Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené. Gulbis proti Slovákom nenastúpi

Ernests Gulbis nepomôže Lotyšom 31. januára - 2. februára v NTC v Bratislave proti Slovákom v zápase 1. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

28.01.2014 14:37
Ernests Gulbis Foto:
Ernests Gulbis.
debata

Na utorňajšej prezentačnej tlačovej besede v dejisku to potvrdil nehrajúci kapitán hostí Karlis Lejnieks. K dispozícii má kvarteto Andis Juška (569. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre), Martinš Podžus (650.), Janis Podžus (1054.) a Arturs Lazdinš.

Posledný menovaný nemá seniorské renkingové hodnotenie, medzi juniormi figuruje na 104. mieste v tzv. kombinovanom poradí ITF. Tento 16-ročný hráč je náhradníkom za momentálne 23. muža počítačového poradia Gulbisa, ktorý síce figuroval v minulotýždňovej oficiálnej predbežnej nominácii, ale už v piatok priniesol portál SportaCentrs informáciu o jeho ubudnutí z kádra pre uprednostnenie individuálnych záujmov v tomto období.

„Vzhľadom na okolnosti nehodlám tvrdiť, že naše šance sú nejaké veľké. Určite sme jednoznačným outsiderom, budeme však bojovať zo všetkých síl aj s tímom, ktorý je k dispozícii, a pokúsime sa nadviazať na naše daviscupové úspechy z predchádzajúcej sezóny. Chceme Slovákom znepríjemniť úlohu. Ernests Gulbis absentuje z osobných dôvodov,“ uviedol Lejnieks.

Dvojičky Podžusovci pricestujú do Bratislavy až v utorok večer. „Hrali v Amerike, v pondelok leteli domov a teraz chytili najbližší možný spoj,“ vysvetlil Lejnieks, ktorý označil negatívny obraz Ernestsa Gulbisa za mediálnu bublinu: „Poznáme sa od detstva, hrali sme spolu, osobne s ním nemám žiadny problém. Je to pohodový chalan.“

Kapitán hostí má len 25 rokov, vo funkcii je už tretiu sezónu a nemá zistené, či je najmladším vykonávateľom tejto funkcie na svete. „Nikdy som po tom nepátral. S rešpektom a nastavením hierarchie v tíme však nemáme problémy. Ak by to tak bolo, sotva by sme napríklad vlani dokázali postúpiť z II. do I. skupiny euroafrickej zóny. Daviscupové týždne si vždy užívame, rovnako je to teraz.“

Lejnieks zďaleka neprišiel do neznámeho prostredia: „Pred necelými šiestimi rokmi som sám hral na Slovak Open a bol som na tomto novembrovom turnaji aj vlani vzhľadom na štart Rakúšana Dominica Thiema, v ktorého zázemí sa pohybujem. Mimochodom, tohto hráča dobre pozná Martin Kližan…“ pripomenul kapitán Lotyšov nedávnu prehru Bratislavčana vo finále kvalifikácie Australian Open v Melbourne.

V porovnaní so septembrovým duelom proti Fínom v Rige (3:2) nebude okrem Gulbisa hrať ani Mikelis Libietis. „Študuje za Atlantikom a univerzita ho neuvoľnila na tento duel,“ vysvetlil Lejnieks. Odmietol prezradiť konkrétnu zostavu, ale pravdepodobnou jednotkou je 28-ročný Juška. Kedysi 226. hráč renkingu k svojmu poklesu povedal: „Mám dieťa a odkedy sa narodilo prehodnotil som si priority. Rodinu staviam na prvé miesto a menej cestujem po turnajoch aj vzhľadom na to, že prémie z podujatí kategórie ATP Challenger Tour či ITF Futures nestačia na zabezpečenie. Rozbehol som teda aj s manželkou nejaké obchodné aktivity mimo tenisu, v tejto sfére sa zase venujem trénovaniu. Veľa som toho v ostatnom období nenahral, mám však s Davis Cupom dvanásťročné skúsenosti a vari sa mi ich podarí zúročiť aj v Bratislave.“

Šéf realizačného štábu Slovákov Miloslav Mečíř vyrukoval so singlistami Lukášom Lackom (101.), Martinom Kližanom (91.) a Andrejom Martinom (133.) a deblovým špecialistom Michalom Mertiňákom (86. vo štvorhre). Lacko bude jednotkou, pretože relevantný je rebríček pri oznamovaní nominácie.

V každom tíme môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok o 11.00 h v Národnom tenisovom centre.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ernest Gulbis #Davisov pohár #Lotyšsko