Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray môže preskočiť Federera. Test pre Nadala

Tenisti majú pred sebou prvý turnaj z vyššej kategórie ATP Masters 1000. V kalifornskom Indian Wells sa bude bojovať o štedré prémie (celková dotácia 5 030 408 USD), česť a slávu, ale v hre bude aj post svetovej dvojky.

06.03.2013 18:15
Rafael Nadal, Roger Federer Foto:
Zažije Indian Wells súboj Rafael Nadal verzus Roger Federer?
debata

Švajčiar Roger Federer oň môže poľahky prísť. Stačí, že neobháji svoj titul z vlaňajška a Brit Andy Murray získa titul. Ak sa Murray dostane do finále, Federer si poistí druhé miesto minimálne postupom do semifinále.

Už 31-ročný Švajčiar neopustil prvé dve pozície v rebríčku od lanského Wimbledonu, keď na tráve All England Clubu oslavoval svoj siedmy titul. Murray nehral žiadny turnaj od januárového Australian Open v Melbourne, kde stroskotal až vo finále na svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi.

“Murray zatiaľ nestál na vrchole tenisového rebríčka, ale svetovou dvojkou už bol – počas štyroch týždňov v auguste a septembri 2009,” informuje server Asociácie tenisových profesionálov. Federer vyhral podujatie BNP Paribas Open trikrát v rokoch 2004 – 2006 a tiež vlani. Celkovo sa tam predstaví trinásty raz. Murray bol v Indian Wells Tennis Garden v roku 2009 finalistom.

Muži odohrajú prvé súboje úvodného kola dvojhry vo štvrtok a obhajcovi Federerovi žreb prisúdil neľahkú cestu turnajom. Už v osemfinále by mal naraziť na svojho súpera z minuloročného finále Američana Johna Isnera. Ak si s ním poradí, čaká ho Rafael Nadal. Pre španielskeho ľaváka to bude prvý vážny test mimo obľúbenej antuky po siedmich mesiacoch pauzy pre zranenie kolena. Nadal minulý týždeň suverénne ovládol turnaj v mexickom Acapulcu a podujatie na tvrdom povrchu v Indian Wells berie ako skúšku ťažko skúšaného kolena.

„Otestujem sa na tvrdom podklade. Ide o súčasť adaptačného procesu. Dúfam, že budem mať šancu zotrvať pri štandardnom kalendári ako v predchádzajúcich rokoch. Nedokážem však predpovedať budúcnosť. Najprv musím počkať na reakciu kolena v Indian Wells. Už len zahrať si tam považujem za skvelé. Pred týždňom som ešte nevedel, či si to budem môcť dovoliť,“ povedal niekdajší líder svetového rebríčka.

V Indian Wells budú v hre aj dvaja Slováci. Martin Kližan nasadený ako dvadsiaty šiesty sa v 2. kole stretne s úspešným zo zápasu Lu Jen-chsun (Taiw.) – Tim Smyczek (USA). V 1. kole má zverenec Karola Kučeru voľno. Na 3. kolo sa papierovo črtá Kližanov súboj s Andym Murraym. Lukáš Lacko sa po mesačnej maródke s chrbticou vráti do súťažného diania proti Španielovi Danielovi Gimenovi-Traverovi. Postupujúci vyzve v 2. kole Španiela Nicolása Almagra (11.).

debata chyba