Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otrasie českým trónom kráľ Djokovič?

V piaty decembrový deň roku 2010 vybuchla Belehradská Aréna nadšením. Viac ako 20-tisíc Srbov skákalo od šťastia a oslavovalo svojich tenisových hrdinov, ktorí po veľkej dráme zdolali vo finále Davisovho pohára Francúzsko 3:2 na zápasy.

15.11.2013 12:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Na rovnakom mieste si trúfajú srbskí tenisti na zisk slávnej trofeje aj po druhý raz v histórii. Tentokrát bude ich súperom Česko – obhajca titulu, ktorý už v piatok vyzve domácich reprezentantov na veľký boj. „Je to zápas bez favorita. Česi sú nesmierne náročným súperom, ktorý už dva roky nenašiel v tejto súťaži premožiteľa. Bude to veľmi zaujímavé,“ vyhlásil pre daviscup.com Novak Djokovič.

Do svetovej dvojky vkladajú srbskí fanúšikovia všetky nádeje. Djokovič v závere sezóny kraľuje. V priebehu mesiaca zvíťazil na štyroch turnajoch – vrátane Turnaja majstrov v Londýne. Jeho víťazná šnúra narástla už na 22 zápasov. Navyše, s oboma českými singlistami má parádnu bilanciu – s Radkom Štěpánkom 8:1, s Tomášom Berdychom 14:2. Česká jednotka a siedmy hráč rebríčka ho na tvrdom povrchu, ktorý si Srbi vybrali aj na finálový duel, dosiaľ nezdolala.

„Tomáš patrí už roky k elite. Viackrát ma dokázal potrápiť,“ upozorňuje Djokovič, ktorý odohral v končiacej sa sezóne 81 zápasov – 72 víťazných.

Srbi očakávajú od svojej hviezdy dva body. Nesmierne dôležitá – možno kľúčová – však bude štvorhra. Najmä po tom, ako kapitán tímu Bogdan Obradovič nemôže počítať po Viktorovi Troickom ani s Jankom Tipsarevičom. Prvého vyradil z hry doping, druhého zranené päty. Srbskou dvojkou tak bude Dušan Lajovič – 117. hráč sveta, ktorý v tomto roku odohral na okruhu ATP len štyri zápasy, víťazstva sa však nedočkal.

„Pri absencii Tipsareviča cítime väčšiu šancu,“ priznáva Štěpánek. „V hre je päť bodov, chceme tri. Je nám jedno, z akých zápasov,“ dodáva najstarší spomedzi finalistov (35 rokov) pre idnes.cz.

Pre srbských a českých tenistov to bude tretie vzájomné meranie síl. Vlani sa obaja stretli v pražskom štvrťfinále a Srbi nemali bez Djokoviča šancu – s neskoršími šampiónmi prehrali 1:4. O dva roky skôr boli úspešnejší Balkánci, ktorí na domácej pôde zdolali Čechov 3:2 a taktiež dokráčali k zisku trofeje.

Program finále
Piatok: 16.00 Djokovič – Štěpánek, Lajovič – Berdych, Sobota: 16.00 Bozoljac, Zimonjič – Hájek, Rosol, Nedeľa: 14.00 Djokovič – Berdych, Lajovič – Štěpánek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Srbsko #djokovič