Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelé. Čepelová bude hrať v Charlestone o titul!

Slovenská tenistka Jana Čepelová uspela hneď pri svojom premiérovom pokuse v semifinále dvojhry na hlavnej profesionálnej úrovni.

06.04.2014 00:26 , aktualizované: 00:29
Jana Čepelová Foto: ,
Jana Čepelová.
debata

V sobotu medzi najlepšími štyrmi na turnaji WTA Premier Family Circle Cup v americkom Charlestone v Južnej Karolíne (dotácia 710 000 USD, zelená antuka vonku) zvíťazila nad 17-ročnou švajčiarskou kvalifikantkou Belindou Bencicovou za 154 minút 6:4, 5:7, 7:6 (7). V rozhodujúcom sete si poradila s mankom brejku. Nevypomstilo sa jej, že v desiatej hre nezužitkovala mečbal na príjme. V tajbrejku sa presadila zo skóre 1:4 s dvojitým minibrejkom.

„Ani sama fakt netuším, ako som to napokon dokázala. Necítim si nohy a som unavená, ale zároveň veľmi, veľmi šťastná. Od nadšenia neviem, čo vlastne povedať. Teraz sa musím zamerať na regeneráciu, aby som vo finále mohla odovzdať sto percent a bojovať zo všetkých síl ako dnes,“ povedala v interview ešte na kurte Čepelová, ktorá mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 46:40, zdolaná 37:35. Slovenka zužitkovala 5 z 8 brejkbalov, Švajčiarka 5 zo 14, takže doplatila na nižšiu efektivitu. Bencicová nastrieľala 7 es, pri sieti zvládla iba 19 z 35 zákrokov.

V nedeľu bude 20-ročná Košičanka bojovať na Dvorci Billie Jean Kingovej v lokalite Daniel Island o titul s Nemkou Andreou Petkovicovou (40. v renkingu), niekdajšou 9. hráčkou svetového rebríčka. Pôjde o prvý vzájomný duel, ale Slovenka dobre pozná Nemku minimálne z februárového bratislavského fedcupového zápasu predmetných krajín. Dvadsaťšesťročná Petkovicová v sobotu v semifinále zdolala Kanaďanku Eugenie Bouchardovú z manka 2:4 v treťom sete – 1:6, 6:3, 7:5.

Zverenkyňa Martina Zathureckého Čepelová už má istotu prémie 64 000 dolárov a 305 bodov do hodnotenia, v ktorom figuruje na 78. pozícii. Dosiaľ najvyššie bola na 61. priečke, teraz sa k 7. aprílu ocitne prinajhoršom na 51. mieste. Bude štvorkou SR na úkor Karolíny Schmiedlovej. Môže získať 120 000 USD brutto a k tomu 470 bodov, čo by ju vynieslo na 45. stupienok.

Fedcupová reprezentantka SR Čepelová v minulosti neuspela vo štvrťfinále vo Washingtone 2012 (v derby proti Magdaléne Rybárikovej, ktorá si napokon vybojovala trofej), Florianópolise 2013 (s Ruskou Oľgou Pučkovovou) a Šen-čene 2014 (vyradila ju domáca Šuaj Pcheng). V Charlestone v tejto fáze vyradila krajanku Danielu Hantuchovú jednoznačne 6:2, 6:1. Už v 2. kole šokovala tenisový svet prekonaním domácej líderky systému pre nasadzovanie Sereny Williamsovej.

Čepelová bola v semifinále aj minulý týždeň v Osprey na Floride (nestačila na Novozélanďanku Marinu Erakovicovú), vtedy však išlo „len“ o 50-ku ITF. Čoskoro za ňou pricestuje fyzioterapeut Zdenko Ďuriš a Slovenka sa po Charlestone už presunie do Kanady na prípravu pred fedcupovým play-off o svetovú skupinu 2015 v Québec City (19. – 20. apríla).

Mladučká Švajčiarka so slovenskými koreňmi Bencicová figuruje až na 140. priečke v seniorskom renkingu, po tomto turnaji však už bude v prominentnej stovke. Je jednotkou juniorského tzv. kombinovaného hodnotenia ITF a vo štvrťfinále v druhom a treťom sete deklasovala grandslamovú finalistku práve z antuky, Talianku Saru Erraniovú.

Vo veku 17 rokov a 28 dní (na konci turnaja) bola Bencicová najmladšu semifinalistkou v Charlestone od roku 1997, keď jej krajanka Martina Hingisová získala trofej. Hingisovej mama Melanie Molitorová má značný trénerský vplyv na Bencicovej kariéru. Bencicová bola úplne prvou kvalifikantkou v semifinále v histórii tohto podujatia a prvou hráčkou mimo Top 100 takto ďaleko od sezóny 2003, keď sa do štvorky prebojovala domáca Ashley Harkleroadová, vtedy 101. v hodnotení.

Dvojhra – semifinále:
Jana Čepelová (SR) – Belinda Bencicová (Švaj.) 6:4, 5:7, 7:6 (7)

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Čepelová #Charleston