Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obhajca Djokovič má novú raketu a tlak si nepripúšťa

Je kompletným hráčom pre všetky povrchy, ale najlepší tenis predvádza v Melbourne Parku. To napísal o svetovej tenisovej jednotke Novakovi Djokovičovi server ATP a uviedol ho ako najväčšieho favorita Australian Open.

13.01.2013 22:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Srbský tenista, ktorý je zverencom slovenského trénera Mariána Vajdu, triumfoval na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny v rokoch 2008, 2011 aj 2012. Inými slovami: z piatich grandslamových titulov získal tri pod horúcim austrálskym slnkom. Ak obháji svoje prvenstvá z posledných dvoch rokov, zapíše sa do histórie. V profesionálnej ére tenisu ešte nikto z mužov nevyhral austrálsky grandslam trikrát za sebou. Djokovič túži po čistom hetriku a pozícia favorita mu neprekáža.

„Na začiatku máme všetci rovnakú štartovnú pozíciu. Necítim na sebe tlak navyše len preto, že som obhajca a svetová jednotka. V tejto situácii som bol už na niekoľkých ďalších turnajoch a viem, ako sa s tým vyrovnať. Netreba sa nad tým zbytočne zamýšľať. Treba hrať jednoducho a posúvať sa dopredu deň po dni,“ tvrdí 25-ročný belehradský rodák.

Djokovič od roku 2005 prehral na tvrdom povrchu v Melbourne päť zápasov, ale ko víťaz odchádzal z kurtu v 35 prípadoch. A to ešte v prvých dvoch rokoch neprešiel cez 1. kolo.

„Súhlasím, je to môj najúspešnejší grandslamový turnaj. Na druhej strane je Austrália známa aj svojimi početnými prekvapeniami. Do finálovej fázy sa tu zvyknú dostávať hráči, s ktorými sa vopred nerátalo. Aj preto je tento turnaj taký zaujímavý,“ podotkol tenista, ktorý v novembri zabával vypredané Národné tenisové centrum v Bratislave.

Djokovič v novej sezóne zatiaľ neodohral žiadny turnaj na okruhu ATP. Herná prax mu však nechýba. Ešte na sklonku starého roka sa stal víťazom exhibičného podujatia v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch a krátko po Novom roku doviedol Srbsko do finále Hopmanovho pohára, neoficiálneho šampionátu miešaných tenisových tímov v austrálskom Perthe. Týždeň pred dnešným štartom Australian Open oslávil Vianoce. Keďže je ortodoxným veriacim, sviatky mal o dva týždne posunuté. Najviac ho potešil návrat otca Srdjana z nemocnice, kde strávil posledné dva mesiace s akútnymi respiračnými problémami.

„Je to skvelá správa, že otec sa po dvoch mesiacoch strávených v nemocnici vrátil domov. Prežil tam aj veľmi ťažké chvíle. Verím, že jeho ďalšie uzdravovanie bude prebiehať rýchlejšie,“ cituje tenisového šampióna Daily Telegraph.

Djokovič sa v Melbourne Parku predstaví s vynovenou raketou značku Head. Tvrdí, že to nie je risk, lebo testovanie dopadlo veľmi dobre. „Drastické zmeny v rozmeroch či rozložení hmotnosti nenastali. Som dosť citlivý na rakety, lebo je to môj pracovný nástoj. Nedovolil by som si žiadny hazard pred začiatkom dôležitého turnaja. S novou raketou sa cítim komfortne. Vyhovuje môjmu hernému štýlu,“ vysvetlil Djokovič.

Jeho súperom v 1. kole dvojhry bol dnes nadránom SEČ 31-ročný Francúz Paul-Henri Mathieu. Šesťdesiaty hráč rebríčka nemal narobiť svetovej jednotke vážnejšie problémy. „Zdanie klame. Je možno nižšie na rebríčku, ale bol už aj v najlepšej dvadsiatke. A vie odohrať zápasy na veľkých turnajoch. Musím byť pozorný od začiatku do konca,“ povedal pred svojím vstupom do turnaja obhajca víťaznej trofeje.

debata chyba