Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čilič prekvapujúco hladko zdolal Čecha Berdycha a je v semifinále US Open

Chorvátsky tenista Marin Čilič po viac ako štyroch rokoch druhý raz vo svojej kariére postúpil do semifinále singlovej súťaže na veľkej štvorke.

04.09.2014 23:20
Marin Čilič Foto: ,
Víťazné gesto Marina Čiliča po víťazstve nad Čechom Tomášom Berdychom.
debata

Vo štvrtkovom zápase štvrťfinále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (25. augusta – 8. septembra, celková minimálna dotácia 38 251 760 USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) zvíťazil nad Čechom Tomášom Berdychom za 137 minút 6:2, 6:4, 7:6 (4).

V otváracom sete na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium Čilič hneď trikrát zobral favorizovanému súperovi podanie, v druhom dejstve mu napokon stačil brejk už na 1:0, v tretej časti sa Chorvát vymanil z manka 2:4. V tajbrejku preklopil z 1:2 a príjem na 4:2. Potom síce spáchal dvojchybu a povzbudený Berdych vyrovnal forhendom popri čiare na 4:4, lenže v ďalšej dlhej výmene poslal Čech bežný forhend do siete. Čilič mal k dispozícii 5:4 a dve podania a už neváhal.

Semifinalista melbournských Australian Open 2010 Čilič sa medzi najlepšími štyrmi stretne s úspešným z duelu Gael Monfils (Fr.-20) – Roger Federer (Švaj.-2). Už v stredu utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici žrebu Srb Novak Djokovič a Japonec Kei Nišikori. Po pribudnutí Čiliča sú teda v tejto fáze zverenci Gorana Ivaniševiča, Borisa Beckera a Michaela Changa, v rámci zviditeľňovania koučov z radov slávnych bývalých hráčov ešte môže nasledovať Federerov kormidelník Stefan Edberg.

Dvadsaťpäťročný niekdajší 9. muž počítačového poradia Čilič, aktuálne 16. vo svetovom rebríčku ATP, si v lokalite Flushing Meadows o jedno kolo posunul štvrťfinálový osobný rekord zo sezón 2009 a 2012 (vtedy prešustroval náskok setu a dvojitého brejku proti Britovi Andymu Murraymu). Vlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách USA absentoval počas 4-mesačného dištancu pre porušenie pravidiel antidopingového programu, takže teraz si renkingovo značne pomôže. V prepočte už sa posunul na 13. post.

Čilič nasadený ako štrnásty znížil v bilancii zo vzájomných duelov s 28-ročným finalistom Wimbledonu 2010 Berdychom (7.) na 4:5. Nadviazal na úspech 7:6 (5), 6:4, 7:6 (6), ktorý dosiahol v 3. kole tohtoročného londýnskeho grandslamového turnaja. Pripísal si 298. singlový zápasový úspech na hlavnej profesionálnej scéne. Ak získa titul, zároveň sa dostane do „Klubu 300“. Je prvým Chorvátom v semifinále US Open, odkedy sa to v sezóne 1996 podarilo spomenutému Ivaniševičovi.

Víťaz 11 turnajov Čilič má proti Federerovi bilanciu 0:5, ale v nedávnom osemfinále v Toronte ho dostal do tretieho setu. S Monfilsom stojí 0:1 po prehre v parížskej hale pred takmer piatimi rokmi.

Pre premožiteľa Martina Kližana z 2. kola Berdycha zostáva maximom v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center predvlaňajšie semifinále.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Marin Čilič (Chor.-14) – Tomáš Berdych (ČR-6) 6:2, 6:4, 7:6 (4)

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Tomáš Berdych #US Open 2014