Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hončová môže zažiť proti Kanade fedcupový debut

Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová, Karolína Schmiedlová a novicka Michaela Hončová tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu slovenských tenistiek na stretnutie s Kanaďankami o svetovú skupinu Pohára federácie 2015 reprezentačných družstiev žien.

09.04.2014 13:16
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková je najskúsenejšou hráčkou v nominácii.
debata

Hrať sa bude 19. – 20. apríla loptami Wilson US Open Regular Duty na tvrdom povrchu Latex-Ite v hale PEPS Laval University v Québec City. Kapitán Sloveniek Matej Lipták, ktorý tentoraz nemá k dispozícii Dominiku Cibulkovú a Danielu Hantuchovú, oznámil svoj káder na stredajšej tlačovej besede v Národnom tenisovom centre (NTC).

„Absencia Dominiky a Daniely je pre nás nepríjemnou vecou a veľkým oslabením. Dostalo ma to do zložitej situácie, ale v oboch prípadoch chápem a akceptujem dôvody hráčok, ktoré ich viedli k rozhodnutiu necestovať do Kanady. Neskladáme zbrane, lebo disponujeme ďalšími hráčkami, ktoré už dokázali, že majú výkonnosť na vysokej úrovni. Cestujeme teda s tímom, ktorý je k dispozícii a verím, že môžeme zvíťaziť aj v takejto zostave,“ skonštatoval Matej Lipták.

Michaela Hončová sa na budúci týždeň môže stať 21. Slovenkou, ktorá nastúpi v Pohári federácie. „Som veľmi rada, že budem prvý raz vo fedcupovom tíme. Je pre mňa veľká česť reprezentovať našu krajinu. Veľmi sa teším, že zažijem tú atmosféru. Verím, že zvíťazíme,“ uviedla Hončová. Dvadsaťjedenročná hráčka figuruje na 262. mieste vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre, dosiaľ najvyššie bola na 235. priečke k 23. septembru 2013. Má na konte štyri singlové titulu z „10-tisíciek“ pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) – Horb a Štokholm 2010, Tallinn 2011 a Essen 2013.

Víťaz si v nasledujúcej sezóne zahrá v elitnej osmičke Fed Cupu, zdolaný v II. svetovej skupine, v ktorej Slovenky naposledy boli v sezóne 2012. Hončová môže byť 21. Slovenkou, ktorá si zahrá vo Fed Cupe. Zatiaľ poslednou debutantkou sa predvlani v apríli v španielskej Marbelle stala Karolína Schmiedlová.

Predbežný káder domácich zatiaľ nie je známy (uzávierka je práve v stredu 9. apríla), ale národná asociácia Tennis Canada už prostredníctvom Twitteru potvrdila štart svojej hlavnej hviezdy, 20-ročnej 19. hráčky svetového rebríčka WTA vo dvojhre Eugenie Bouchardovej. Vo februári v I. kole II. svetovej skupiny v Montreale proti Srbkám boli v tíme pod vedením Sylvaina Bruneaua aj Sharon Fichmanová, Aleksandra Wozniaková a Gabriela Dabrowská. Semifinalistky Fed Cupu 1988 Kanaďanky využili absenciu Jeleny Jankovičovej, Any Ivanovičovej a Bojany Jovanovskej a zvíťazili 3:1, istotu triumfu mali už po treťom dueli.

Kanada naposledy hrala vo svetovej skupine v roku 1994. Vlani účinkovala v I. skupine americkej zóny, takže môže dosiahnuť postup o úroveň vyššie druhú sezónu v rade. Kanaďanky ťahajú v tejto súťaži sériu šiestich úspechov. So Slovenkami si zahrajú druhýkrát. V júli 1997 prehrali na antuke v Bratislave 0:5. Domáce družstvo vtedy tvorili Karina Habšudová, Katarína Studeníková a Henrieta Nagyová, čelili triu Rene Collinsová (vlani v októbri vo veku 47 rokov podľahla zhubnému ochoreniu), Sonya Jeyaseelanová a Patricia Hyová-Boulaisová.

Hrdinky Fed Cupu 2002 Slovenky prehrali 8. – 9. februára v Bratislave vo štvrťfinálovom 1. kole elitnej osmičky s Nemkami 1:3. Do svetovej skupiny sa vrátili predvlani a minulý rok boli v semifinále, v ktorom viedli v Moskve nad Ruskami 2:0, napokon však „zbornej“ podľahli 2:3. Hrozia im tri nezdary v rade, čo v rámci týchto MS družstiev pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) nezažili od roku 2000.

Najlacnejšie vstupenky na jeden deň programu v Pavillon de l'éducation physique et des sports stoja 26,75 CAD. Na oba dni je to 43,50 kanadského dolára. Najdrahšie sú štvormiestne lóže za 2100 CAD. Do hľadiska sa zmestí o čosi viac ako 3000 divákov. Lokálnym organizátorom je spoločnosť Québec Remparts Group, ktorá má skúsenosti s usporadúvaním miestneho turnaja WTA.

Prvé dve dvojhry sa 19. apríla budú odvíjať postupne od 21.00 h SELČ (15.00 h miestneho času), druhé dve dvojhry a štvorhra 20. apríla od 19.00 h SELČ (13.00 h miestneho času).

Oficiálna predbežná nominácia tenistiek Slovenska na stretnutie s Kanaďankami o svetovú skupinu Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien (19. – 20. apríla na tvrdom povrchu Latex-Ite v hale PEPS Laval University v Québec City):

* Magdaléna Rybáriková (37. vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre, 107. vo štvorhre)
* Jana Čepelová (51. / 200.)
* Karolína Schmiedlová (65. / 483.)
* Michaela Hončová (262. / 301.)
* kapitán: Matej Lipták

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Pohár federácie #Jana Čepelová #Karolína Schmiedlová #Michaela Hončová