Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z dopingovej hriešnice je postrach favoritiek

Prchká, vulgárna, psychicky labilná. Poznačená dopingom. Dcéra obchodníka s drogami. Na chýry, ktoré kolujú o Barbore Záhlavovej-Strýcovej by bol zrejme hrdý len málokto.

01.07.2014 09:00
Barbora Záhlavová Strýcová Foto: ,
Barbora Záhlavová Strýcová z Česka odvracia úder Číňanky Na Li.
debata

Česká tenistka má za sebou kontroverznú minulosť, ale zdá sa, že pred sebou aj veľmi úspešnú budúcnosť. Rodáčka z Plzne patrí k najväčším prekvapeniam tohtoročného Wimbledonu. Na treťom grandslamovom turnaji roka zdolala už tri nasadené hráčky. V pondelok si poradila aj s niekdajšou svetovou jednotkou – Dánkou Caroline Wozniackou – a postúpila do štvrťfinále.

„Nemôžem tomu uveriť, som naozaj šťastná. Práve pre tieto okamihy som tak veľmi drela,“ vravela po zápase 28-ročná tenistka, ktorá sa na turnajoch veľkej štvorky tak ďaleko dosiaľ neprebojovala. Na Australian Open dokráčala do 3. kola, na US Open a Roland Garros je jej maximom 2. kolo.

Záhlavová-Strýcová prežíva na londýnskej tráve jedno z najkrajších období vo svojej kariére. Pritom ešte v októbri 2012 to s ňou nevyzeralo vôbec dobre. Na turnaji v Luxembourgu jej našli v moči nepovolenú látku sibutramín.

Češka vedomé užitie dopingu poprela, odvolala sa na antioxidant Acai Berry Thin. „Užívala som ho, lebo som sa necítila dostatočne štíhla. Tak, ako z času na čas väčšina žien,“ tvrdila pre idnes.cz víťazka jedného turnaja na okruhu WTA.

Medzinárodná tenisová federácia zobrala jej argumenty do úvahy a potrestala ju len polročným dištancom. Keď sa vrátila na kurty, svietilo jej meno na konci druhej stovky svetového rebríčka. Momentálne je v renkingu už 43. a po Wimbledone pravdepodobne prekoná svoje kariérne maximum – 39. priečku.

Do povedomia fanúšikov sa zapísala aj v roku 2010. Počas finále pražského turnaja vulgárne urážala súperku – Maďarku Szávayovú. Nikto by sa zrejme o jej slovách nedozvedel, nebyť toho, že ich vyslovila, keď k nej počas jednej z prestávok pristúpil tréner. Ten mal na sebe pripevnený port napojený na živé vysielanie Českej televízie.

„Hanbím sa za to, že nadávam. Nikdy však nebudem svätuškárka. A ani nechcem byť. Priznávam však, že keď nadávam alebo sa na kurte rozplačem, pripadám si ako idiot,“ kajala sa Záhlavová-Strýcová, ktorú trápia aj rodinné problémy.

Otca jej totiž zatkla polícia. Dôvod? Súd ho poslal za mreže pre obchod s drogami.

Počas posledných dní však česká štvorka prežíva len pozitívne pocity. Spolu so svojimi krajankami. Vo štvrťfinále najslávnejšieho turnaja si totiž zahrajú hneď tri Češky. K Záhlavovej-Strýcovej sa včera pridali aj Lucie Šafářová s Petrou Kvitovou. Už teraz je isté, že český tenis bude mať zastúpenie aj v semifinále, o miestenku v ňom sa pobijú Kvitová so Záhlavovou-Strýcovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Barbora Záhlavová-Strýcová #Wimbledon 2014