Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vedú nad Švédmi 2:0. Aj bez Kližana

Slovenských tenistov delí jediné víťazstvo od záchrany v euroafrickej zóne Davisovho pohára. Po prvom dni bratislavského súboja vedú nad Švédmi 2:0.

13.09.2013 17:28 , aktualizované: 19:48
Andrej Martin Foto: ,
Andrej Martin.
debata

A to aj napriek tomu, že nemôžu počítať so službami tímovej jednotky. Na prvý piatkový súboj mal nastúpiť v slovenských farbách Martin Kližan. Napokon ho však na kurt nepustilo zranené zápästie na ľavej ruke. „Cez noc mi poriadne opuchlo. Nemohol som si kľúčom ani otvoriť dvere,“ posťažoval sa novinárom 65. hráč sveta, ktorého nahradil Andrej Martin.

Talentovaný mladík sa šance nazľakol a Isakovi Arvidssonovi, ktorý je vo svetovom rebríčku o 445 miest nižšie, nedal šancu. Po dvoch hodinách a piatich minútach ho zdolal v troch setoch (6:2, 6:3, 6:4). „Po prvý raz som bol v Davisovom pohári favoritom. Možno aj preto som bol na začiatku trochu nervózny, no napätie zo mňa rýchlo opadlo,“ vravel po daviscupovej premiére pred domácim publikom. V predošlých dvoch dueloch v prestížnej súťaži totiž nastúpil na ukrajinskej pôde, kde Slováci prehrali.

S najväčšou pravdepodobnosťou to nebol pre Martina počas tohto víkendu posledný zápas vo dvojhre. Kližan zrejme nebude schopný nastúpiť ani cez víkend. „Definitívne nie je nič, ale na 99 percent ho ruka na kurt nepustí,“ prezradil o šesť dní 24-ročný hráč, ktorý mal v publiku mohutnú podporu. „Azda polovicu z neho tvorili moji známi,“ zasmial sa bratislavský rodák. O druhý slovenský bod sa postaral Lukáš Lacko. Tímová dvojka, 86. v rebríčku, zvládla podľa očakávania zápas so švédskou jednotkou – Markusom Erikssonom (484. hráčom sveta), ktorého zdolala za hodinu a 40 minút taktiež v troch setoch (6:2, 6:3, 6:4).

„Bolo to povinné víťazstvo, som rád, že som to zvládol. Občas som bol príliš nervózny,“ komentoval zápas Lacko.

Tím nehrajúceho kapitána Miloslava Mečířa môže záchranu v euroafrickej zóne potvrdiť víťazstvom v sobotňajšej štvorhre (od 14.00), v ktorej je však favoritom súper. Ďalšie príležitosti budú mať v nedeľňajších dvojhrách (od 14.00).

V prípade úspechu by sa Slováci ujali vo vzájomnej bilancii so Švédmi vedenia 2:1. V roku 1998 boli úspešnejší severania, o rok neskôr slovenskí reprezentanti na čele s Dominikom Hrbatým a Karolom Kučerom.

SLOVENSKO – ŠVÉDSKO 2:0 po piatkových dvojhrách
Andrej Martin – Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4 za 120 minút (42, 37, 41)
Lukáš Lacko – Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4 za 100 minút (24, 35, 41)

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Lukáš Lacko #Davisov pohár