Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi zdolali obhajcov. Česi "šalátovú misu" už nezískajú

Francúzski tenisti si prvý raz od sezóny 2010 zahrajú vo finále Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov. Po sobotňajšej štvorhre semifinálového súboja s víťazmi predchádzajúcich dvoch ročníkov Čechmi vedú na antuke hlavného dvorca Philippa Chatriera grandslamového areálu Rolanda Garrosa v Paríži nezvratne 3:0.

13.09.2014 17:58 , aktualizované: 20:09
Francúzsko - Česko Foto: ,
Francúzski tenisti Jo-Wilfried Tsonga (vľavo) a Richard Gasquet sa tešia z víťazstva.
debata

Francúzi získali tri body už za dva dni

Istotu krajine galského kohúta dodali úspešní singlisti z piatka Richard Gasquet a Jo-Wilfried Tsonga, ktorí nastúpili za Juliena Benneteaua a Gaela Monfilsa a prekonali zohraný pár Tomáš Berdych, Radek Štěpánek za 3:35 h 6:7 (4), 6:4, 7:6 (5), 6:1.

Francúzi v sezóne 2010 v zápase o „šalátovú misu“ v Belehrade prehrali so Srbmi tesne 2:3. Z terajšieho kádra bol na kurt len Monfils, pričom v debli si úspešne zahral Arnaud Clément, medzičasom aktuálny kapitán. Francúzsko má v zbierke 9 trofejí, z poslednej sa radovalo v roku 2001.

Stále platí, že od zavedenia tohto formátu súťaže v roku 1981 ešte nedosiahla žiadna krajina hetrik. Double v predmetnom období okrem ČR predviedli aj USA (1981, 1982), Švédsko (1984, 1985), Nemecko (1988, 1989), opäť Švédsko (1997, 1998) a Španielsko (2008, 2009).

Už postup Čechov do troch finále v rade by bol značne ojedinelou záležitosťou. Nezvládol to totiž nik od Austrálčanov v rokoch 1999 – 2001. Do finále sa hneď po zisku dvoch prvenstiev naposledy prebojovali Švédi v sezóne 1986 a prehrali so spomenutými Austrálčanmi.

Česko by prípadným 12. zápasovým úspechom v rade osamelo na historickej tretej priečke. Vedú Američania (17) pred Alžírčanmi (14).

V súbežnom semifinále na tvrdom povrchu v hale v Ženeve vedú Švajčiari nad Talianmi po sobotňajšej štvorhre už len 2:1. Francúzi by proti Švajčiarom 21. – 23. novembra mali výhodu domáceho prostredia, za Talianmi by cestovali.

„Bez diskusie je to jeden z najkrajších okamihov našich kariér – hrať semifinále na tomto dvorci a mať istotu triumfu už po druhom dni stretnutia. Dnes sme si uchovávali bojovného ducha a zostávali sme pohrúžení do diania – v Davis Cupe je to vždy náročné,“ citoval Tsongu web týchto MS ITF.

„Som veľmi hrdý a šťastný. Víťazstvo nad Čechmi je veľkolepou záležitosťou. Výdatne sme bojovali. Považujeme za poctu, že sme sa dokázali dostať k trom bodom už za dva dni. Dosiahli sme obrovský triumf,“ vyhlásil Gasquet.

„Na lavičke je to zložité, ale keď som videl mojich hráčov v takejto fazóne, stával sa zo mňa kapitán plný viery vo víťazstvo,“ skonštatoval Clément.

„Veril som do stavu 0:3 v treťom sete. Vtedy Radek prišiel s tým, že je to nehrateľné. Vedel som teda, že je koniec. Všade inde by skrečoval, tu to dohral pre fanúšikov. Mal stále väčšie bolesti. Podľa mňa je tam podozrenie na opätovné problémy s platničkou,“ referoval podľa iDnes.cz kapitán hostí Jaroslav Navrátil.

„Teraz sa o tom ťažko hovorí, pretože človek je z prehry smutný a naštvaný. Je to však šport a každá séria sa raz musí skončiť,“ podotkol Berdych.

Talianom dala nádej štvorhra

Tenisoví reprezentanti Talianska sú v Ženeve proti domácim Švajčiarom stále v hre o postup do novembrového finále Davisovho pohára družstiev mužov. V sobotňajšej štvorhre na tvrdom povrchu v hale Palexpo v rámci semifinále „šalátovej misy“ sa o to postarali Simone Bolelli a Fabio Fognini, ktorí nahradili Paola Lorenziho a Andreasa Seppiho a za 3:57 h zdolali tandem Marco Chiudinelli, Stan Wawrinka 7:5, 3:6, 5:7, 6:3, 6:2.

Oproti pôvodnej nominácii na deblovú časť programu chýbal aj Roger Federer, ktorý môže rozhodnúť v prospech favorizovaných hostiteľov v nedeľu od 12.00 h proti Fogninimu.

Švajčiari sú v semifinále premiérovo od roku 2003, o trofej si nezahrali od sezóny 1992. Šampióni 1976 Taliani sa usilujú o svoje prvé finále po 16 rokoch. Nad Švajčiarmi síce vedú vo vzájomnej bilancii 3:2, ale ťahali za kratší koniec v ostatných dvoch dueloch, naposledy v osemfinále 2009 v Janove.

V súbežnom semifinále na antuke v Paríži vedú Francúzi po sobotňajšej štvorhre nad víťazmi predchádzajúcich dvoch ročníkov Davis Cupu Čechmi nezvratne 3:0. So Švajčiarmi by vo finále 21. – 23. novembra hrali pred vlastnými fanúšikmi, za Talianmi by cestovali.

„Včera som mojim hráčom pripomínal, že treba bojovať až do poslednej loptičky. Kým nie je hotovo, nikdy neviete, čo sa môže stať. Dnes zahrali naozaj dobre a uvidíme, čo bude nasledovať zajtra. Teraz sme však veľmi šťastní z tohto úspechu. Pre Fabia to po piatku a dnešných takmer štyroch hodinách nebude jednoduché, ale úspech vo štvorhre určite prospeje jeho sebavedomiu,“ povedal pre web Davis Cupu kapitán „squadry“ Corrado Barazzutti.

„Tento bod má pre nás veľkú cenu, hoci Roger nehral. Dnes som s mojím výkonom oveľa spokojnejší, než som bol včera. Lepšie som podával aj returnoval. Ešte stále síce máme zložitú úlohu, ale o čosi menej, ako to bolo po piatku,“ podotkol Fognini.

FRANCÚZSKO – ČESKO 3:0 po sobotňajšej štvorhre, Francúzi už majú istotu víťazstva
(Paríž, Roland Garros, antuka vonku) Richard Gasquet, Jo-Wilfried Tsonga – Tomáš Berdych, Radek Štěpánek 6:7 (4), 6:4, 7:6 (5), 6:1

Piatok: Richard Gasquet – Tomáš Berdych 6:3, 6:2, 6:3, Jo-Wilfried Tsonga – Lukáš Rosol 6:2, 6:2, 6:3

Ďalší program – Nedeľa (10.30 h SELČ): Jo-Wilfried Tsonga – Tomáš Berdych, Richard Gasquet – Lukáš Rosol

ŠVAJČIARSKO – TALIANSKO 2:1 po sobotňajšej štvorhre
(Ženeva, Palexpo, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)
Marco Chiudinelli, Stan Wawrinka – Simone Bolelli, Fabio Fognini 5:7, 6:3, 7:5, 3:6, 2:6

Piatok: Roger Federer – Simone Bolelli 7:6 (5), 6:4, 6:4, Stan Wawrinka – Fabio Fognini 6:2, 6:3, 6:2

Ďalší program – Nedeľa (12.00 h SELČ): Roger Federer – Fabio Fognini, Stan Wawrinka – Simone Bolelli

debata chyba
Viac na túto tému: #Gael Monfils #Davisov pohár #Tomáš Berdych #Fabio Fognini #Stan Wawrinka