zopár dní som užíval antibiotiká a veľa toho nenatrénoval. Do Bazilej však naisto pôjdem,“ uviedol 28-ročný tenista.

Súčasná svetová trojka vyhrala v tejto sezóne štyri turnaje. Všetky v prvej polovici roka. Naposledy sa z titulu tešila na kurtoch Rolanda Garrosa, kde uspela po deviaty raz v kariére. Od Wimbledonu však Nadala prenasledujú zdravotné komplikácie. Pre problémy so zápästím chýbal na súťažných kurtoch tri mesiace a prišiel aj o možnosť pobiť sa o víťaznú trofej na US Open.

„Na zranenia chcem čo najskôr zabudnúť. Chcem sa sústrediť len na to najpodstatnejšie – na tenis,“ vyhlásil pred turnajom v Pekingu, kde vo štvrťfinále stroskotal na Slovákovi Martinovi Kližanovi. Nadalovi sa však želanie nevyplní a už čoskoro sa opäť vytratí z tenisových kurtov. Operácia si totiž vyžiada podľa odhadov lekárov približne mesačnú pauzu.

Nadal takmer s istotou príde o možnosť zabojovať o pozíciu koncoročnej svetovej jednotky. V hre o post tenisového kráľa zostali okrem Španiela aj Srb Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer. Ak by chcel štvornásobný víťaz Davisovho pohára a olympijský šampión z Pekingu 2008 pomýšľať na návrat na prvú priečku v renkingu aspoň v rovine teórie, musel by zažiariť na turnajoch v Bazileji i Paríži. A zároveň dúfať, že jeho rivalom sa nebude dariť na londýnskom vyvrcholení sezóny.

Nadalovým prvoradým cieľom je však dobrá príprava na prvý grandslam budúceho roka – Australian Open (19. januára – 1. februára). Nová sezóna sa pre neho začne vraj už v prvý deň roka 2015, keď by sa mal predstaviť na exhibičnom turnaji v Abú Dhabí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal