Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obhajca Murray skončil. Djokovič predviedol veľký obrat

Bulharský tenista Grigor Dimitrov premiérovo vo svojej kariére postúpil do semifinále na úrovni veľkej štvorky.

02.07.2014 16:56 , aktualizované: 21:04
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray.
debata (1)

V stredajšom štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna – 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva) zvíťazil nad domácim obhajcom titulu Andym Murraym nasadeným ako tretím za dve hodiny až nečakane ľahko 6:1, 7:6 (4), 6:2. Mal pomer „winnerov“ a zlyhaní 32:18, zdolaný favorit 24:37.

„Som nadšený a šťastný v neposlednom rade aj z toho, že som to zvládol v troch setoch. Proti Andymu v jeho domácom prostredí to nebolo ľahké. Už od rozohrávky som však registroval, že jeho hra nie je na najvyššej úrovni. Ja som sa cítil dobre. Držal som sa a kľúčový bol ten tajbrejk. Do tretieho setu som vstupoval veľmi pozitívne naladený. Dnes bol jeden z tých dní, keď môj výkon nekolísal,“ povedal Dimitrov pre BBC Sport.

Dvadsaťtriročný 13. muž svetového rebríčka ATP Dimitrov bude medzi najlepšími štyrmi v All England Lawn Tennis and Croquet Clube čeliť úspešnému zo súbežného duelu Novak Djokovič (Srb.-1) – Marin Čilič (Chor.-26). So Srbom má skóre 1:3, proti Chorvátovi 0:1.

Dimitrov znížil v bilancii zo vzájomných súbojov s Murraym na 2:3. Nadviazal na tesný úspech z marcového semifinále na tvrdom povrchu v mexickom Acapulcu (4:6, 7:6 /5/, 7:6 /3/), kde končili o pol tretej ráno miestneho času. Bulhar už vie, ako chutí wimbledonská radosť: v sezóne 2008 získal trofej medzi juniormi. ITF pripomenula, že víťaz všetkých štyroch predchádzajúcich stretnutí Dimitrova s Murraym napokon získal na predmetnom podujatí trofej.

Rogerom Rasheedom trénersky vedený Dimitrov dosiaľ mal na Majors osobný rekord v podobe štvrťfinále z januárových melbournských Australian Open. Na parížskom Roland Garros 2014 sa lúčil už v 1. kole, keď nestačil na chorvátskeho bombardéra Iva Karloviča. Neskôr však uspel na prípravnom podujatí v londýnskom Queen's Clube, aktuálne ťahá šnúru deviatich zápasových úspechov.

Priateľ Rusky Marie Šarapovovej Dimitrov v minulosti na adrese SW19 Church Road v britskej metropole nebol za 2. kolom (2011 – 2013).

Posledným hráčom, ktorý na adrese SW19 Church Road obhájil trofej, zostáva od roku 2007 Švajčiar Roger Federer. Zverenec francúzskej fedcupovej kapitánky Amélie Mauresmovej Murray sa mohol stať prvým úspešným britským obhajcom od roku 1936, keď sa opakovane presadil Fred Perry. Dvadsaťsedemročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray bol vlani prvým domácim dobyvateľom Wimbledonu po 77 rokoch.

Úradujúci olympijský víťaz práve z Londýna Murray bol medzi najlepšími ôsmimi na tomto podujatí siedmy raz za sebou. V sezónach 2009 – 2013 nechýbal v semifinále.

Murray od medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2013 nepridal do svojej zbierky primátov ani jeden ďalší – má ich stále 28 (vrátane US Open 2012). V septembri podstúpil operáciu chrbta. Na nedávnom antukovom RG sa prebojoval do semifinále.

Djokovič uspel v dráme

Najvyššie nasadený Novak Djokovič zo Srbska zvíťazil v stredajšom zápase štvrťfinále dvojhry mužov na treťom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Wimbledone v Londýne (23. júna – 6. júla, celková dotácia 25 miliónov libier, tráva) nad Marinom Čiličom 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2. Chorváta zdolal aj v jubilejnom desiatom vzájomnom súboji.

Miestny šampión zo sezóny 2011 Djokovič je zverencom Nemca Borisa Beckera, hrdinu medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 1985, 1986 a 1989. O dva roky mladšieho Čiliča (29. v renkingu ATP, bol však už aj o dvadsať priečok vyššie) trénersky vedie krajan Goran Ivaniševič, hrdina Wimbledonu 2002.

Dvadsaťsedemročný Belehradčan Djokovič sa v semifinále stretne s Bulharom Grigorom Dimitrovom, ktorý vo štvrťfinále hladko vyradil domáceho obhajcu trofeje Andyho Murrayho – 6:1, 7:6 (4), 6:2. Srb vedie v bilancii zo vzájomných duelov 3:1. Bulhara vlani v 3. kole parížskeho antukového Roland Garros prekonal 6:2, 6:2, 6:3. Na tráve ešte spolu nehrali.

Druhý muž počítačového poradia Djokovič podľahol vlani vo finále Wimbledonu spomenutému Murraymu a nepríjemnú skúsenosť rovnakého typu má čerstvejšie za sebou od 8. júna, keď v dueli o titul na RG prehral so Španielom Rafaelom Nadalom, ten už teraz takisto nie je v hre.

Hrdina 6 Majors Djokovič sa prebojoval do svojho 23. veľkého semifinále, čím sa dotiahol na historickú piatu priečku v tzv. otvorenej ére k Nadalovi a Američanovi Petovi Samprasovi.

Stále aj Mariánom Vajdom dozorovaný Djokovič sa dostal do semifinále na adrese SW19 Church Road piaty raz za sebou. Celkovo je na veľkej štvorke medzi najlepšími štyrmi na 16. podujatí z ostatných 17. V predmetnom období sa mu to nepodarilo akurát na melbournských Australian Open 2014: vo štvrťfinále prehral so Švajčiarom Stanom Wawrinkom.

Semifinalista AO 2010 Čilič s nikým iným neprehral 10-krát. Proti Murraymu má skóre 2:9. Djokovič stojí 10:0 aj proti Talianovi Andreasovi Seppimu. „Nole“ ťahá proti chorvátskym vyzývateľom šnúru 10 triumfov (dovedna 26:4). Naposledy inkasoval nezdar takéhoto typu v marci 2010 v kalifornskom Indian Wells od Ivana Ljubičiča. Chorvát klesol v „maratónoch“ na 18:9, Srb sa zlepšil na 21:8.

Federer v derby zdolal Wawrinku

Roger Federer zvíťazil vo švajčiarskom derby vo štvrťfinále nad Stanislasom Wawrinkom za 153 minút 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4. Zdolaný šampión z januárových melbournských rovnako cenných Australian Open hral vinou minulotýždňovej nepriazne počasia tretí deň v rade, po druhom sete si nechal privolať lekára a vo zvyšku tohto 16. vzájomného súboja pôsobil uťahane, zjavne nebol fyzicky úplne v pohode.

Federer smečom premenil piaty mečbal v desiatom geme štvrtej časti, v ktorej čelil jednému brejkbalu. Na hlavnom dvorci mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 46:14, zdolaný 51:24. Federer využil 2 zo 7 brejkbalov, Wawrinka 1 zo 4. Postupujúci zvládol 32 zo 45 zákrokov pri sieti, vyradený 30 zo 44.

Tridsaťdvaročný bazilejský rodák Federer nasadený ako štvrtý po upravení na 14:2 v bilancii proti päťke „pavúka“ bude vo svojom deviatom semifinále v All England Lawn Tennis and Croquet Clube čeliť úspešnému zo stretnutia Milos Raonic (Kan.-8) – Nick Kyrgios (Aus.).

Držiteľ rekordných 17 trofejí z Majors Federer celkovo je vo svojom 35. semifinále na veľkej štvorke. Na druhom mieste v tzv. Open Ere figuruje Američan Jimmy Connors (31). Federer je už pred Connorsom aj v počte štvrťfinálových účastí (42 vs. 41).

V hornej polovici žrebu utvorili semifinálovú dvojicu Srb Novak Djokovič, ktorý predviedol obrat z 1:2 na sety proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi, a Bulhar Grigor Dimitrov, premožiteľ domáceho obhajcu titulu Andyho Murrayho nečakane hladko v troch setoch.

Niekdajší líder svetového rebríčka ATP Federer štartuje v britskej metropole 16. raz. Ak pridá do svojej zbierky 8. trofej (po sezónach 2003 – 2007, 2009 a 2012), osamie na čele historického poradia pred Britom Williamom Renshawom a Američanom Petom Samprasom. Držiteľ dovedna 17 grandslamových titulov Federer hrá na adrese SW19 Church Road ako víťaz prípravného podujatia v nemeckom Halle.

Už 4-násobný otecko Federer sa revanšoval 29-ročnému Wawrinkovi, tretiemu v systéme pre nasadzovanie, za prehru 6:4, 6:7 (5), 2:6 z finále aprílového antukového podujatia v monackom Monte Carle. Spoločne získali zlato vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu, spája ich aj jednoručný bekhend a švédske trénerské zázemie v podobe Stefana Edberga, resp. Magnusa Normana.

Federer vlani už v 2. kole Wimbledonu nečakane nestačil na Ukrajinca Sergija Stachovského. Na tomto turnaji celkovo má zápasovú štatistiku 72:8. Prienikom do semifinále sa ocitol na historickej druhej priečke pred Nemcom Borisom Beckerom (71:12). Vedie spomenutý Connors (84:18).

Raonic v osmičke zastavil Kyrgiosov rozlet, vyzve Federera

Kanadský tenista s balkánskymi koreňmi Milos Raonic nasadený ako ôsmy doplnil vo Wimbledone zoznam semifinalistov dvojhry. V stredajšom štvrťfinále zastavil rozlet 19-ročného držiteľa voľnej karty Nicka Kyrgiosa – za 144 minút zvíťazil 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4). Austrálčan s gréckym pozadím v utorok v osemfinále vyradil španielskeho lídra svetového rebríčka Rafaela Nadala.

Raonicovi sa v otváracom sete vypomstilo, že nezužitkoval jeden brejkbal vo štvrtom geme a dokonca tri šance na príjme v šiestej hre. V tajbrejku od stavu 4:4 nezískal už ani loptičku. V druhej časti sa však presadil na returne v piatom aj siedmom geme. Navyše, v úvodnej fáze tretieho dejstva zvládol priebežný obrat z 0:2 na 3:2 s brejkom a už si udržal náskok – v zostávajúcich troch hrách pri vlastnom podaní nepustil ani fiftín. Vo štvrtom sete Kanaďan v tajbrejkovom rozuzlení išiel z 0:1 na 6:1 a zužitkoval štvrtý mečbal, druhý pri vlastnom servise. Nastrieľal 39 es proti 15. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 73:25, Kyrgios 34:22.

Držiteľ 5 singlových titulov Raonic nadviazal proti Kyrgiosovi na triumf 6:3, 7:6 (1), 6:3 z 1. kola Roland Garros 2014. Stal sa prvým mužským zástupcom krajiny javorového listu v grandslamovom semifinále od roku 1923, keď sa to na US Open podarilo Williamovi Johnstonovi. V semifinále tohtoročného Wimbledonu je aj jeho krajanka Eugenie Bouchardová.

Dvadsaťtriročný zverenec Ivana Ljubičiča a Ricarda Piattiho Raonic, 9. v renkingu ATP, sa vo svojom premiérovom semifinále na Majors stretne so 7-násobným šampiónom z medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka Rogerom Federerom. Švajčiar, ktorý vo štvrťfinálovom derby prekonal Stanislasa Wawrinku, vedie v bilancii zo vzájomných duelov 4:0, vlani v januári v osemfinále melbournských Australian Open zvíťazil 6:4, 7:6 (4), 6:2.

Dvadsaťtriročný rodák z Čiernej Hory Raonic bol vo svojom prvom vrcholnom štvrťfinále na Majors nedávno na parížskom antukovom RG. Vtedy nestačil na Srba Novaka Djokoviča, teraz sa dostal o krôčik ďalej.

Raonic do medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka 2014 nebol na tomto podujatí v britskej metropole za 2. kolom (2011 – 2013).

V hornej polovici žrebu utvorili semifinálovú dvojicu Srb Novak Djokovič, ktorý predviedol obrat z 1:2 na sety proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi, a Bulhar Grigor Dimitrov, premožiteľ domáceho obhajcu titulu Andyho Murrayho nečakane hladko v troch setoch.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Marin Čilič (Chor.-26) 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2
Grigor Dimitrov (Bul.-11) – Andy Murray (V. Brit.-3) 6:1, 7:6 (4), 6:2
Roger Federer (Švaj.-4) – Stan Wawrinka (Švaj.-5) 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4
Milos Raonic (Kan.-8) – Nick Kyrgios (Aus.) 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4)

Dvojice v semifinále dvojhry mužov:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Grigor Dimitrov (Bul.-11) / bilancia: 3:1
Roger Federer (Švaj.-4) – Milos Raonic (Kan.-8) / bilancia: 4:0

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Roger Federer #Grigor Dimitrov #Wimbledon 2014 #Stan Wawrinka