Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský tenis si v Austrálii vyrovnal historické maximum

Slovenský tenis vstúpil do prvého grandslamového turnaja sezóny výnimočným spôsobom. V 2. kole Australian Open si zahrajú hneď piati jeho zástupcovia. Viac ich v tejto fáze turnaja v ére samostatnosti nemal.

14.01.2014 16:14
Australian Open Foto: ,
Australian Open v Melbourne.
debata

„Je to veľký úspech. Ani si nepamätám, kedy sa niečo podobné naposledy podarilo,“ vraví Dominik Hrbatý.

Piati slovenskí tenisti sa prehrýzli v Melbourne cez 1. kolo naposledy pred deviatimi rokmi. Víťazstvá Ľudmily Cervanovej a Daniely Hantuchovej v úvodných zápasoch vtedy podporili práve Hrbatý (jediný postúpil do 3. kola) s Karolom Beckom a Karolom Kučerom. Predtým prešla pätica Slovákov cez 1. kolo ešte dvakrát. V roku 2002 zásluhou Hrbatého, Martiny Suchej, Janette Husárovej (všetci sa predstavili vo 4. kole), Hantuchovej (3. kolo) a Kučeru. V roku 1997 uspeli Karina Habšudová (4. kolo), Hrbatý, Henrieta Nagyová (3. kolo), Kučera a Ján Krošlák.

Naopak, najhorší výsledok zaznamenali Slováci na melbournských dvorcoch v roku 1994. Zo štvorice žien Radka Zrubáková, Katarína Studeníkovová, Habšudová a Husárová sa ďalej neprebojovala ani jedna.

Tento rok vyrovnali národné maximum Daniela Hantuchová (ešte v pondelok zdolala Britku Watsonovú), ku ktorej sa pridali Magdaléna Rybáriková (poradila si s bývalou hráčkou svetovej desiatky Nemkou Andreou Petkovicovou), Dominika Cibulková (nenechala sa zaskočiť Taliankou Francescou Schiavoneovou – šampiónkou z Roland Garros 2010) a štvoricu Sloveniek v 2. kole doplnila tínedžerka Karolína Schmiedlová (zvládla svoju premiéru na Australian Open a zdolala Maďarku Tímeu Babosovú).

„Myslím si, že mladí hráči sa stále zlepšujú a starší získali pri výkonoch solídnosť. Práve táto vlastnosť je vo vrcholovom tenise najdôležitejšia,“ tvrdí Hrbatý, ktorý si na Australian Open zahral dvakrát vo štvrťfinále (2001 a 2005). O najväčšie prekvapenie v úvodnom kole sa spomedzi Slovákov postaral Martin Kližan, ktorý vyradil amerického dlháňa Johna Isnera. Trinástka podujatia za stavu 2:6, 6:7 zápas pre zranenie členka skrečovala.

„Nemám radosť z toho, že sa súper zranil. Víťazstvo sa mi však ráta,“ vravel Kližan pre agentúru SITA. „Martinovo víťazstvo ma veľmi potešilo. Som s ním pomerne často v kontakte a po posledných turnajoch bol veľmi nešťastný z toho, že tvrdú prácu nepretavil v úspešné výsledky. Verím, že práve v Austrálii sa dostane na víťaznú vlnu a výrazne si pomôže,“ myslí si Hrbatý.

Rodák z Bratislavy sa s turnajom pôvodne rozlúčil už po finále kvalifikácie, no do hry sa vrátil ako lucky loser. Aj vďaka tomu sa mu otvorila šanca na výborný výsledok. V noci vyzval v boji o postup do 3. kola slovinského kvalifikanta Blaža Rola (185. v rebríčku ATP). V prípade úspechu by Kližan opäť narazil na nenasadeného súpera. „Žreb je rozhodne priaznivý,“ tvrdil Kližan.

V 1. kole tohtoročného Australian Open neuspeli len dvaja slovenskí zástupcovia. Zhodou okolností im vystavili stopku súperi zo Srbska. Kým Lukáš Lacko nestačil na svetovú dvojku a obhajcu trofeje Novaka Djokoviča, mladučká Jana Čepelová podľahla po trojsetovej bitke Bojane Jovanovskej.

Z utorka na stredu nastúpi na kurty Daniela Hantuchová proti Češke Karolíne Plíškovej (70. v rebríčku WTA). Zo stredy na štvrtok budeme mať zastúpenie na kurtoch v podobe ženského tria Schmiedlová (súperkou jej bude Španielka Garbina Muguruzová, 38. v rebríčku WTA), Rybáriková (Japonka Kurumi Narová, 74. v rebríčku WTA), a Cibulková (Švajčiarka Stefanie Vögeleová, 46. v rebríčku WTA). Medzi mužmi vyzve spomínaný Martin Kližan slovinského kvalifikanta Blaža Rola (185. v rebríč­ku ATP).

Slováci na Australian Open

Muži, 1. kolo: Kližan (SR) – Isner (USA-13) 6:2, 7:6 (6) – skreč Isner.
Ženy, 1. kolo: Rybáriková (SR-32) – Petkovicová (Nem.) 6:2, 6:3, Schmiedlová (SR) – Babosová (Maď.) 4:6, 6:4, 7:5, Cibulková (SR-20) – Schiavoneová (Tal.) 6:3, 6:4, Čepelová (SR) – Jovanovská (Srb.-33) 7:6, 1:6, 3:6.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Dominika Cibulková #Martin Kližan #Australian Open #Karolína Schmiedlová