Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už nie som dieťa. Som vyzretejšia Dominika

Po Paríži prežíva nezabudnuteľné okamihy aj v Melbourne. Dominika Cibulková si po druhý raz v kariére zahrá v semifinále grandslamového turnaja. Po Roland Garros 2009 sa prebojovala medzi nalepšiu štvoricu tenistiek aj na tohtoročnom Australian Open.

22.01.2014 11:54
Australian Open, Cibulková Foto: ,
Yes! Som tam! Dominika Cibulková postúpila do semifinále Australian Open.
debata (1)

Vo štvrťfinále nedala šancu Rumunke Simone Halepovej, ktorú vyprevadila z kurtu za hodinu po výsledku 6:3, 6:0. „Hrám výborne. V porovnaní s minulosťou som oveľa silnejšia – fyzicky i mentálne,“ vyhlásila v konferenčnom hovore pre slovenské médiá 24-ročná Slovenka, ktorá sa vo štvrtok ráno pobije o finálovú miestenku s Poľkou Agnieszkou Radwanskou.

Po poslednej loptičke ste si ľahli na zem a tvár si držali v dlaniach. Aké emócie vami v tej chvíli lomcovali?
To sa ani nedá opísať. Pre tieto okamihy robím tenis. To, čo športovec prežíva po poslednej lopte takého veľkého zápasu, je skrátke nádherné.

Čo rozhodlo o víťazstve nad nasadenou jedenástkou turnaja?
Dôležitý bol vstup do zápasu, ktorý som mala výborný. Hrala som agresívne, chodila som si do kurtu po loptičky, Simona ma ničím neprekvapila. Ničila som ju najmä fohendovými údermi, čo mi vyhralo zápas.

Mali ste počas stretnutia slabšiu chvíľku?
Na okamih som povolila súperke vrátiť sa do hry – keď mi v prvom sete zobrala podanie a znížila na 4:3.V tých okamihoch som začala myslieť negatívne, ale rýchlo som zo seba podobné myšlienky striasla. Získala som brejk späť, čo ma opäť naštartovala na víťaznú vlnu.

Súperku ste opäť vyprevadili z kurtu veľmi rýchlo. Teší vás, že ste pred semifinálovým zápasom ušetrila sily?
Každý krátky zápas je plusom. Najmä v závere turnaja sa to musí prejaviť. Súboj s Halepovou síce trval krátko, ale fyzicky nebol vôbec taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá. Absolvovala som veľa dlhých výmen, súperka mi nedala ani jednu loptičku zadarmo. O to dôležitejšia bude regenerácia.

Trúfate si aj na Radwanskú? Vzájomnú bilanciu s ňou máte 1:5…
Je to veľmi nepríjemná súperka, ktorá vám nič nedaruje. Hru má založenú na skvelej obrane a tak si musíte každý fiftín tvrdo vybojovať. Bude to nesmierne náročný zápas. Veľmi dobre sa poznáme, naše súboje sú zväčša veľmi vyrovnané. Pokúsim sa predviesť svoj najlepší tenis a opäť si užiť radosť z hry.

Dá sa v niečom porovnať váš postup do semifinále Roland Garros s tohtoročným semifinále na Australian Open?
To je úplne iný príbeh. V Paríži som bola len19-ročné dieťa, ktoré zdolalo po prvý raz v kariére Šarapovovú. Semifinálový zápas som vtedy išla len odohrať, nevedela som, čo ma čaká, o čom to je. Teraz mi pomohli skúsenosti, vedela som, ako mám zápas zvládnuť. Som skúsenejšia, vyzretejšia Dominika.

Na kurte pôsobíte nesmierne pokojným dojmom. Dávate vôbec priestor nervozite?
Aj keď pôsobím pokojne, v skutočnosti to vo mne vrie. Nervozitu skrátka pociťujem vždy. Záleží len na tom, nakoľko ma ovládne. Pri takom veľkom zápase mám v sebe množstvo adrenalínu, endorfíny sa vyplavujú z tela von. Zakaždým však zostávam koncentrovaná, bez toho by to nešlo. Veľkou oporou mi je aj priateľ, ktorý so mnou cestuje po turnajoch už tri roky. Spolu s trénerom a fyzioterapeutkou mi dodávajú sebavedomie.

Aký veľký podiel má na vašom úspechu práve kouč Matej Lipták?
Je jedným zo základných kameňov. Moja hra sa pod jeho vedením oveľa zlepšila. Laik to možno nevidí, ale na viacerých veciach sme zapracovali a fungujú. Matej mi veľmi pomohol, mnohé ma naučil. Keďže mám len 24 rokov, verím, že sa učiť môžem aj naďalej.

Aký program na vás čaká medzi poslednou štvrťfinálovou a prvou semifinálovou loptičkou?
Dám si obed, pôjdem do hotela a poriadne si oddýchnem. V televízii si pozriem tenis, napíšem si zopár poznámok o zápase s Halepovou. Potom pôjdem na večeru a opäť budem regenerovať.

Po Milošovi Mečířovi ste druhou Slovenskou s dvomi semifinálovými účasťami na grandslamovom turnaji. Čo to pre vás znamená?
To som veru nevedela. Takýmito vecami sa budem zaoberať po turnaji, teraz sa sústredím len na ďalší zápas. Znamená to však pre mňa veľa.

V Melbourne ste v piatich zápasoch rozdali súperkám troch kanárov. Pamätáte si na turnaj, na ktorom by ste ich uštedrili tak veľa?
Fúha, to veru ani neviem. Zopár som ich už v kariére zaznamenala, ale vôbec nad tým nepremýšľam. Aj keď som viedla proti Halepovej 5:0, vôbec som to z tohto pohľadu nevnímala.

Predvádzate najlepší tenis v kariére?
Hrám výborne. Som na kurte o čosi silnejšia, úroveň môjho tenisu je momentálne veľmi vysoká. Verím však, že to najlepšie ešte len príde a posuniem level výkonnosti opäť o čosi vyššie.

Yes! Som tam! Dominika Cibulková postúpila do...
Obrovská radosť - Dominika Cibulková práve...
+15Obrovská radosť - Dominika Cibulková práve...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Agnieszka Radwanská #Australian Open #Simona Halepová