Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Li je rebelka, ktorej úsmev roztápa ľady

Usmieva sa z obálok populárnych magazínov, pózuje s fľašou minerálky v ruke či v tričku významného výrobcu športového oblečenia.

24.01.2014 18:08
Li Na Foto: ,
Súperkou Dominiky Cibulkovej vo finále Australian Open bude Číňanka Li Na.
debata

Tenistka Na Li nie je len čínska, ale svetová ikona. Je symbolom úspechu, za ktorým však stojí obdivuhodná pracovitosť a pevná vôľa, ktorou oplývala odmalička. „Na detstvo nemám najlepšie spomienky. Vstávala som skoro ráno, aby som išla na tréning. Po ňom som bežala do školy, z nej opäť na tréning. Večer som si robila domáce úlohy. Na hranie sa mi nezostával čas,“ prezradila v jednom z rozhovorov Na Li.

Číňanka pritom nemusela mať s tenisom nič spoločné. Začínala síce s raketou v ruke, ale s bedmintonovou. Jej tréner si (našťastie) čoskoro všimol, že pohybom aj údermi viac pripomína tenistku. Na úspech z kurtov si musela niekoľko rokov počkať. Do povedomia fanúšikov sa po prvý raz vyraznejšie zapísala v roku 2006, keď sa stala prvou Číňankou vo štvrťfinále Wimledonu. O dva roky neskôr sa postarala o senzáciu, keď na olympijských hrách v Pekingu zastavila Američanku Venus Williamsovú a postúpila medzi najlepšie štyri.

V rodnej krajine vyvolala tenisový boom. „V Číne nájdete približne 15 miliónov hráčov. Finále Roland Garros 2011, v ktorom Na Li triumfovala, sledovalo v tejto krajine 116 miliónov ľudí. Nášmu športu urobila v Ázii neuveriteľnú reklamu. Vôbec ma to však neprekvapuje. Keď sa usmeje, dokáže roztopiť ľady,“ vyhlásila pred časom o štvrtej hráčke rebríčka WTA Chris Evertová, niekdajšia svetová jednotka.

Vďaka úspechom sa na 31-ročnú tenistku lepia sponzori. Do svojich farieb si ju získal Nike, Rolex, Mercedes či Samsung. „Tenis je pre mňa predovšetkým spôsob, ako si zarobiť peniaze,“ priznáva Na Li, ktorú magazín Time zaradil vlani medzi 100 najvplyvnejších ľudí planéty – ako jednu zo štvorice športovcov.

Tenis jej však poskytuje aj niečo, o čom mnohí z jej krajanov, ktorí žijú v tvrdom komunistickom režime, len snívajú – slobodu. Žena s povahou rebelky zarobila na prémiách už viac ako 13-miliónov dolárov. Vlasy jej hrajú každú chvíľu inou farbou, nad ľavým prsníkom jej vyrástla ruža.

„Je to symbol lásky k môjmu manželovi,“ vysvetľovala fanúšikom tenistka, ktorej popularita sa v najľudnatejšej krajine sveta dá prirovnať k niekdajšej hviezde NBA Jaovi Mingovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Na Li #Australian Open