Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tsonga sa nezľakol veľkých mien a slávi triumf

Neskákal od radosti. Pousmial sa, dal ruky v bok a za uznanlivého potlesku publika si čosi šomral. Vzápätí sa chytil za hlavu a šiel si po vzácnu gratuláciu od slávnejšieho súpera. Jo-Wilfired Tsonga má za sebou jeden z najlepších týždňov kariéry.

11.08.2014 19:00
Jo-Wilfried Tsonga Foto: ,
Jo-Wilfried Tsonga.
debata (1)

V priebehu štyroch dní zdolal štyroch hráčov z elitnej svetovej desiatky a na prestížnom turnaji série Masters v Toronte dokráčal až k trofeji. Francúzsky tenista si vo finále poradil s legendárnym Rogerom Federerom vo dvoch setoch 7:5, 7:6 (3).

„Cítim sa skvele. Za tvrdú drinu som sa dočkal krásnej odmeny. Počas tohto týždňa som vydal zo seba to najlepšie a získal som skalp mnohých výborných hráčov,“ vravel po poslednej loptičke 29-ročný rodák z Le Mans.

Syn Francúzky a rodáka z Konga nemal v Kanade jednoduchý žreb. Na ceste za triumfom zdolal v osemfinále Novaka Djokoviča (svetová jednotka), vo štvrťfinále si poradil s Andym Murrayom (svetová deviatka), v semifinále ho nezastavil ani Grigor Dimitrov (svetová osmička).

Prikrátky bol na neho vo finále aj Federer (svetová trojka). „Myslím si, že nemá zmysel hľadať výhovorky. Jo hral výborne, najmä pri podaní bol nezastaviteľný,“ zložil súperovi poklonu Švajčiar, ktorý bol vo svojom 120. finále na okruhu ATP blízko k 80. turnajovému titulu.

Tsonga zdolal sedemnásťnásobného grandslamového šampióna po piaty raz v kariére, prehral s ním jedenásťkrát. O jeho torontskom víťazstve rozhodol najmä počet nevynútených chýb. Kým trinástka podujatia ich urobila 18, druhý nasadený hráč až 37.

Bilancia víťazných úderov bola absolútne vyrovnaná (26:26), podstatný rozdiel medzi súpermi však bol v percentuálnej úspešnosti získavania bodov po prvom podaní. Zatiaľ čo Tsonga sa mohol pochváliť číslom 94, Federer sa vyšplhal len na hranicu 70-percent.

Pre finalistu z Australian Open 2008 je úspech na Rogers Cupe jedenástym turnajovým triumfom v kariére. Z toho predošlého sa však tešil už pred jeden a pol rokom, keď zvíťazil na turnaji v Marseille. Tsonga sa zároveň dočkal druhej trofeje zo série Masters.

„Keď som vyhral pred šiestimi rokmi v Paríži, bolo to iné, ako teraz. Za chrbtom som mal rodinu, priateľov, všetkých známych. Tu som bol na všetko sám, no zvládol som to,“ vravel pre oficiálnu stránku turnaja Tsonga.

Vďaka torontskému triumfu sa zverenec Nicolasa Escudeho a Thierryho Ascioneho opäť vrátil do najlepšej svetovej desiatky (uzatvára jej poradie). Najvyššie bol vo svetovom renkingu pred dva a pol rokom, keď mu patrila piata priečka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Jo-Wilfried Tsonga