Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čepelová a Hantuchová postúpili na US Open do 2. kola, hoci prehrávali

Slovenské tenistky Jana Čepelová a Daniela Hantuchová postúpili na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open (25. augusta - 8. septembra, celková základná dotácia 38 251 760 USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) do 2. kola.

25.08.2014 19:04 , aktualizované: 23:09
Jana Čepelová Foto: ,
Jana Čepelová.
debata

Čepelová zvíťazila v pondelňajšom stretnutí 1. kola nad takisto nenasadenou Španielkou Maríou-Teresou Torróovou-Florovou v ich premiérovom vzájomnom súboji za 107 minút 2:6, 7:5, 6:1. Prehrávala pritom 2:6, 3:5, takže bola na pokraji vyradenia.

V 2. kole bude Čepelová čeliť Rumunke Simone Halepovej nasadenej ako druhej. Už má istotu 70 bodov do svetového rebríčka a prémie 60 420 amerických dolárov brutto. Finalistka tohtoročného rovnako významného parížskeho antukového Roland Garros Halepová sa v pondelok pomerne potrápila s 20-ročnou domácou držiteľkou voľnej karty Danielle Collinsovou (6:7 /2/, 6:1, 6:2), ktorá nemá postavenie v systéme Tenisovej asociácie žien a nastúpila na základe triumfu na májovom celonárodnom univerzitnom šampionáte.

Dvadsaťjedenročná Košičanka Čepelová, aktuálne 65. v renkingu WTA, síce do všetkých setov vstúpila brejkovým čiastočným úspechom, ale v prvých dvoch sa zdalo, že to zďaleka nebude stačiť. O rok staršia 62. hráčka hodnotenia Torróová-Florová predviedla v úvodnej časti priebežný obrat na 2:1 (aj cez dve odvrátené hrozby straty servisu v rade) a od skóre 2:2 nepustila zverenkyni Martina Zathureckého už ani gem. Za stavu 4:2 pritom eliminovala jeden brejkbal v hre, v ktorej spočiatku viedla 40:15, ale nevyhla sa zmätkovaniu. Nepykala za to.

V druhom dejstve síce Španielka nezužitkovala sľubných 40:0 na príjme vo štvrtom geme (po rýchlom rebrejku na 1:1), ale v ôsmej hre zvládla na returne obrat z 0:30. Čepelová v poslednej chvíli zabrala: nielen vyrovnala z 3:5 na 5:5, ale aj premenila druhý brejkbal na 6:5. V dvanástom geme sa Slovenka nevyhla skóre 15:40, ale črtajúcemu sa tajbrejku áno, keď najprv išla troma loptičkami na setbal a neskôr zužitkovala druhú takúto šancu – 2:6, 7:5.

Čepelová logicky mala v tejto fáze psychickú prevahu a prejavilo sa to aj na ukazovateli skóre. Slovenka si totiž napokon pripísala až osem gemov za sebou na 4:0 v treťom sete, čím v podstate navodila rozhodnutie vo svoj prospech. V otváracej hre tejto časti prerazila servis Torróovej-Florovej zo skóre 0:30, v treťom geme z 30:40. Koncovkou prešla bez výraznejších problémov. Na 5:1 sa posunula cez 15:30 a následne dosiahla ešte jeden brejk.

„Prvý zápas na grandslamovom turnaji nikdy nie je ľahký a ja som mala v úvodných kolách negatívnu sériu. Som teda veľmi rada, že sa mi dnes podarilo vyhrať nesmierne ťažký duel – som späť. Veľmi si to cením a ideme ďalej. Minulý týždeň som bola zdravotne trošku mimo. Asi som v lietadle do New Havenu chytila nejaký vírus: bolo mi nevoľno a mala som zvýšenú teplotu. Prvý zápas som tam ešte zvládla, ale na začiatku toho druhého som radšej odstúpila, lebo som už nemala silu. Následne som strávila štyri dni v posteli a dnes tomu spočiatku zodpovedal môj pohyb, ale už som v pohode,“ povedala Jana Čepelová v konferenčnom telefonáte pre slovenské médiá.

Slovenka aj za výrazne nepriaznivého stavu verila v obrat: „Vlastne som si ani neuvedomovala, že už môže byť koniec. Začala som hrať agresívnejšie, viac do toho švihať a rozbehávať súperku, s čím ona mala problémy. Taktika bola ušitá práve takto, mne sa však darilo dodržiavať ju až od záveru toho druhého setu.“

Finalistka z apríla na zelenej antuke v Charlestone Čepelová pri svojich prvých štyroch štartoch v hlavnej súťaži na úrovni veľkej štvorky vždy bola aspoň v 2. kole (pri debute na Wimbledone 2012 dokonca hneď v 3. kole), teraz však na Majors ťahala šnúru štyroch okamžitých rozlúčok. Ukončila nepríjemný trend, hoci to vyzeralo na jeho pokračovanie. Priamo v lokalite Flushing Meadows predvlani vo finálovom 3. kole kvalifikácie nestačila na Nastassju Burnettovú a minulý rok ju v 1. kole hlavnej súťaže zastavila iná Talianka Camila Giorgiová. Medzi juniorkami bola Čepelová v New Yorku v roku 2009 vo štvrťfinále a v sezóne 2010 v 2. kole.

„Na zápas so svetovou dvojkou Halepovou sa už teraz veľmi teším. Bude to pre mňa česť a predpokladám, že nás dajú na nejaký väčší kurt, čo mám rada. Užijem si to a uvidíme, ako ten súboj dopadne. Chcem čo najlepšie predvádzať moju hru. Dnes sa ešte poteším z postupu a od zajtra sa začnem pripravovať na 2. kolo,“ skonštatovala fedcupová reprezentantka SR.

„Čepelovú poznám. Hrá dobre, má vydarený rok. Videla som ju víťaziť v Charlestone, kde bola vo finále. Je to kvalitná tenistka, takže ma čaká náročný zápas. Pripravím sa na to a vari uspejem,“ vyhlásila na tlačovej besede podľa webu podujatia, resp. WTA Halepová, ktorú minulý týždeň v osemfinálovom 2. kole v New Havene zastavila Magdaléna Rybáriková.

Čepelová sa na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 2014 predstaví aj vo štvorhre po boku mladučkej Švajčiarky so slovenskými koreňmi Belindy Bencicovej.

Hantuchová mala manko 4:6, 0:2

Daniela Hantuchová zvíťazila nad tiež nenasadenou 28-ročnou švajčiarskou reprezentantkou Rominou Oprandiovou v ich treťom vzájomnom súboji za 113 minút 4:6, 6:2, 6:3.

Hantuchová pritom prehrávala 4:6, 0:2. Následne si však pripísala deväť gemov za sebou (na 4:6, 6:2, 3:0). V rozhodujúcom sete sa jej napokon nevypomstilo, že zo 4:1 pustila súperku na 4:3 a vlastný príjem. V ôsmej hre totiž ešte raz zabrala na returne a potom sa dopodávala k postupu.

Daniela Hantuchová. Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová.

„Samozrejme, že každé víťazstvo na grandslamových turnajoch poteší. Celý rok trénujem na to, aby som práve na tých štyroch podujatiach zahrala čo najlepšie. V tejto sezóne sa mi to zatiaľ darí. Keď bolo treba, vedela som na veľkých turnajoch zapnúť. Dnes to bolo veľmi náročné, pretože Oprandiová hrá nepríjemný tenis, narúša rytmus, počína si dosť odlišne od iných hráčok. Som rada, ako som to zvládla a obrátila som nepriaznivý stav,“ povedala Daniela Hantuchová v konferenčnom telefonáte so slovenskými médiami.

„Od toho skóre 4:6, 0:2 som začala hrať trošku opatrnejšie a trpezlivejšie. Dvorec, na ktorom sme hrali, totiž patrí medzi nové. Je na ňom oveľa, oveľa rýchlejší povrch v porovnaní s tými, na ktorých sme trénovali. Musela som si na to zvyknúť a prispôsobiť tomu moju hru. Išla som viac cez výmeny, nesnažila som sa to ‚zabíjať‘ z prvej lopty,“ vysvetlila Hantuchová.

V 2. kole si Hantuchová zmeria sily s úspešnou z francúzskeho derby medzi dvadsaťdvojkou tohto podujatia Alizé Cornetovou a držiteľkou voľnej karty Amandine Hesseovou. Už má istotu 70 bodov do renkingu a prémie 60 420 amerických dolárov. V bilancii proti niekdajšej 32. tenistke systému Oprandiovej (aktuálne 157. priečka) upravila na 2:1. Revanšovala sa za prehru z tohtoročného Marrákešu a nadviazala na Rím zo sezóny 2011.

„Či postúpi jedna alebo druhá Francúzka, určite to opäť bude ťažký zápas. Na grandslamových turnajoch všetci bojujú, treba hrať naplno každú loptu. Ono to ani nie je príliš o tenise, ale skôr o bojovnosti – treba dať do toho všetko,“ skonštatovala Hantuchová pred 2. kolom.

Tridsaťjedenročná popradská rodáčka obhajuje v lokalite Flushing Meadows svoj vlaňajší prienik až do štvrťfinále: „Určite nepociťujem zvýšený tlak. Je to nový rok a nový turnaj. Takto ďaleko sa nevraciam, hoci mám krásne spomienky, bolo to super. Po tých rokoch však naozaj nerozoberám takéto veci, absolútne to neriešim.“

Hantuchová, teraz 37. v počítačovom poradí, štartuje v hlavnej singlovej súťaži na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických 14. raz v kariére. Predstaví sa aj vo štvorhre žien s Taliankou Francescou Schiavoneovou. Zmerajú si sily s Ruskami Jekaterinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou, štvorkami debla.

Držiteľka 6 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová má na grandslamových turnajoch vo dvojhre zápasovú bilanciu 94:56 (aj so zarátaním kvalifikácií), z toho na US Open 22:14, na AO 29:15, na RG 20:12 a na Wimbledone 23:15.

Semifinalistka melbournských rovnako cenných Australian Open 2008 Hantuchová bola okrem sezóny 2013 medzi najlepšími ôsmimi v New Yorku už v roku 2002. Vtedy podľahla domácej Serene Williamsovej, vlani Bieloruske Viktorii Azarenkovej.

V pondelok sa zo SR dostanú do diania v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center ešte Magdaléna Rybáriková a Karolína Schmiedlová, v utorok či v stredu Martin Kližan, Lukáš Lacko a Dominika Cibulková.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Jana Čepelová (SR) – María-Teresa Torróová-Florová (Šp.) 2:6, 7:5, 6:1 za 107 minút
Daniela Hantuchová (SR) – Romina Oprandiová (Švaj.) 4:6, 6:2, 6:3 za 113 minút
Simona Halepová (Rum.-2) – Danielle Collinsová (USA) 6:7 (2), 6:1, 6:2
Agnieszka Radwanská (Poľ.-4) – Sharon Fichmanová (Kan.) 6:1, 6:0
Angelique Kerberová (Nem.-6) – Xenia Pervaková (Rus.) 6:2, 3:6, 7:5
Jelena Jankovičová (Srb.-9) – Bojana Jovanovská (Srb.) 6:2, 6:3
Lucie Šafářová (ČR-14) – Tímea Babosová (Maď.) 6:4, 7:5
Andrea Petkovicová (Nem.-18) – Ons Jabeurová (Tun.) 7:6 (7), 1:6, 6:3
Venus Williamsová (USA-19) – Kimiko Dateová-Krummová (Jap.) 2:6, 6:3, 6:3
Kurumi Narová (Jap.-31) – Aleksandra Wozniaková (Kan.) 6:2, 6:1
Belinda Bencicová (Švaj.) – Yanina Wickmayerová (Belg.) 6:3, 6:2
Čeng Saj-saj (Čína) – Stefanie Vögeleová (Švaj.) 1:6, 6:2, 6:2
Šuaj Pcheng (Čína) – Ťie Čeng (Čína) 6:3, 6:3
Cvetana Pironkovová (Bul.) – Karin Knappová (Tal.) 6:4, 6:3
Mónica Puigová (Portor.) – Tereza Smitková (ČR) 3:6, 6:3, 6:3
Alla Kudriavcevová (Rus.) – Tuan Jing-jing (Čína) 2:6, 6:2, 6:4
Johanna Larssonová (Švéd.) – Virginie Razzanová (Fr.) 6:0, 6:0

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Jana Čepelová