Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréner Lipták: Verím, že na vrchol sme ešte nedosiahli

Matej Lipták patrí k najdôležitejším mužom v živote Dominiky Cibulkovej. Nielenže ju vedie vo fedcupovom tíme, ale stojí aj za najväčším úspechom v jej kariére.

28.01.2014 09:00
Matej Lipták, Domionika Cibulková Foto: ,
Slovenská tenistka Dominika Cibulková a jej tréner Matej Lipták.
debata

„Nie je to len o mne, skvelú robotu odviedol celý tím. Ani zďaleka sa to však pre nás nekončí. Musíme popracovať na detailoch, stoja totiž pred nami ďalšie výzvy,“ upozorňuje Matej Lipták, tréner Dominiky Cibulkovej, slovenskej finalistky z Australian Open.

Sú tieto dni pre vás zaslúženou odmenou za všetku drinu, ktorú ste v príprave podstúpili?
Samozrejme. Za takýmto veľkým úspechom je zakaždým nesmierne veľa odriekania, bolesti, roboty, ale aj dôležitých ľudí, ktorí vytvárajú športovcovi ideálne podmienky. S Dominikou sme sa dočkali veľkej odmeny, ktorá nám všetkým dodá ďalšiu pozitívnu energiu, sebavedomie, skúsenosti, ktoré snáď pretavíme od ďalších dobrých výsledkov.

Aké pocity ste prežívali po poslednej finálovej loptičke? Ovládlo vás sklamanie či skôr hrdosť?
Určite sklamanie. Aj do finále sme totiž išli s rovnakým cieľom, aký sme si stanovili pred predošlými šiestimi zápasmi: vyhrať! Počas odovzdávania ocenení sme si však uvedomili, čo Dominika počas uplynulých dvoch týždňov dosiahla. Tie okamihy sme si naplno užili.

Bola Číňanka Na Li zdolateľná?
Myslím si, že áno. Rozhodujúce však bolo, že kým v predošlých zápasoch Dominika na kurte určovala tempo hry, v súboji s Na Li sa musela viac brániť. Bola neustále pod tlakom, čo jej robilo veľké problémy. Navyše, vôbec jej nefungovalo podanie.

V minulosti viackrát zradila vašu zverenkyňu psychika. Čím to je, že tentokrát bola po mentálnej stránke na veľmi vysokej úrovni?
S celým tímom sme pracovali na jej myslení. Vyžadovali sme, aby sa koncentrovala na správne veci, aby premýšľala nad tým, ako hľadať krízové riešenia a zvládala krízové stavy. V minulosti hľadala radu, teraz sme od nej chceli, aby si uvedomila, že je na kurte sama a môže sa spoľahnúť len sama na seba. Dominika to pochopila a na jej hre to bolo vidieť. Zvládla to bravúrne. Aj vďaka tomu dokázala šesť-sedem zápasov odohrať na tej najvyššej úrovni, ktorej je schopná. Ani na sekundu nezačala pochybovať o tom, že by zaváhala.

Ktorý okamih by ste označili za najkritickejší?
Každé kolo je náročné, od prvého až po finále. Veľmi dôležité síce bolo víťazstvo nad Šarapovovou, ale najnáročnejšie bolo potvrdiť ho v nasledujúcich súbojoch s Halepovou a Radwanskou. Práve v tom vidím u Dominiky obrovský posun – po euforickom výkone sa dokázala opäť skoncentrovať na ďalšiu výzvu.

Celý tím sedel počas zápasov pokope, vy o pár metrov ďalej. Prečo?
Väčšinou sedím na turnajoch sám. Chcem mať svoj pokoj na komunikáciu s hráčkou.

Je vaším cieľom prepracovať sa v rozbiehajúcej sa sezóne s Dominikou do najlepšej svetovej desiatky?
Je to cieľ každého hráča. Sezóna je rozohraná skvele a Dominika určite má na to, aby sa posunula do Top 10. Napokon, dokázala zdolať hráčky, ktoré sú v nej už teraz. Rozhodujúce však bude, či si počas dlhšieho časového obdobia udrží konštatnosť výkonov.

Je to v jej silách?
Uvidíme. Verím tomu, že áno. Nesmie však zaspať na vavrínoch, musí naďalej pracovať na detailoch, aby sa do takéhoto veľkého finále ešte niekedy dostala. Tým myslím podanie, return, pohyb či variabilnejšiu hru.

V čom bola Cibulkovej príprava iná v porovnaní s predošlými rokmi?
V prvom rade: všetky významné faktory do seba dokonale zapadli. Skvelú robotu odviedla Iveta Stanková. Správnou voľbou bola taktiež nová raketa, ktorá zohrala dôležitú úlohu pri zmene spôsobu hry. Dominika mala omnoho lepšiu regeneráciu i stravovanie sa. Navyše, bolo na nej vidieť, že má radosť z hry. Som s ňou rok a pol, vlani sme nemali úspešnú sezónu. Na niečo to však bolo dobré. Zistili sme, na čom máme popracovať, získali sme skúsenosti. Teraz sa to zúročilo a verím, že v budúcnosti si podobný úspech zopakujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Matej Lipták