Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Číňanka žiari v New Yorku. Sprevádza ju krava

Keď sa pred štartom US Open dozvedela, že na poslednom grandslamovom turnaji sezóny bude najvyššie nasadenou Číňankou, ovládla ju nervozita. "Budem pod väčším tlakom," povzdychla si.

03.09.2014 17:30
Šuaj Pcheng Foto: ,
Číňanka Šuaj Pcheng.
debata

Na obavy však už dávno zabudla. Náročnú pozíciu s nečakaným prehľadom ustála a teší sa z najcennejšieho úspechu v kariére.

S tenisom chcela skončiť

Čínska tenistka Šuaj Pcheng patrí k najväčším prekvapeniam tohtoročného US Open. Hráčka, ktorej patrí vo svetovom rebríčku 39. pozícia, si včera vybojovala miestenku v semifinále. Na turnajoch veľkej štvorky sa medzi najlepšiu štvoricu dvojhry prebojovala po prvý raz.

Na predošlých 36 grandslamoch to dotiahla najďalej do štvrtého kola. „Prežívam neuveriteľné pocity,“ vravela po štvrťfinálovom víťazstve nad mladučkou Švajčiarkou Belindou Bencicovou.

Vzápätí sa ospravedlnila za slzy v očiach a následne vysvetlila ich dôvod. „O podobný úspech som sa snažila veľmi dlho. Za ten čas som chcela s tenisom niekoľkokrát skončiť. Tréner i moji rodičia ma však od tohto rozhodnutia odhovárali. Tvrdili, aby som bojovala a nikdy sa nevzdala. Môj čas vraj príde. Ďakujem im za to, že ma podržali. Mali pravdu,“ dodala 28-ročná hráčka, ktorej rebríčkovým maximom je 11. priečka spred troch rokov.

Skúsená Číňanka predvádza na newyorských dvorcoch výborné výkony. Napriek tomu, že do turnaja vstupovala z pozície nenasadenej hráčky, nestratila dosiaľ ani set. V druhom kole nedala šancu piatej hráčke sveta Agnieszke Radwanskej, v osemfinále zaskočila ambicióznu Češku Luciu Šafářovú.

„Od začiatku roka pracujeme s tímom na zlepšení. Pozmenili sme niektoré veci v tréningu, zapracovala som aj na psychike. Predtým som sa v zápasoch bála čokoľvek urobiť, v rozhodujúcich chvíľach som zlyhávala. Teraz sa však cítim skvele,“ cituje Šuaj Pcheng denník New York Times.

Obdivuje búrliváka McEnroea

Rodáčka z Hunanu doteraz zbierala úspechy len vo štvorhre. Zatiaľ čo na svoj premiérový titul z dvojhry stále čaká, v debli ich má na konte už šestnásť – vrátane dvoch grandslamových (Wimbledon 2013 a Roland Garros 2014).

Začiatkom aktuálnej sezóny si dokonca užívala v rebríčku štvorhry pozíciu svetovej jednotky. Momentálne je na treťom mieste za dvojicou Talianok Sara Erraniová – Roberta Vinciová.

Zverenkyňu Francúza Guillaumea Peyreho delia od triumfu na US Open už len dve víťazstvá. Môže tak nadviazať na úspechy svojej slávnejšej krajanky Li Na. Svetová trojka a víťazka tohtoročného Australian Open i Roland Garros 2011 v New Yorku neštartuje pre zranenie. Práve z tieňa svojej slávnejšej krajanky môže Šuaj Pcheng čiastočne vystúpiť.

„Hrá nádherný tenis. Aj bez Li Na sa môžu čínski športoví nadšenci dočkať ďalšieho veľkého sviatku. Som šťastný,“ napísal na internete jeden z bloggerov.

Tenisová Čína bude hore nohami opäť vo štvrtok večer. Obdivovateľka amerického búrliváka Johna McEnroea sa pobije o miestenku vo veľkom finále. Jej súperkou bude niekdajšia svetová jednotka – Dánka Caroline Wozniacká.

K triumfu by mohol Šuaj Pcheng, ktorá zbožňuje čínsku kuchyňu, čítanie, plávanie a nakupovanie, pomôcť aj talizman pre šťastie: krava zavesená na tenisovej taške. Napokon, v roku kravy (1986) sa narodila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open 2014 #Šuaj Pcheng