Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková v Paríži končí, so Stosurovou prehrala aj piaty duel

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako deviata prehrala v piatkovom zápase 3. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) s devätnástkou "pavúka" Samanthou Stosurovou za 100 minút 4:6, 4:6.

30.05.2014 13:08
Dominika Cibulková Foto: ,
Nahnevaná Dominika Cibulková.
debata

Austrálčanke podľahla aj v ich piatom vzájomnom súboji, na sety má proti nej bilanciu 0:10. Cibulková prehrala v singli 200. raz na hlavnej profesionálnej úrovni podľa databázy WTA popri 313 úspechoch.

Stosurová bola mierne lepšia na „winnery“ (32:28) a zároveň urobila citeľne menej nevynútených chýb – 12:35. Nastrieľala 10 es proti jednému z rakety Cibulkovej, ktorá si príliš nepomola 5 dvojchybami. Austrálčanka zvládla 9 z 11 zákrokov pri sieti a mohla triumfovať aj výraznejšie, ak by zužitkovala viac ako 3 z 10 brejkbalov (Slovenka mala štatistiku 1 z 3). Postupujúca si pripísala 61 % fiftínov rozohraných svojím druhým podaním, zdolaná iba 38 %.

„Som veľmi spokojná s mojím tenisom. Dnes to bol určite môj najťažší zápas na tomto turnaji a Domi podľa mňa zahrala riadne dobre. Som teda veľmi šťastná, že som to zvládla vo dvoch setoch. Už sa teším na ďalšie kolo. Je príjemné ísť do nejakého duelu s vedomím, že s danou hráčkou som ešte nikdy neprehrala. Zároveň však v takýchto prípadoch treba zohľadniť faktor túžby súperky konečne sa presadiť. Navyše, vždy je to nový deň a čokoľvek sa môže stať,“ cituje Stosurovú portál The Age

zväčšiť Samantha Stosurová v zápase s Dominikou... Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Samantha Stosurová, Dominika Cibulková Samantha Stosurová v zápase s Dominikou Cibulkovou.

Šampiónka z rovnako významných newyorských US Open 2011 Stosurová, vo francúzskej metropole finalistka edície 2010, nadviazala na triumf 6:4, 6:0, ktorý dosiahla 5. mája na prípravnom podujatí v Madride. V osemfinále bude 30-ročná niekdajšia štvorka hodnotenia čeliť úspešnej zo stretnutia Paula Ormaecheová (Arg.) – Maria Šarapovová (Rus.-7).

Finalistka januárových melbournských Australian Open Cibulková si odnáša prémiu 72 000 eur a 130 bodov do počítačového poradia, v ktorom figuruje na 10. pozícii. Maximom 25-ročnej Bratislavčanky na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska zostáva semifinále zo sezóny 2009.

Robustná Stosurová si nátlakovým forhendom popri čiare do odkrytej časti dvorca vypracovala dva brejkbaly a hneď prvý premenila, keď Cibulková nezvládla bekhendový slajz. Slovenka mala na príjme vo štvrtej hre na Dvorci Suzannne Lenglenovej, svojom obľúbenom, manko 15:40, ale prebojovala sa k brejkbalu a zužitkovala ho parádnym forhendom popri čiare – 2:2. Keď v piatej hre viedla 40:15, zdalo sa, že tzv. momentum sa postupne preklápa na jej stranu, lenže súperka odolala dovedna piatim gembalom, bekhendovým obhodením si dodala brejkbal a vytiahla priebojný obehnutý krížny forhend. Cibulková nielen v tejto fáze doplácala na to, že pri snahe prejsť z neutrálnej medzihry do ofenzívy jej chýbala potrebná úderová istota.

Povzbudená Austrálčanka so zabandážovaným ľavým lýtkom, ktoré ju potrápilo v marci a apríli, potom v pohode upravila na 4:2. Cibulkovej svitla nádej, keď odolala trom hrozbám ďalšej straty servisu za sebou. V tomto siedmom geme kontrami výborne menila smery, obrat v ňom zavŕšila forhendom, na ktorý jej nabila páska. Na returne za stavu 3:4 mala relatívne nádejný náskok 30:15, Stosurová sa však bez zachvenia dostala z ťažkostí. Slovenka sa následne síce udržala v sete, ale na príjme v desiatej hre zostala úplne bez nároku: za stavu 0:40 aj trochu frustrovane prepálila bekhendový return druhého podania. V tej časti urobila 15 nevynútených chýb, Austrálčanka len 4. Navyše na „winnery“ to bolo 14:9 pre Stosurovú.

zväčšiť Dominika Cibulková. Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
Dominika Cibulková. Dominika Cibulková.

So zverenkyňou kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka to nevyzeralo dobre ani vo vstupnom geme druhého dejstva plnom bravúrnych úderov z oboch strán. Slovenka si však poradila s troma jednotlivými brejkbalmi (pri jednom mala šťastie, že ju Stosurová chybnou voľbou v útoku pustila k obhodeniu), pri tretej zhode roztlieskala publikum bekhendovým skrátením a vzápätí vypálila forhend inside-out priamo do rohu. Podobne zaujímavý druhý gem priniesol dva brejkbaly Slovenky. Inkasovala eso a forhendový volej – 1:1. V treťom geme tejto rušnej otváracej pasáže druhého setu si Cibulková poradila s brejkbalom. Nasledovala pokojnejšia fáza, platilo to do siedmej hry. Slovenka klesla dvojchybou na 15:40 a nezmajstrovala bekhendovú odpoveď na return – 3:4. Stosurová sa esom posunula na 5:3. Cibulková aj cez 30:30 a dve zhody skorigovala na 4:5, ale rovnako ako v prvom sete si už nedokázala vynútiť pokračovanie, hoci viedla 30:15. Austrálčanka si esom dopriala mečbal. Len sa prizerala vstúpenému forhendu, lenže vzápätí si pomohla kvalitným servisom a pridala jubilejné desiate eso.

Dvojhra žien – 3. kolo:
Samantha Stosurová (Aus.-19) – Dominika Cibuková (SR-9) 6:4, 6:4 za 100 minút

Prehľad výsledkov vzájomných zápasov Cibulkovej so Stosurovou (0:5):

  • 2009 Stanford (USA), tvrdý povrch – 1. kolo: 4:6, 3:6
  • 2012 Roland Garros /Fr., Paríž/, antuka – štvrťfinále: 4:6, 1:6
  • 2012 Tokio (Jap.), tvrdý povrch – osemfinále: 4:6, 5:7
  • 2014 Madrid (Šp.), antuka – 1. kolo: 4:6, 0:6
  • 2014 Roland Garros /Fr. Paríž/, antuka – 3. kolo: 4:6, 4:6
debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Roland Garros #Samantha Stosurová