Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šok! Nadala vyradil 19-ročný mladík z druhej stovky rebríčka

Ešte len 19-ročný austrálsky držiteľ voľnej karty Nick Kyrgios sa postaral o doteraz jednoznačne najväčšiu senzáciu vo Wimbledone. V osemfinále si tento 144. hráč renkingu ATP poradil s lídrom svetového rebríčka Rafaelom Nadalom zo Španielska 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3. Nastrieľal 37 es proti 11 a na "winnery" dominoval 70:44. Urobil 31 nevynútených chýb v porovnaní s 18.

01.07.2014 20:28
Nick Kyrgios Foto: ,
Nick Kyrgios v zápase proti Rafaelovi Nadalovi.
debata (3)

Kyrgios ako podávajúci v dvanástom geme tretieho setu odvrátil setbal favorita, vo štvrtom dejstve nastolil rozhodnutie brejkom na 3:1. V druhej časti predviedol „úder roka“: zdanlivo ledabolú kontru pomedzi nohy, na ktorú sa súper len pozeral.

Niekdajší líder juniorskej hierarchie ITF Kyrgios je prvým hráčom mimo Top 100 počítačového poradia, ktorý zdolal úradujúcu jednotku hodnotenia, od 3. kola Wimbledonu 1992, keď Rus Andrej Olchovskij prekvapil Američana Jima Couriera.

Austrálčan zároveň je najnižšie renkingovo postaveným premožiteľom wimbledonského šampióna 2008 a 2010 Nadala od prehry ľavorukého Malorčana s Joachim Johanssonom v sezóne 2006 v Štokholme, Švéd vtedy figuroval na 690. priečke v systéme.

Kyrgios je prvým tínedžerom, ktorý prekonal aktuálnu svetovú jednotku, od víťazstva práve Nadala nad Švajčiarom Rogerom Federerom na parížskom antukovom Roland Garros 2005 vo veku 19 rokov a 2 dni. Austrálčan bude medzi najlepšími ôsmimi čeliť Kanaďanovi Milosovi Raonicovi.

„Bol som v povestnej bubline a ani som príliš nevnímal publikum. Trochu som sa trápil na returne, ale postupne som sa doň dostával, pričom sa mi darilo pri vlastnom servise. Nevedel som, čo vlastne urobiť po triumfe, takže som sa obrátil k mojej rodine, ktorá obetovala všetko, aby som mohol byť na tomto mieste. Moja mama si pred dneškom myslela, že Nadal je pre mňa pridobrý, čo ma veru značne napružilo!“ priznal Kyrgios podľa BBC a dodal: „Od začiatku človek musí veriť, že môže uspieť. Ja som to nepochybne zvládol. Na tráve hrám naozaj dobre.“

Dvadsaťosemročný Nadal vo svojich prvých troch zápasoch na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 2014 prehral úvodný set (postupne proti Slovákovi Martinovi Kližanovi, Čechovi Lukášovi Rosolovi a kazašskému reprezentantovi Michailovi Kukuškinovi), ale bez výnimky napokon uspel 3:1. Teraz už nepredviedol obrat.

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Nick Kyrgios (Aus.) – Rafael Nadal (Šp.-2) 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3

3 debata chyba