Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za hviezdami stoja legendy. Ktorá zamieri do finále?

Z jeho reakcie mohli fanúšikovia jednoducho vycítiť hneď niekoľko emócií: úľavu, hrdosť a najmä obrovskú radosť, v ktorú v istých fázach zápasu už zrejme ani nedúfal.

06.09.2014 10:42
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer na US Open.
debata

New York delilo od polnoci len zopár minút, keď ruky Rogera Federera vystrelili do vzduchu. Dvorcom Arthura Ashea zaznel mocný výkrik a do hľadiska zamierila z rakety švajčiarskej legendy víťazná loptička. Sedemnásťnásobný grandslamový šampión si mohol po tri a pol hodinovej bitke zhlboka odfúknuť. V dramatickom štvrťfinále US Open práve zdolal Gaela Monfilsa. S Francúzom pritom prehrával 0:2 na sety a vo štvrtom čelil dvom mečbalom.

„Som šťastný, že môžem sedieť na tejto tlačovej konferencii v pozícii víťaza,“ rozhovoril sa pred novinármi Federer. „Mám za sebou neuveriteľný zápas. Som hrdý na to, ako som bojoval. Keď ma však od prehry delila jediná zbabraná loptička, nebolo mi všetko jedno,“ priznal mierne obavy podľa denníka New York Times.

Napriek tomu, že päťnásobný víťaz US Open (2004 – 2008) odohral na okruhu ATP viac ako tisíc zápasov, dočkal sa vo štvrtok v noci veľkej premiéry. Po prvý raz v kariére doviedol zápas na jednom z grandslamov do víťazného konca po tom, ako mal jeho súper mečbal.

„V takýchto momentoch už nejde o tenisové umenie. Je to z veľkej miery vec šťastia. Ja som ho, chvalabohu, mal,“ vyhlásila niekdajšia 33-ročná svetová jednotka. V semifinále narazí Federer na Marina Čiliča. Chorvát si až prekvapujúco hladko poradil s Čechom Tomášom Berdychom, ktorého zdolal v troch setoch.

„Mali sme náročné podmienky, ja som ich zvládol lepšie a to rozhodlo. Zápas som ustál aj po taktickej stránke,“ tešil sa pätnásty hráč sveta, ktorý si zahrá v grandslamovom semifinále premiérovo po štyroch rokoch. Rovnaký úspech dosiahol aj na Australian Open 2010, kde podľahol Andymu Murrayovi.

Semifinálová bitka s Federerom bude pre neho veľkou výzvou. So Švajčiarom sa dosiaľ stretol päťkrát a na prvý úspech stále čaká. Najbližšie bol k nemu v ich dosiaľ poslednom meraní síl. Pred mesiacom na seba narazili v Toronte a prvé dva sety dospeli až do tajbrejku. V rozhodujúcom dominoval Federer 6:4. Pred tromi rokmi sa obaja dnešní súperi stretli aj na US Open. Favorit uspel v štyroch setoch.

O druhú finálovú miestenku sa pobijú svetová jednotka Novak Djokovič a japonské prekvapenie Kei Nišikori. Ich vzájomná bilancia je vyrovnaná – 1:1.

Zaujímavosťou je, že všetkých štyroch semifinalistov vedú v New Yorku legendy svetového tenisu. Djokoviča koučuje Nemec Boris Becker (bývalá svetová jednotka), Nišikoriho zas Američan s taiwanskými koreňmi Michael Chang (svetová dvojka). Na Federerovej lavičke sedí Švéd Stefan Edberg (svetová jednotka), Čiličovi radí chorvátsky hrdina Goran Ivaniševič (svetová dvojka).

Ktorá z veľkých osobností bude držať palce svojmu zverencovi v nedeľňajšom finále? Počas aktívnej kariéry si v ňom na US Open zahrali všetci – okrem Ivaniševiča.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #US Open 2014