Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena vstala z postele a opäť víťazí

Ledva chodila po kurte, loptičky jej vypadávali z ruky. Podanie bolo pre ňu nesplniteľnou úlohou. Pred vyše mesiacom to bol šokujúci i smutný pohľad na veľkú šampiónku. Teraz však opäť suverénne víťazí.

04.08.2014 15:20
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová.
debata

Keď Serena Williamsová odchádzala z tohtoročného Wimbledonu, vyvolala u fanúšikov a súperiek obavy i pohoršenie. Po tom, ako sa Američanka rozlúčila s dvojhrou už v 3. kole, nastúpila po boku sestry Venus na 2. kolo štvorhry. Na posvätnej tráve však pôsobila svetová jednotka zúfalo až trápne – až kým ju ku skreču nepresvedčil hlavný rozhodca. „Nemohla som piť ani jesť. Točila sa mi hlava, cítila som sa strašne,“ tvrdila sedemnásťnásobná grandslamová šampiónka, ktorá sa dopustila štyroch dvojchýb v rade.

Mnohí ju však podozrievali z opitosti či tehotenských nevoľností. „Viróza? Je evidentné, že to nie je pravý dôvod,“ vravela legendárna Martina Navrátilová. „Hlúposť. Bolo mi naozaj príšerne,“ bránila sa štvornásobná olympijská víťazka.

Tak či onak, Williamsová skončila v londýnskej nemocnici. Doktori ju nechceli pustiť z lôžka, strávila na ňom tri dni. „Bolo mi naozaj zle. Viem, že som v takom stave vôbec nemala chodiť na kurt,“ kajala sa jedna z najlepších tenistiek histórie.

Na kurty sa vrátila až minulý týždeň. Počas viac ako mesačnej pauze sa zriekla štartu na viacerých turnajoch. A opäť sa ukázala vo výbornej forme. Na podujatí v Stanforde dominovala. Prebojovala sa do finále a aj v ňom uspela. Nemku Angelique Kerberovú zdolala v noci z nedele na pondelok vo dvoch setoch. V prvom pritom prehrávala už 1:5.

„Potom som sa však na okamih zamyslela. Povedala som si: nerobíš to, čo na tréningoch. Zmeň to,“ prezradila pre oficiálnu stránku Williamsová. V zápase mala o devätnásť víťazných úderov viac ako jej súperka.

Na turnaji zdolala päťnásobná víťazka Australian Open, Wimbledonu a US Open (Roland Garros vyhrala dvakrát) tri hráčky z elitnej svetovej dvadsiatky. V piatich zápasoch stratila jediný set a v Stanforde triumfovala už po tretí raz. V tomto roku uspela na štvrtom turnaji – žiadna z hráčok na okruhu ich nevyhrala viac. Počas kariéry nazbierala Serena už 61 titulov.

Williamsovej pomohla k návratu do formy aj dovolenka na Balkáne – v Chorvátsku. „Užila som si dostatok slnka, ale ráno som poctivo trénovala,“ prezradila na tlačovej konferencii pred turnajom.

Napriek tomu, že sa 32-ročná rodáčka z Michiganu už cíti opäť dobre, nechce zdravotné problémy spred vyše mesiaca podceniť. Napokon, u jej staršej sestry objavili doktori pred tromi rokmi Sjögrenov syndróm – ochorenie, ktoré spôsobuje častú bolesť a únavu kĺbov. Po náročnej sezóne tak plánuje Serena podstúpiť dôkladné vyšetrenia, aby sa vyhla ďalším nepríjemnostiam.

Predtým však pred ňou stojí ešte niekoľko veľkých výziev: najlákavejšou je úspešna obhajoba titulu na blížiacom sa US Open.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams