Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rybáriková a Schmiedlová postúpili do 2. kola, Čepelová nie

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková si vybojovala postup do 2. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne (13. - 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku).

14.01.2014 09:54 , aktualizované: 12:09
Magdaléna Rybáriková Foto:
Magdaléna Rybáriková.
debata

Rybáriková, ktorá je nasadenou tridsaťdvojkou turnaja, zdolala v utorkovom súboji 1. kola Nemku Andreu Petkovicovú za 84 minút hladko 6:2, 6:3. Dvadsaťpäťročná Rybáriková (35. v rebríčku WTA) na šiesty pokus zlomila kliatbu prvých kôl na tomto podujatí, keďže v ostatných piatich rokoch sa zakaždým rozlúčila hneď po svojom prvom zápase. Jej súperkou v boji o postup do 3. kola bude Japonka Kurumi Narová.

„Som spokojná so svojou hrou. Vyhrala som dosť jednoznačne, aj keď výsledok možno úplne neodráža hru na kurte. Verila som si proti Petkovicovej. Zdolala som ju vlani vo Washingtone, ale to bolo finále turnaja a toto teraz zasa grandslam. Každý zápas je iný a ak by som nezahrala dobre, nebolo by mi to nič platné. Mala som aj šťastie, že som nehrala v najväčšom teple o jednej – druhej, neskôr už nebolo až tak horúco,“ povedala v konferenčnom hovore pre slovenské médiá Magdaléna Rybáriková. K svojej najbližšej súperke podotkla: „Takmer vôbec ju nepoznám. Bude však hrať asi typický ázijský štýl a veľa behať. Bude to úplne iný zápas a na menšom kurte, čo môže byť výhoda.“

Petkovicová (40. v rebríčku) bola pred troma rokmi hráčkou Top Ten a na Australian Open vo štvrťfinále, vlani na južnej pologuli chýbala pre zranenie kolena. Obe súperky sa teraz v Austrálii stretli vo vzájomnom súboji už druhý raz. Pred piatimi mesiacmi vo finále turnaja vo Washingtone sa rovnako z víťazstva vo dvoch setoch tešila slovenská hráčka.

Piešťanská rodáčka Rybáriková hrala od začiatku o poznanie pokojnejšie a s menším počtom nevynútených chýb ako jej súperka (celkové skóre 16:31). V prvom sete prehrávala len 0:1. Potom otočila na 3:1 a esom z druhého podania zvýšila na 4:2. Následne Nemku ešte raz brejkla a po 38 minútach si odvážnym nábehom k sieti vypracovala prvý setbal. Využila až ten druhý, keď súperku dobrým podaním prinútila k chybe z bekhendu – 6:2.

V druhom sete brejkla Rybáriková nemeckú súperku v piatom geme, ale vzápätí sama prvý raz prišla o podanie (3:3). Zachovala si však chladnú hlavu a čistou hrou sa ujala vedenia 4:3. Vzápätí zvýšila zverenkyňa Petra Hubera na 5:3 a hoci v nasledujúcom geme pri servise súperky prehrávala už 0:40, napokon doviedla zápas piatym úspešným brejkom do víťazného konca.

„Dôležitý bol aj ten posledný gem, že som ho zvládla. Celkovo si proti Petkovicovej verím, lebo ona má rada rýchlu hru a kontry a ja som sa snažila o zmeny rytmu, čo jej až tak nevyhovuje,“ dodala Rybáriková.

Dvojhra žien – 1. kolo: Magdaléna Rybáriková (SR-32) – Andrea Petkovicová (Nem.) 6:2, 6:3

Postúpila aj Schmiedlová

Slovenskej tenistke Karolíne Schmiedlovej sa vydarila premiéra v hlavnej súťaži na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny. V utorňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na Australian Open v Melbourne (13. – 26. januára, celková dotácia 33 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) zvíťazila nad Maďarkou Tímeou Babosovou za 157 minút tesne 4:6, 6:4, 7:5.

Staršia zo sestier Schmiedlových vlani na južnej pologuli hrala kvalifikáciu a hneď na jej úvod podľahla srbskej reprezentantke Vesne Doloncovej. Medzičasom si zahrala 2. kole „main draw“ na Roland Garros aj US Open. Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC Schmiedlová už má istotu 70 bodov do renkingu a prémie 50 000 AUD. V 2. kole bude čeliť 20-ročnej Španielke s venezuelským rodiskom Garbine Muguruzovej-Blancovej (38.), čerstvo šampiónke z tasmánskeho Hobartu.

"Bol to veľmi ťažký zápas v tom veľkom teple a ešte aj fúkalo. Premenila som asi až piaty mečbal, tak sa z toho veľmi teším. Obe nás dnes držal servis. A čo bolo rozhodujúce? Ani neviem. Viac som asi loptičku udržala v hre a snažila sa súperku rozbehať. Na druhej strane robila som hlúpe chyby aj pri mečbaloch, ktoré by sa už nemali opakovať. Dôležité je, že som to nakoniec zvládla. Čo sa týka najbližšej súperky, spýtam sa Magdy Rybárikovej, ktorá už proti nej hrala. Ja sa musím dať čo najlepšie dokopy, lebo teraz som veľmi unavená. Musím doplniť vitamíny a veľa piť a tiež sa pokúsiť čo najskôr o spánok,“ komentovala Karolína Schmiedlová v konferenčnom hovore pre slovenské médiá.

Finalistka súťaže junioriek z RG 2012 Karolína Schmiedlová je štvrtou Slovenkou po Daniele Hantuchovej, Dominike Cibulkovej a Magdaléne Rybárikovej, ktorá uspela v 1. kole.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Karolína Schmiedlová (SR) – Tímea Babosová (Maď.) 4:6, 6:4, 7:5

Devätnásťročná Košičanka „Kajka“ Schmiedlová, 81. vo svetovom rebríčku WTA, síce zvládla okamžitý rebrejk na 2:2, ale neodolala na servise v epickom siedmom geme s ôsmimi zhodami. O rok staršia Babosová (87.) premenila šiesty brejkbal. Pri podávaní na zisk setu predviedla Maďarka v desiatom geme obrat z nepríjemného skóre 0:30.

Schmiedlová v tretej hre druhého setu odvrátila dva brejkbaly za sebou a v piatom geme si poradila s troma jednotlivými hrozbami. Keď následne unikla na 4:2, zdalo sa, že má záchytný bod. Okamžite však prišla o servis, hoci v siedmom geme viedla nádejne 40:15. Rovnaký scenár sa opakoval v ôsmej a deviatej hre: Babosová hneď zareagovala na stratu servisu, hoci zo 40:15 ešte pustila Slovenku na zhodu. Maďarka však už nedostala šancu na nápravu, keď šnúra brejkov pokračovala aj v desiatom geme – Schmiedlová premenila druhý setbal.

zväčšiť Karolína Schmiedlová. Foto: SITA/AP, Sang Tan
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová.

Fedcupovú reprezentantku SR ešte viac mohlo povzbudiť, že v otváracom geme rozhodujúcej časti eliminovala tri brejkbaly, z nich dva za sebou. Navyše, následne odskočila do vedenia 2:0. Potvrdila to cez manko 0:30 a jeden Babosovej brejkbal, čoraz lepšie zvládala dôležité okamihy. Neplatilo to až v koncovke. Na príjme za stavu 5:2 sa Schmiedlová dostala z 0:40 na zhodu, nie ďalej – už len 5:3.

Pri podávaní na postup dokonca mala – už po vymazaní brejkbalu – dva mečbaly, nevyhla sa však pokračovaniu – 5:4. Keď na returne v desiatej hre klesla Slovenka na 0:40, nevyzeralo to s ňou dobre. Ešte predviedla obrat z 0:40 až k tretiemu mečbalu, čoskoro však bolo 5:5. Schmiedlová sa potom, nie bez ťažkostí, posunula na 6:5 a v dvanástom geme mala ďalší mečbal. Nedala, utvorila si však piatu možnosť. Znova nedala. Vzápätí si opäť vypracovala šancu a konečne mohla prepuknúť jej radosť.

Štatistiky:
Schmiedlová – Babosová
1. podanie (úspešnosť v %): 89 zo 134 = 66 % – 67 zo 112 = 60 %
využitie 1. podania: 54 z 89 = 61 % – 46 zo 67 = 69 %
využitie 2. podania: 23 zo 45 = 51 % – 17 zo 45 = 38 %
esá: 5 – 8
dvojchyby: 5 – 11
body na príjme: 49 zo 112 = 44 % – 57 zo 134 = 43 %
využitie brejkbalov: 6 zo 14 = 43 % – 5 z 24 = 21 %
body celkovo: 126 – 120

Čepelová nestačila na Jovanovskú, mala aj kŕče

Do 2. kola však nepostúpila Jana Čepelová. Dvadsaťročná Košičanka nestačila na nasadenú tridsaťtrojku, Srbku Bojanu Jovanovskú a podľahla jej za 118 minút 7:6 (1), 1:6, 3:6. Slovenka doplatila na neisté podanie, ktoré stratila počas zápasu až deväťkrát. Sama vzala súperke servis päťkrát, ale to nestačilo na víťazstvo.

„Som zo seba sklamaná. Nepodala som svoj optimálny výkon. Prvý set bol o tom, kto pod páliacim slnkom vydrží do konca, a nakoniec sa mi ho podarilo vyhrať. V druhom sete som chybami dostala súperku do rytmu a po ňom som dostala kŕče do lýtok. Bojovala som, ale už som sa nepúšťala do dlhých výmen a nakoniec som to nezvládla. Škoda, bol to prijateľný žreb vzhľadom na to, že som dostala nasadenú hráčku. Verila som si, ale doplatila som aj na náročné podmienky. To však nie je výhovorka, lebo rovnako ťažké to mala aj súperka. Desať dní som čakala na zápas 1. kola, keďže som nestihla turnaj v Sydney, a takto to dopadlo,“ uviedla Čepelová v konferenčnom hovore pre slovenské médiá.

Čepelová (69. v rebríčku WTA) nenadviazala na vlaňajší fedcupový triumf nad Jovanovskou, keď v pamätnej dráme v Niši zvíťazila 11:9 v treťom sete. Čepelová hrala na Australian Open v hlavnej súťaži druhý raz. Vlani sa prebojovala do 2. kola. Zverenkyňa trénera Martina Zathureckého je jedinou z pätice slovenských tenistiek, ktorá tento rok neuspela v 1. kole dvojhry v Melbourne.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Bojana Jovanovská (Srb.-33) – Jana Čepelová (SR) 6:7 (1), 6:1, 6:3 za 118 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Australian Open #Jana Čepelová #Karolína Schmiedlová