Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý obrat vo štvorhre. Slováci zdolali Rakúsko 3:0

Slovenskí tenisoví reprezentanti zvíťazili v bratislavskom stretnutí rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 družstiev mužov nad Rakúšanmi.

05.04.2014 18:18 , aktualizované: 20:02
Slovensko, Davis Cup, radosť, tenis Foto:
Radosť slovenských tenistov z víťazstva nad Rakúskom.
debata (6)

Po sobotňajšej štvorhre vedú nezvratne 3:0, keď Michal Mertiňák a Martin Kližan, ktorý napokon nastúpil namiesto Lukáša Lacka, zdolali tretieho muža príslušného renkingu ATP Alexandra Peyu a Dominica Thiema (hral za Geralda Melzera) tesne 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4.

Na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC pritom mali Slováci v tomto nadštandardne kvalitnom i dramatickom zápase kritické manko 0:2 na sety a 2:4 na gemy. Predviedli však famózny obrat. V piatom sete dosiahli rozhodujúci brejk v deviatej hre. V desiatom geme pri servise Mertiňáka odvrátili jeden brejkbal, premenili tretí mečbal.

„Bol to brutálny zápas, v ktorom nám vyšiel neuveriteľný obrat, keď sme boli dva sety a k tomu brejk dolu. Myslím si, že rozhodujúci rozdiel v náš prospech jasne bol v returnoch. Postupne sme do toho začali viac chodiť, padalo nám to tam a naše sebavedomie na príjme stúpalo. Ja som bol trošku unavený z ‚jet-lagu‘, podpísalo sa to na mne a ďakujem ‚Merťovi‘, že to držal. Podľa mňa sme v tejto super štvorhre napokon zvíťazili zaslúžene,“ povedal Kližan pre RTVS a dodal: „Prvé dva sety sa mi hralo trošku ťažšie, ale vybojovali sme to. Divákom ďakujem, že povzbudzovali odušu. Bez nich by sme určite neboli tam, kde sme, a prehrali by sme. Môj výkon s vývojom zápasu stúpal a vygradoval v piatom sete.“

„Znova sa potvrdilo, že v tenise treba hrať do poslednej lopty. Som rád, že sa nám to podarilo zavŕšiť už dnes, pretože zajtra by to bolo ešte ťažšie. Chlapci ukázali veľké srdce a bojovnosť. Martinovi sa spočiatku príliš nedarilo, tajming chytil až ku koncu tretieho setu. Miško to držal, hoci sa priznám, že po dvoch setoch už som neveril v šancu. So stavom 3:0 po sobote som určite nerátal ani troška,“ skonštatoval šéf realizačného tímu SR Miloslav Mečíř.

Niekdajší 12. hráč deblového hodnotenia Mertiňák neprehral daviscupovú štvorhru v tomto dejisku už od roku 2008. V nedeľu si prevezme Cenu za oddanosť reprezentácii od ITF.

V piatok si druhý singlista domácich Norbert Gombos v súboji debutantov v tejto súťaži z agendy Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) poradil s favorizovaným lídrom hostí Thiemom za 2:28 h 6:4, 3:6, 6:3, 6:4. „Mečbalové“ skóre pred víkendovou časťou programu potom navodil prvý hráč dvojhrovej zostavy SR Lukáš Lacko, ktorý prekonal dvojku hostí Andreasa Haidera-Maurera za 2:58 h tesne 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2, 6:3. Nedeľňajšia časť programu už bude mať len formálny význam.

„Po tejto prehre sa musíme znova pozviechať a vrátiť nazad. Chalani dnes odovzdali všetko, viedli 2:0 na sety a mali brejk. Taký však občas býva tenis… Šťastie nebolo na našej strane. Slováci sa krôčik za krôčikom napokon dopracovali k víťazstvu,“ povedal pre oficiálnu internetovú stránku národného zväzu ÖTV kapitán Rakúšanov Clemens Trimmel.

Rakúšania nedisponujú v Bratislave bývalým členom Top 10 hodnotenia dvojhry aj štvorhry Jürgenom Melzerom, ktorý sa zotavuje po problémoch s ramenom.

Slováci 31. januára – 2. februára splnili v Bratislave úlohu jednoznačných favoritov proti Lotyšom v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davis Cupu (5:0). Priamo do 2. kola nasadeným Rakúšanom odplatili prehru 2:3, ktorú inkasovali v marci 2010 v Bad Gleichenbergu. Spomenutý Jürgen Melzer vtedy získal dva singlové body (proti Kližanovi a Lackovi) a podieľal sa na deblovom po boku Juliana Knowleho. Nik z vtedajšej zostavy Rakúska teraz nehrá. SR v sezóne 2000 v 1. kole svetovej skupiny zvíťazila v Bratislave 3:2, hotovo bolo už po sobote zásluhou Karola Kučeru a Dominika Hrbatého, ktorí odohrali aj štvorhru.

SR bude 12. – 14. septembra bojovať o svetovú skupinu ročníka 2015, žreb sa uskutoční v utorok 8. apríla o 12.00 h SELČ v Londýne. Finalisti edície 2005 Slováci naposledy hrali v elitnej spoločnosti v sezóne 2006. Slovensko figuruje na 24. mieste v renkingu krajín ITF, Rakúsku patrí 17. priečka.

SLOVENSKO – RAKÚSKO 3:0

  • Sobota – štvorhra: Martin Kližan, Michal Mertiňák – Alexander Peya, Dominic Thiem 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4
  • Piatok – dvojhry: Norbert Gombos – Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4, Lukáš Lacko – Andreas Haider-Maurer 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2, 6:3

Branislav Stankovič slávnostne do Siene slávy STZ

Branislava Stankoviča v sobotu slávnostne uviedli do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu (STZ). Udialo sa to v Aegon aréne NTC v Bratislave v rámci stretnutia SR – Rakúsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 reprezen­tačných družstiev mužov.

Štyridsaťosemročný niekdajší 86. hráč svetového rebríčka Stankovič je bývalý daviscupový reprezentant Slovenska (bilancia 5:0). Piešťanský rodák sa momentálne dlhodobo venuje organizovaniu podujatí, z nich predovšetkým júnového košického challengeru ATP.

Držiteľ jednej deblovej trofeje z hlavného profesionálneho okruhu Stankovič (Praha 1992) sa mal stať členom Siene slávy STZ už vlani v decembri počas vyhlasovania Tenistov roka a osláv 20-ročnice samostatnosti slovenského tenisu, ale v tom čase bol v zahraničí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rakúsko #Davisov pohár