Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na tréningu ju motivujem stávkou, tvrdí Čepelovej kouč

Jedným z najdôležitejších ľudí, ktorí stoja za finálovou účasťou Jany Čepelovej na turnaji v Charlestone, je tréner Martin Zathurecký.

07.04.2014 20:30
Martin Zathurecký Foto:
Martin Zathurecký.
debata (1)

Na bekhend, forhend, podanie či taktickú vyspelosť talentovanej Košičanky dohliada od konca roku 2012. „Janka je výborná zverenka. Nemá žiadne maniere. Povráva sa o nej síce, že je skôr zápasový typ, trénuje však veľmi rada. Kedže neobľubuje drilové cvičenia, musím ju na tréningu zakaždým zaujať – najlepšie stávkou,“ vraví 37-ročný kouč Národného tréningového centra v Bratislave.

Zathurecký prežíval spanilú jazdu Čepelovej na Slovensku – pred televíznou obrazovkou či na internete. „Priznám sa, že pri finále som trochu trpel. Janka bola vo výmenách lepšia, než Petkovicová. Nevyužitý setbal ju však položil na kolená. Navyše, stuhlo jej celé telo. Je to výsledok únavy. V priebehu desiatich dní totiž odohrala desať zápasov a do Charlestonu absolvovala autom 850-kilometrovú cestu,“ tvrdí.

Prekvapilo ho počínanie 20-ročnej nádeje slovenského tenisu? „Očakával som, že úspech by sa už mohol dostaviť. Na tréningoch totiž dokáže zahrať také údery, že sa nad nimi pozastavujem. Prvý náznak zlepšenia prišiel na turnaji v Dauhe, kde zdolala Stosurovú. Počas amerického turné ju nepodržal žreb, napriek tomu odohrala s veľkými favoritkami výborné zápasy. Zakaždým jej chýbalo málo, aby prešla do ďalšieho kola. Vtedy som jej povedal: v záveroch sa uvoľni a buď odvážna. Zdá sa, že si to zobrala k srdcu,“ prezrádza.

Za zlepšením Čepelovej vraj stoja drobné zmeny. „Poučili sme sa z minulého roka. Zamerali sme sa na lepšiu fyzickú prípravu, Janke sa taktiež viac venuje fyzioterapeut. Dôležitú úlohu zohralo aj 15-dňové sústredenie v Tatrách. Výsledkom je, že Janku menej zrádza telo, vyhýbajú sa jej problémy s chrbtom a dokáže zvládať viac náročných duelov po sebe.“

Na čom potrebuje 51. hráčka svetového rebríčka najvýraznejšie popracovať? „Jej slabinou je odmalička servis. Dôraz však kladieme aj na techniku úderov, útok i obranu. Vo všetkých aspektoch sa Jana posúva, vďaka čomu sa udomácňuje medzi veľkými hráčkami. Kedže má dobrú hlavu, hravo dokáže vyhodnotiť, či na ne má. Zároveň ich pozorne sleduje pri tréningoch a snaží sa od nich čo najviac naučiť,“ chváli aktuálnu zverenkyňu niekdajší kouč Kristíny Kučovej.

Podľa Zathureckého čaká na Čepelovú veľká budúcnosť. „Môže to dotiahnuť ďaleko. Je ale otázne, v akom časovom horizonte. Nesmie sa dostať pod tlak verejnosti, ktorá od nej bude očakávať dobré výsledky,“ zakončil jeden z najdôležitejších ľudí po boku slovenskej nádeje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Čepelová #Martin Zathurecký