Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal túži po šampionáte aj mimo haly a na inom povrchu

Španielsky tenista Rafael Nadal si myslí, že organizovanie koncoročného výberového šampionátu ATP World Tour Finals iba na tvrdom povrchu v hale je neférové voči hráčom s inými hernými preferenciami.

04.11.2013 21:33
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata (1)

„Podujatie sa už od roku 2005 koná výhradne pod strechou, som s tým trochu nespokojný. Považoval by som za korektnejšie hrať aj vonku a na inom podklade než tvrdom. Kvalifikujeme sa na rôznych povrchoch, ale Masters hráme bez zmeny základných okolností. Je mi jasné, že prípadné nóvum sa už nebude týkať mojej generácie, ale poukazujem na to v záujme budúcej pestrosti. Podľa mňa by to bolo zaujímavejšie aj pre fanúšikov,“ skonštatoval líder svetového rebríčka Nadal na tlačovej besede pred svojím utorňajším vstupom do aktuálneho šampionátu na „harde“ v londýnskej O2 Arene. Dvadsaťsedemročný Malorčan nemá v zbierke jediný významný titul – práve tento. V roku 2010 bol vo finále, ale neuspel.

Trinásťnásobný grandslamový šampión Nadal má podľa databázy Asociácie tenisových profesionálov celoživotnú štatistiku 293:21 na antuke, ale len 59:30 v halách. Španiel dodal, že jeho ponosy sa vôbec netýkajú terajšieho dejiska ako takého, majú vraj principiálnejší charakter: „Toto je skvelé miesto a nikdy som nebol na turnaji s lepšou atmosférou, ale to neznamená, že ATP by nemohla byť v tomto smere o čosi ústretovejšia. Bol by som za rotačný systém, aby aj najlepší antukári mali šancu zahrať si na svojom najobľúbenejšom povrchu.“

Predchádzajúca jednotka renkingu zastáva relatívne podobný názor. „Myslím si, že tento turnaj by častejšie mal striedať dejiská. Nemal by sa konať v jednom meste viac ako tri roky,“ vyhlásil Srb Novak Djokovič, ktorý na ATP World Tour Finals uspel v roku 2008 v Šanghaji aj vlani v Londýne. Masters sa presťahovali k Temži v roku 2009 a uskutočnia sa tam minimálne ešte aj v sezónach 2014 a 2015.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadal #Turnaj majstrov #zmena povrchu