Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampióni idú do boja. Zaskočí Federer favoritov?

Získali 37 grandslamových titulov, na prémiách zarobili takmer 260 miliónov dolárov. Teraz sa zídu pod jednou strechou, aby pobavili milióny fanúšikov po celom svete a pobili sa o poslednú veľkú trofej sezóny.

04.11.2013 10:00
Roger Federer Foto:
Takto sa Roger Federer tešil z víťaznej trofeje pred dvoma rokmi. Pridá teraz svoj siedmy triumf na Turnaji majstrov.
debata

Tenisový svet uprie na najbližší týždeň všetku pozornosť do Londýna. V miestnej O2 Aréne sa v pondelok začne prestížny Turnaj majstrov (dotácia 6 miliónov dolárov), na ktorom sa predstaví osem najlepších hráčov sveta. Tenisovú smotánku rozdelil žreb do dvoch skupín, dvaja najlepší postúpia do semifinále. Meno víťaza, ktorý si odnesie 1,2-milióna dolárov a 900 bodov do rebríčka, bude známe o týždeň.

Atraktívnejšia i náročnejšia je B-skupina, kde sa stretnú hneď traja grandslamoví šampióni. Srba Novaka Djokoviča, Argentínčana Juana-Martína Del Potra a Švajčiara Rogera Federera v nej doplní Francúz Richard Gasquet. „Je to náročný žreb. Každý zápas bude pre mňa ako finále,“ vraví Del Potro. „Napriek tomu, že som v spoločnosti veľkých mien, nevzdávam sa. Na tomto turnaji môže každý zdolať každého,“ dodáva pre BBC päťka svetového rebríčka, ktorá má pozitívnu zápasovú bilanciu len s Gasquetom (5:1).

Obhajcom titulu je Djokovič, ktorý je veľkým favoritom na zisk trofeje aj tento rok. V prípade úspešnej obhajoby by zavŕšil víťazný hetrik (aj 2008). S tým sa však nechce zmieriť Španiel Rafael Nadal. Svetová jednotka, ktorá prehrala v tomto roku len päť zápasov, sa pokúsi o svoj premiérový triumf na Turnaji majstrov.

Podľa viacerých expertov však nie je bez šance ani Federer, ktorý sa predstaví na záverečnom turnaji sezóny už dvanástykrát v rade. Švajčiar je šesťnásobným držiteľom trofeje, naposledy ju zdvihol nad hlavu v roku 2011. „Som jeho veľkým fanúšikom a stále ho obdivujem. Stále má na to, aby v Londýne opäť zvíťazil,“ tvrdí pre Daily Mail legendárny Boris Becker.

O šanciach 17-násobného grandslamového šampióna zrejme veľa napovie už prvý zápas. Vyzve v ňom Djokoviča, ktorému môže vrátiť minulotýždňovú prehru z parížskeho semifinále. „Je to nezvyčajná situácia. Teším sa však, že môžem Novaka opäť vyzvať na súboj,“ vraví Švajčiar, ktorý v tomto roku získal len jeden turnajový titul a v rebríčku klesol na šiestu priečku.

Možnosť na rýchlu odplatu dostane hneď vo svojom prvom zápase na turnaji aj Nadal, ktorého čaká derby s Davidom Ferrerom. Krajanovi taktiež podľahol v semifinále parížskeho Masters. Dvojicu dopĺňa v A-skupine Čech Tomáš Berdych a druhý švajčiarsky zástupca Stanislas Wawrinka. Právo štartu na Turnaji majstrov (v priamych prenosoch na stanici Nova Sport) si vybojoval aj domáci Andy Murray. Štvorka rebríčka ATP je však po operácii chrbta a tak musela účasť odmietnuť.

Žreb Turnaja majstrov
A-skupina: Nadal (Šp.-1), Ferrer (Šp.-3), Berdych (ČR-6), Wawrinka (Švaj.-7).
B-skupina: Djokovič (Srb.-2), Del Potro (Arg.-4), Federer (Švaj.-5). Gasquet (Fr.-8).

Pondelňajší program
15.00 Berdych – Wawrinka, 21.00 Del Potro – Gasquet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič #Turnaj majstrov