Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľká škoda. Čepelová mala setbal, ale nakoniec svoje prvé finále prehrala

Slovenská tenistka Jana Čepelová prehrala v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Premier Family Circle Cup v americkom Charlestone v Južnej Karolíne (dotácia 710 000 USD, zelená antuka vonku) s Nemkou Andreou Petkovicovou nasadenou ako štrnástou za 80 minút 5:7, 2:6.

06.04.2014 19:08
debata (1)
zväčšiť Jana Čepelová na turnaji v Charlestone. Foto: SITA/AP, Mic Smith
Jana Čepelová Jana Čepelová na turnaji v Charlestone.

Dvadsaťročná Košičanka Čepelová (78. v renkingu) vo svojom premiérovom finále na hlavnom profesionálnom okruhu začala stiesnene a akoby zdvorilo, rýchlo prehrávala s jasne favorizovanou 26-ročnou niekdajšou členkou Top 10 Petkovicovou (40.) v ich prvom vzájomnom dueli 0:3 s dvojitým brejkom.

Následne sa však tradične pracovitým a odolným tenisom veľmi sľubne dostala do diania. Predviedla obrat na 4:3 a viedla aj 5:4, ba dokonca mala setbal na príjme. Zverenkyňa Martina Zathureckého vtedy urobila značne ľahkú forhendovú chybu, napokon prehrala tento gem a aj nasledujúce dva. Bol to zlomový okamih stretnutia. Prvý setbal odvrátila Čepelová odvážnym dropšotom, pri druhom však defenzívnym forhendom nespracovala priebojný bekhend popri čiare. Mala priebežný pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 10:16, súperka 13:10.

Navyše, Čepelová okamžite inkasovala ďalší brejk, keď poslala bekhend vedľa postrannej čiare. Ešte horšie to s ňou vyzeralo po nepremení brejkbalu na 1:1 (v predmetnej druhej hre išla z 0:30 na 40:30, nie však ďalej) a povážlivo, keď aj v druhej časti klesla na 0:3 s dvojitým brejkom. Holanďanom Ericom Van Harpenom trénersky vedená Petkovicová v tejto fáze aj celkovo bola istejšia, koncepčnejšia a energickejšia. Hladko odskočila na 4:0.

Slovenka sa jedným z množstva kraťasov (v tomto prípade aj so súhlasom pásky siete) posunula na 40:30 v piatom geme, ale Nemka vzápätí prečítala toto spestrenie, dala na zhodu (empajrová rozhodkyňa Eva Asderakiová schválila čiaru), odvrátila aj ďalší gembal a bekhendom popri čiare, respektíve forhendovým obhodením z ťažkej obrany unikla už na 5:0.

Čepelová predviedla posledný nápor, brejkla súperku a na odľahčenie oslavne zdvihla ruku. Potom hladko upravila na 2:5, ale rodáčka z Tuzly v Bosne a Hercegovine Petkovicová už nepripustila vážnejšiu zápletku.

„V prvom rade gratulujem mojej dnešnej premožiteľke k úžasnému týždňu. Andrea aj dnes odohrala skvelý zápas a mala som to proti nej ťažké. Ďakujem koučovi Martinovi, rodine, priateľom a fanúšikom z Košíc aj celého Slovenska,“ povedala Čepelová na slávnostnom ceremoniáli.

„Som nadšená a premáhajú ma emócie, takže môj prejav v angličtine možno bude kostrbatý. Blahoželám Jane k vynikajúcemu turnaju. Zapôsobilo na mňa, ako to tu všetko zvládla úplne bez sprievodu. Ak by mi povedala, mohla som jej tu robiť trénerku a poradkyňu, ale s výnimkou dneška,“ rozosmiala auditórium Petkovicová a dodala: „Jana, máš len 20 rokov a pred sebou skvelú budúcnosť. Teším sa na naše ďalšie zápasy. Pravda, ak ma v nich nebudeš zdolávať… Už som ako politička – hovorím viac ako všetci ostatní.“

Zápas sme sledovali ONLINE

Jana Čepelová – Andrea Petkovičivá 5:7, 2:6

2:6 Tak nie. Petkovičová oplatila Čepelovej čistú hru a vyhráva aj druhý set.

2:5 Čepelová vyhrala svoje podanie čistou hrou. Žeby sa mladá Slovenka pokúsila o zázrak?

1:5 Čepelová začala hrať mimoriadne agresívne a pri podaní Petkovičovej jej vyšlo, na čo siahla.

0:5 Zrejme je rozhodnuté. Priebežný výsledok je vzhľadom na dianie na kurte k Čepelovej mimoriadne krutý. Petkovičová získava ďalší brejk po zhode.

0:4 Petkovičová je v laufe a cez 40:15 potvrdzuje brejk. Nádej na prvý turnajový titul pre Čepelovú sa rozplýva.

0:3 Opakuje sa scenár z prvého setu. Petkovičová druhýkrát v druhom dejstve hry prelomila Čepelovej podanie. Slovenka robí príliš veľa chýb a badať, že je rozladená.

0:2 Čoskoro 21-ročná Čepelová mala v druhej hre druhého setu jeden brejk, ale nevyužila ho. Naopak, Nemka zvyšuje vedenie.

0:1 Čepelová vstúpila zle aj do druhého setu, keď si prehrala vlastný servis. Slovenka strieda vynikajúce momenty s nevynútenými chybami.

5:7 Petkovičová vyhrala posledný gem prvého setu cez 40:30, keď využila druhý setbal.

5:6 Čepelová azda aj pod vplyvom straty setbalu prehráva svoje podanie. A Petkovičová bude podávať na výhru v prvom sete.

5:5 Veľká škoda, Čepelová mala setbal, ale urobila dve zbytočné nevynútené chyby. Petkovičová zakončila gem víťazným forhendovým longlajnom.

5:4 Čepelová vyhrala gem cez 40:30, aj keď už prehrávala 15:30. Slovenka urobila dve nevynútené chyby vo výmenách, keď mala Petkovičovú doslova na lopate.

4:4 Petkovičová prerušila sériu neúspechov. Po dvoch nezdaroch pri vlastnom podaní bola tentoraz suverénna, keď hru vyhrala cez 40:15.

4:3 Čepelová vyhrala štvrtý gem v rade. Podanie si udržala cez 40:30 a črtá sa úžasný obrat v prvom sete.

3:3 Slovenka pokračuje v skvelom výkone. Vyhrala tretiu hru v rade a vyrovnáva stav prvého setu.

2:3 Čepelová potvrdila brejk a znížila na 2:3. Petkovičová niekoľkokrát zahrala „prasiatko“, vždy nakoniec hralo proti nej.

1:3 Čepelová odohrala skvelý gem, niekoľkokrát Petkovičovú rozbehala a za stavu 0:40 pri podaní Nemky mala tri brejkbaly. Janka využila nakoniec až ten posledný.

0:3 Za stavu 30:30 urobila Čepelová nevynútenú chybu na sieti, ďalšiu pridala pri brejkbale súperky.

0:2 – Petkovičová bez problémov potvrdila brejbal a vyhráva gem cez 40:15.

0:1 – Favorizovaná Nemka si hneď v úvodnom geme vybojovala bejkbal, forhendom po čiare ho aj využila.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Čepelová