Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková sa trápi. Zvyká si na úlohu favoritky

Po výbornom vstupe do sezóny sa na kurtoch trápi. S turnajmi sa lúči už po úvodných kolách. Dominika Cibulková dosiahla hneď v úvode roka životný úspech.

08.08.2014 08:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (2)

Na grandslamovom Australian Open si zahrala vo vysnívanom finále a na skvelý výsledok z Melbourne vzápätí nadviazala dobrými výkonmi na ďalších turnajoch. K triumfu z Acapulca pridala štvrťfinálovú účasť v Indian Wells či semifinále z Miami. Po postupe do finále v Kuala Lumpur dokonca po prvý raz v kariére nazrela do elitnej svetovej desiatky.

„Už len udržať sa v nej bude pre Dominiku mimoriadne náročné. Dôvod je prostý: keď tenista posunie svoju hru na novú úroveň, prekvapí súperov. Tí si však na ňu postupne zvyknú a rýchlo ju prečítajú,“ upozorňovala vtedy v rozhovore pre denník Pravda Karina Habšudová.

„Ale ak bude hrať v takej pohode, ako teraz, má na to, aby sa vyšplhala v rebríčku ešte vyššie. Možno aj na piatu priečku,“ dodala prvá Slovenka, ktorá si v ére samostatnosti zahrala vo štvrťfinále grandslamového turnaja (Roland Garros 1996).

Potrebuje vyhrať ťažký zápas

Slová niekdajšej členky Top 10 však Cibulková nenaplnila. Od prelomu apríla a mája hľadá najlepšia slovenská tenistka stratenú formu. So štyrmi z posledných siedmich turnajov sa lúčila už po prvom kole. Ani raz neprešla cez tretie. Slabšiu výkonnosť potvrdila dvanásta hráčka sveta aj v stredu večer, keď nestačila v druhom kole montrealského turnaja na kvalifikantku Heather Watsonovú. Britke podľahla v troch setoch (2:6, 7:6, 6:7). „Keby vyhrala, stúplo by jej sebavedomie opäť o kúsok vyššie. Takto išlo dole,“ vraví Habšudová. „Dominike by veľmi pomohlo, keby vyhrala ťažký zápas,“ dodáva.

Podľa českého tenisového experta Jana Kukala utvára Cibulková na seba príliš veľký tlak. „Niektoré veci jej v posledných týždňoch nevyšli, čo sa odzrkadlilo na jej sebavedomí,“ tvrdí. „Myslím si, že niekedy to preháňa s emóciami a túžbou po úspechu. Baží po ňom a potom sa nechá príliš uniesť,“ dodáva čoskoro 72-ročný bývalý tenista.

Cibulkovú pribrzdili v rozlete podľa Kukalových slov niektoré neuvážené kroky. „Vidím chyby v jej kalendári. Počas antukovej sezóny išla úplne nezmyselne na turnaj do Kuala Lumpur. Hráčke z Top 10 by sa taktiež nemalo stať, aby odchádzala na turnaj do Stanfordu bez toho, aby sa naň naladila víťazne. Najmä, keď obhajuje titul,“ upozorňuje niekdajší tréner Slovenky Henriety Nagyovej.

„V ideálnej pohode sa nepredstavila ani na posledných dvoch grandslamových turnajoch. Pred Roland Garros jej chýbal vyhratý zápas na antuke. To isté sa zopakovalo aj pred Wimbledonom. Prichádzala naň bez víťazstva na tráve. Pre Cibulkovú to boli tri mimoriadne dôležité turnaje. Nezadarilo sa jej na nich, a tak sa dostala do problémov,“ poukazuje Kukal.

Súperky hrajú bez zábran

Dvadsaťpäťočná Cibulková prišla pre horšie výsledky o miesto v elitnej svetovej desiatke. Dve miesta ju už delia aj od koncoročného Turnaja majsteriek. V Singapure si zahrá osem najlepších tenistiek tohtoročného rebríčka. „Ak by sa naň kvalifikovala, mohla by sezónu zhodnotiť ako mimoriadne úspešnú. K tomu však potrebuje uhrať dobrý výsledok na blížiacich sa US Open. Tie budú kľúčové,“ myslí si Kukal, ktorého mrzí, že Slovenka premrhala šancu na výraznejší prienik do Top 10. „Dominika mala obrovskú príležitosť, ktorú nevyužila. Mohla sa vyhupnúť aj k piatemu miestu.“

Kukal však zároveň tvrdí, že dvere k úspechu má Cibulková stále otvorené. „Nie je ani zďaleka jedinou hráčkou z užšej špičky, ktorá sa trápi. Na US Open nebude hrať Na Li, po zranení sa vracia Azarenková. Opäť sa pre Dominiku otvára šanca, treba ju využiť. Má k tomu všetky predpoklady vrátane skvelého tímu a zázemia.“

Napriek neúspechom z posledných turnajov nerobia obaja experti predčasné závery. Cibulkovej hra je podľa nich stále na veľmi dobrej úrovni. Všetko však momentálne závisí od jej psychiky. „Dominika hrá dobre. Je však v novej situácii. Pred väčšinou zápasov je favoritkou. Každý sa chce na ňu vytiahnuť, má to náročnejšie,“ uvedomuje si Habšudová.

„Doteraz bola v pozícii favoritky málokedy. Skôr hrala bez zábran – tak, ako teraz jej súperky. Čím skôr si na novú pozíciu zvykne, tým lepšie pre ňu,“ zakončila.

Cibulkovej výsledky v roku 2014
Mesiac Turnaj Výsledok Umiestnenie v rebríčku
Január Brisbane štvrťfinále 23. miesto
Január Sydney 1. kolo 21. miesto
Január Australian Open finále 13. miesto
Február Doha 1. kolo 13. miesto
Február Acapulco víťazka 13. miesto
Marec Indian Wells štvrťfinále 11. miesto
Marec Miami semifinále 11. miesto
Apríl Kuala Lumpur finále 10. miesto
Máj Madrid 1. kolo 10. miesto
Máj Rím 1. kolo 10. miesto
Máj Roland Garros 3. kolo 10. miesto
Jún Hertogenbosch 1. kolo 10. miesto
Jún Wimbledon 3. kolo 11. miesto
Júl Stanford 1. kolo 12. miesto
August Montreal 2. kolo ?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková