Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa môžu priblížiť k elite. Cesta vedie cez Rakúsko

Na športových fanúšikov čaká tenisový víkend s nádychom susedského derby. Bratislavské Národné tenisové centrum (NTC) bude od dnes do nedele dejiskom ďalšieho stretnutia Slovákov v Davisovom pohári.

03.04.2014 18:42
Slovensko, Rakúsko, Davis Cup Foto: ,
Zľava: Slovenskí tenisoví reprezentanti Michal Mertiňák, Lukáš Lacko, nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř a tenisti Andrej Martin a Norbert Gombos.
debata

Súpermi zverencov Miloslava Mečířa budú v 2. kole euro-africkej zóny Rakúšania. Víťaz postúpi do baráže o postup do svetovej skupiny. „Rozhodne nie sme favoritmi, ale tím má dostatok kvality na to, aby uspel,“ tvrdí pred úvodným zápasom Mečíř.

Šance slovenských tenistov zvyšuje fakt, že Rakúšania sa musia zaobísť bez svojej najväčšej hviezdy – Jürgena Melzera. Niekdajšieho člena Top 10 trápia zdravotné problémy. Minimálne dnes však nepočíta s jednotkou tímu ani Mečíř. Martin Kližan sa po návrate z Južnej Ameriky nestihol aklimatizovať a tak zrejme nastúpi až v nedeľu. „Je pre nás veľmi dôležitý, verím, že do nedele bude fit,“ vyhlásil nehrajúci kapitán.

Veľmi zaujímavé bude stretnutie aj z fanúšikovského pohľadu. NTC by sa mohlo počas víkendu solídne zaplniť, blízko to majú totiž do Bratislavy aj rakúski priaznivci. „Veríme, že nás prídu povzbudiť a my sa im odvďačíme víťazstvom. Uspieť môžeme v každom zápase. Chceme sa v čo najkratšom čase vrátiť do svetovej skupiny,“ tvrdí sebavedomo Clemens Trimmel, kapitán hostí.

Bilancia vzájomných zápasov je vyrovnaná. Slováci sa stretli s Rakúšanmi dosiaľ dvakrát. V roku 2000 zvíťazili na domácej pôde 3:2, rovnakým výsledkom prehrali o desať rokov v Rakúsku. Kým v prvom prípade išlo o prvé kolo svetovej skupiny, v druhom o prvé kolo euro-africkej zóny. Vstupenky na piatok a nedeľu stoja 10 eur, na sobotňajšiu štvorhru 5 eur (zakúpiť sa dajú v sieti ticketportalu). Priamy prenos vysiela Dvojka.

Gombosovi verím, je srdciar, tvrdí Kližan

Pôvodne mal sedieť v hľadisku a držať tímovým kolegom palce. Dostal sa však do úplne opačnej pozície. Pre Slovensko môže získať prvý bod.

Prvým slovenským tenistom, ktorý dnes vybehne na kurt, nebude Martin Kližan ani Lukáš Lacko. Potlesk publika v Národnom tenisovom centre si užije Norbert Gombos – debutant v Davisovom pohári. „Pociťujem menšiu nervozitu, ale verím, že zo mňa po prvej loptičke opadne. Na dvorci budem bojovať zo všetkých síl. Snáď mi pomôžu aj diváci,“ vravel po žrebe rodák z Galanty.

Gombos, ktorému patrí v rebríčku ATP 164. pozícia, dostal príležitosť od nehrajúceho kapitána Miloslava Mečířa po tom, ako sa Andrej Martin nedostal pre zdravotné problémy do formy. Dôležitú úlohu zohral aj program Martina Kližana. Slovenská jednotka sa po turnajoch v Južnej Amerike pripojila k tímu až v stredu a nestihla sa aklimatizovať.

„S Milošom sme sa o situácii v tíme dlho rozprávali a dospeli sme, verím, k správnemu riešeniu. Gombimu dôverujem, je to srdciar a prípadné víťazstvo mu môže pomôcť,“ vyhlásil Kližan.

Gombosa preverí pri jeho premiére v Davisovom pohári vychádzajúca hviezda Dominic Thiem. S niekdajšou juniorskou dvojkou svetového rebríčka a momentálne 80. hráčom renkingu má bilanciu 2:2. Vlani sa s Thiemom stretol trikrát a dva razy uspel. „Obaja sme sa odvtedy zlepšili, favoritom je však súper,“ tvrdí Gombos.

Dvadsaťtriročnému Slovákovi sa v tejto sezóne darí, vo svetovom rebríčku tak vysoko dosiaľ nebol. Navyše, prebojoval sa do svojho prvého finále na challengerových turnajoch. V marci prehral v Cherbourgu s Francúzom Kennym de Schepperom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rakúsko #Miloš Mečíř #Norbert Gombos