Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojovnosť a víťazné emócie. Nadal je späť

Test kolena sa zmenil na triumfálny návrat. Rafael Nadal vyhral prestížny turnaj v Indian Wells a jedna jeho fanúšička na fejsbuku vzletne skonštatovala: "Tenis sa stal znova zaujímavým. Vitaj späť, Rafa!"

18.03.2013 18:44
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal pózuje s trofejou pre víťaza.
debata (1)

Nadal prišiel do Kalifornie s vizitkou víťaza dvoch menších antukových turnajov v Južnej Amerike (Sao Paulo, Acapulco), ale predtým sedem mesiacov pauzoval s boľavým kolenom. Svet špekuloval, kedy a či vôbec sa vráti do vrcholnej formy. Ak mal byť náročný turnaj na tvrdom povrchu testom týchto pochybností, tak dopadol na jednotku.

„Dosiahol som jedno z najemotívnejších víťazstiev mojej kariéry. Zdolal som troch hráčov zo svetovej desiatky. Ak by som nedržal v ruke ťažkú trofej, ani by som tomu neveril,“ vravel 26-ročný Španiel na slávnostnej ceremónii.

Vo finále si poradil s Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom 4:6, 6:3, 6:4. Bol set a brejk dolu, ale vzoprel sa a súpera s delovým podaním aj forhendom prevýšil lepším pohybom a dôslednosťou v dlhších výmenách. Siedmy hráč sveta Del Potro v Indian Wells zdolal trojku Andyho Murraya aj jednotku Novaka Djokoviča, ale svoj sympatický rozlet nepremenil na finálový triumf. Nadal sa po treťom titule v Indian Wells (predtým 2007, 2009) posunul z piateho na štvrté miesto rebríčka.

„Keď som zrýchlil pohyb a spomalil hru, začal som hrať fantasticky,“ pochválil sa Nadal. „Jeho koncentrácia, intenzita úderov a neutíchajúca bojovnosť, to bol starý dobrý Nadal. A tie divoké oslavy na konci boli len dôkazom toho, že tento skvelý tenista je definitívne späť,“ napísal korešpondent BBC Jonathan Overend.

Nadal svojím nečakaným triumfom poopravoval historické tenisové štatistiky. Dosiahol šesťstý víťazný zápas kariéry a zároveň 22. titul na turnaji z prestížnej série ATP Masters 1000. Dostal sa tým na čelo historického hodnotenia o jedno víťazstvo pred Rogera Federera. Tretí Američan Andre Agassi má 17 takýchto triumfov.

Nadal odohral v tejto sezóne 18 zápasov a jeho jediným premožiteľom je Argentínčan Horácio Zeballos z finále turnaja vo Viňa del Mar. Teraz si dá na pár týždňov voľno a nepôjde do Miami, kde sa čochvíľa začne ďalší z veľkých turnajov na tvrdom povrchu. Španiel by sa mal predstaviť až na antuke v Monte Carle, kde bude usilovať o rekordné deviate víťazstvo.

„Lekári mi odporúčajú, aby som sa vrátil domov a kombinoval oddych s tréningom. Potrebujem dostať viac sily do ľavého štvorhlavého svalu, preto po štyroch fantastických týždňoch nemôžem hrať v Miami,“ cituje Nadala agentúra SITA.

1 debata chyba