Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nová krv sa vzoprela. Legendám a tradíciám

Tenisový svet sa spamätáva zo šoku. V sobotu večer ho fanúšikovia i experti zažili v priebehu niekoľkých hodín hneď dvakrát.

07.09.2014 17:38
US Open Foto: ,
US Open - Ilustračné foto
debata

Po triumfe Stana Wawrinku na Australian Open, Rafaela Nadala na Roland Garros a Novaka Djokoviča vo Wimbledone, bude mať posledný grandslamový turnaj sezóny mimoriadne nečakaného víťaza. Vo finále US Open sa o svoj premiérový titul z turnajov veľkej štvorky pobijú Kei Nišikori s Marinom Čiličom. Obaja sa vzopreli tradíciám a očakávaniam, na ktoré si tenisová verejnosť v posledných rokoch zvykla. Legendám drzo a bez prehnaného rešpektu odkázali – stačilo!

Najlepší tenis v živote

Japonec totiž v semifinále vyradil aktuálnu svetovú jednotku, sedemnásobného grandslamového šampióna a finalistu z predošlých štyroch ročníkov newyorského turnaja – Djokoviča. Chorvát zaskočil jedného z najlepších tenistov histórie, sedemnásťnásobného grandslamového víťaza a majiteľa piatich trofejí z US Open – Rogera Federera.

„Neviem, čo sa to deje. Zdolal som prvého hráča sveta a hral som lepšie ako v predošlých dueloch. Je to úžasné,“ vravel po štvorsetovej bitke Nišikori – prvý ázijský tenista, ktorý si zahrá v grandslamovom finále. „Ani som len netušil, že som schopný hrať taký dobrý tenis. Odohral som najlepší zápas v kariére,“ tvrdil Čilič.

Spôsob, akým zverenec Gorana Ivaniševiča zmietol z kurtu švajčiarsku legendu, je zarážajúci. Namiesto dlhej a dramatickej bitky videli diváci na dvorci Arthura Asha bleskovú Čiličovu šou. Federera vyprevadil z kurtu po hodine a trištvrte s hladkou prehrou 0:3. „Prežil som nádherný deň. Lepšie pocity som snáď ešte nezažil,“ nadchýnal sa 25-ročný rodák z Medžugoria, mesta v Bosne a Hercegovine.

Šestnásty hráč renkingu ATP sa mohol znovu oprieť o skvelé podanie. Federera potrápil trinástimi esami a výbornou 87-percentnou úspešnosťou získaných bodov po prvom servise. Navyše, pridal aj 43 víťazných úderov. „Bol fantastický. Na podaní dominantný, pri výmenách takmer nekazil. Ani na okamih som necítil šancu, že by som sa k nemu mohol priblížiť,“ uviedol pre denník Washington Post tretí hráč sveta, ktorého viacerí experti pasovali do úlohy najväčšieho favorita turnaja.

Prerušili sériu veľkej štvorky

Čilič s Nišikorim sa postarali o veľkú zmenu vo svetovom tenise. Prelomili totiž dlhú – už takmer stereotypnú – sériu. Prvýkrát po deviatich rokoch si vo finále grandslamového turnaja nezahrá jeden z veľkej štvorice – Djokovič, Federer, Nadal. Murray.

Naposledy nebol ani jeden z velikánov v hre o titul na Australian Open 2005, keď Rus Marat Safin zdolal Austrálčana Lleytona Hewitta. Odvtedy zhliadli tenisoví fanúšikovia už 38 grandslamových turnajov. Od Roland Garros 2005 až po tohtoročný Wimbledon.

Medzi slávne mená grandslamových víťazov tak dnes pribudne ďalšie. Zapíše sa nezmazateľne do tenisovej histórie Kei Nišikori alebo Marin Čilič?

Pre oboch to bude výnimočný deň. Na dôležitejší zápas v kariére dosiaľ ani jeden z nich nenastúpil. „Tak, ako pre mňa, aj pre Keia to budú úžasné chvíle. Užijeme si ich naplno,“ myslí si Čilič, ktorý má s Nišikorim nelichotivú bilanciu.

Zo siedmich vzájomných duelov prehral v piatich. Na o rok mladšieho a o dvadsať centimetrov nižšieho súpera nestačil už trikrát v rade, dva zápasy s ním stratil aj tohto roku. Najprv vo štvrťfinále turnaja v Brisbane (tvrdý povrch), následne v rovnakej fáze podujatia v Barcelone (antuka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Kei Nišikori #US Open 2014